Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Vooruitstrevend

Steeds meer vrouwen begeven zich in het arbeidsproces, wat natuurlijk een goede zaak is. Er is nu zelfs een minister die niet getrouwd is en toch zwanger is en straks de eerste minister is die om die reden met verlof gaat. Gelukkig kan het in deze tijd allemaal.

Laatst zag ik in het tv programma Oranjezomer een item over het feit dat 'het volledig huisvrouw zijn' een nieuwe trend aan het worden is. Een klein filmpje waarin mooie jonge rondborstige vrouwen achter het fornuis stonden, bezig met het koken en bereiden van de avondmaaltijd.
Laten we eerlijk zijn: menig man zou dat kunnen waarderen. Eén van de tafelgasten merkte smalend op dat de vrouwen in de regio boven Arnhem nog nooit hadden gewerkt. Een lelijke en onterechte opmerking.
In zoverre wel terecht omdat bij vele gezinnen van de oudere generatie de vrouw thuis bleef om voor de kinderen te zorgen en aanvullend het huishouden bijhield; best een fulltime baan als zij het goed wilde doen. Soms noodzakelijkerwijs aangevuld met bijbaantjes, zoals mijn moeder destijds had om het geheel financieel wat beter te hebben.
Toen ik nog op kantoor zat, werkten er behoorlijk veel vrouwen, maar die stopten over het algemeen als ze gingen trouwen en of kinderen kregen.

Het verlangen van vrouwen om weer lekker thuis bezig te zijn en voor de kinderen te zorgen is heel begrijpelijk. Velen zijn het carrière maken een beetje met het soms benodigde ellebogenwerk zat.
Die tafelgast suggereerde eigenlijk dat de vrouwen boven Arnhem hopeloos ouderwets waren.
Het tegendeel is echter waar. Deze vrouwen - mocht het voor een deel waar zijn - zijn hun tijd dus eigenlijk ver vooruit.
In de Randstad zijn ze eigenlijk hopeloos ouderwets. Pa en ma werken er beiden. Niet omdat dat ze dat zo graag willen, maar omdat ze moeten. Huizenhoge huren, onbetaalbare woningen. Wil je daar in die smerige, met gif vergeven lucht, overleven dan zullen beiden wel een fulltime baan moeten hebben.

Het voordeel van gezinnen boven Arnhem is dat de structuur binnen een gezin nog aanwezig is. De kinderen krijgen oprechte aandacht en over het algemeen nog iets mee omtrent normen en waarden. In de Randstad is het tegenwoordig, en was het altijd al, nooit fijn vertoeven.
Tegenwoordig is het een losgeslagen bende daar. Volop bedreigingen, aanslagen, vernielingen, liquidaties en dergelijke.
Zou het misschien komen omdat de kinderen geen thuisbasis meer hebben? Pa is er niet en ma ook niet. Dus zoeken ze hun vertier op straat en vervallen soms in de criminaliteit.
Nee die Randstedelijke arrogante tafelgast zou willen dat zijn vrouw de keuze had om wel of niet een baan te willen hebben. Hij kan zich die luxe gewoon niet permitteren. Gelukkig wonen wij boven Arnhem en zijn er dolblij omdat onze vrouwen zich kunnen veroorloven om zelf te kunnen beslissen om al of niet te gaan werken.

O ja, vertel dit alsjeblieft niet verder (sommigen van hen hebben het desondanks helaas toch ontdekt ) want er komen er steeds meer schuchter onze kant (daar het Siberië van Nederland genoemd) op en je krijgt ze nooit meer weg.

Schrijver: catrinus
Inzender: C.A. de Boer, 16 augustus 2023


Geplaatst in de categorie: actualiteit

3.3 met 3 stemmen 72Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)