Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Kamelot - Elizabeth (I, II & III)

Kamelot is een Amerikaanse powermetalband uit Tampa, Florida, opgericht in 1987 door Thomas Youngblood, geboren op 29 mei 1974 in New York City. Op zijn 12-de overleed zijn vader en verhuisde hij van Virginia naar Florida. Op zijn 15-de begon hij gitaar te spelen. Met de drummer Richard Warner begon hij een band. Rob Beck was de zanger en Dirk Van Tilborg bespeelde de bas en keyboards. Kamelot was begonnen. In 1988 hebben ze het nummer 'Breaking The Silence' opgenomen en in 1991 kwam de basgitarist Sean Tibbetts erbij. Mark Vanderbilt verving Rob Beck en Dirk Van Tilborg verliet de band. In 1992 werd Tibbetts door Glenn Barry vervangen en kwam de toetsenist David Pavlicko erbij. In 1995 verscheen het debuutalbum 'Eternity' bij Noise Records, met naast de titelsong o.a. 'Black Tower', 'Call of the Sea', 'Proud Nomad', 'One of the Hunted', 'Fire Within', 'Warbird' en 'Gleeman'. In 1997 verscheen 'Dominion', met o.a. 'Rise Again', 'One Day I'll Win', 'Birth of a Hero', 'Song of Roland' en 'Troubled Mind'. Richard Warner ging en de drummer Casey Grillo kwam erbij. In 1998 werd Mark Vanderbilt (ontslagen) door de zanger Roy Khan vervangen.

Roy Saetre Khantatat is geboren op 12 maart 1970 in Oslo en hij was van 1998 tot 2011 de leadzanger van Kamelot. Hij heeft een Noorse moeder en een Thaise vader. Zijn Noorse opa Kare Saetre heeft zijn muziekaspiraties sterk beïnvloed. Roy studeerde 3 jaar opera en tot 1998 was hij de zanger van de progressieve metalband Conception. In 2005 en vanaf 2018 werd Roy weer lid van Conception. In 1998 verscheen 'Siége Perilous', met o.a. 'Providence', 'King's Eyes', 'Expedition', 'Where I Reign', 'Once a Dream' en 'Irea'. David Pavlicko verliet de band en in 1999 verscheen 'The Fourth Legacy', met naast de titelsong o.a. 'Silent Goddess', 'Nights of Arabia', 'Shadow of Uther', 'Inquisitor', 'Until Kingdom Come' en 'Lunar Sanctum'. In 2001 verscheen 'Karma', met naast de titelsong o.a. het meeslepende, vurige 'Forever', 'Wings of Despair', 'Don't You Cry', 'The Light I Shine On You' en het meesterlijke 'Elizabeth I, II en III'. In 2003 verscheen 'Epica', met o.a. 'Center of the Universe', 'Edge of Paradise', 'Descent of the Archangel', 'Lost and Damned', 'Mourning After' en 'III Ways to Epica'. De Nederlandse, symfonische metalband Epica met de zangeres Simone Simons heeft zichzelf naar dit album vernoemd.

In 2005 verscheen 'The Black Halo', met naast de titelsong o.a. 'March of Mephisto', 'The Haunting (Somewhere in Time)', met Simone Johanna Maria Simons (Hoensbroek, 1985), 'Soul Society', 'Abandoned', 'Moonlight', 'Nothing Ever Dies', 'Memento Mori' en 'Serenade'. 'Epica' en 'The Black Halo' zijn een tweedelige rockopera, geïnspireerd door 'Faust' van Goethe. Het personage Ariel is gebaseerd op Heinrich Faust, het personage Helena is gebaseerd op Gretchen en het personage Marguerite is gebaseerd op Helena van Troje. De videoclip bij 'The Haunting' is opgenomen door de Zweedse regisseur/fotograaf/kunstenaar Patric Ullaeus (1968, Göteborg). In 2005 kwam de gitarist/toetsenist Oliver Palotai bij de band. Oliver trouwde op 6 juli 2013 met Simone Simons. Op 2 oktober 2013 werd hun zoon Vincent geboren. Ze wonen in Stuttgart. In 2006 verscheen de live-dvd 'One Cold Winter's Night', een concert in de Rockefeller Musichall in Oslo op 11 februari 2006, gefilmd door Patric Ullaeus. In 2007 verscheen 'Ghost Opera', met naast de titelsong o.a. 'The Human Stain', 'Love You to Death', 'Up Through the Ashes', 'Mourning Star', 'Anthem' en 'Eden Echo'. In 2009 werd Glenn Barry door Sean Tibbetts vervangen.

In 2010 verscheen 'Poetry for the Poisoned', met naast de 4-delige titelsong o.a. 'The Great Pandemonium', 'If Tomorrow Came', 'House on a Hill', met Simone Simons, 'Necropolis' en 'Seal of Woven Years'. Roy Khan leed aan een burn-out, depressie en slapeloosheid. In 2012 werd Roy door Tommy Karevik vervangen. Tommy is geboren op 1 november 1981 in Botkyrka, Stockholm. Hij was van 2005 tot 2023 ook de leadzanger van de metalband Seventh Wonder. Roy werd lid van de Moss Frikirke, waar hij psalmen en 'You Raise Me Up' van Brendan Graham zong. Tot 2016 was hij jeugdpredikant en raadgever van deze kerk in Moss. Tommy is ook dulltime brandweerman en op 4 april 2020 trouwde hij met Kobra Paige, de zangeres van de Canadese heavymetalband Kobra and the Lotus. In 2012 verscheen 'Silverthorn', met naast de titelsong o.a. 'Sacrimony (Angel of Afterlife)', met Elize Ryd en Alissa White-Gluz, 'Torn', 'Song For Jolee', 'Veritas', met Elize Ryd, 'My Confession', 'Falling Like the Fahrenheit', met Elize Ryd, en 'Prodigal Son', met Alissa White-Gluz. In 2015 verscheen 'Haven', met naast de titelsong o.a. 'Fallen Star', 'Citizen Zero', 'Under Grey Skies', met Charlotte Wessels (1987, Zwolle) en Troy Donockley, 'My Therapy', 'Beautiful Apocalypse', met Charlotte, 'Liar Liar', met Alissa White-Gluz, en Revolution', met Alissa.

In 2018 verscheen 'The Shadow Theory', met o.a. 'Phantom Divine (Shadow Empire)', met Lauren Hart, 'Ravenlight', 'Amnesiac', 'Burns To Embrace', 'In Twilight Hours', met Jennifer Haben, 'Vespertine (My Crimson Bride)' en 'The Proud And The Broken'. In 2019 werd Alex Landenburg de drummer van Kamelot. Op 17 maart 2023 verscheen 'The Awakening', met o.a. 'The Great Divide', 'One More Flag In The Ground', 'Opus Of The Night (Ghost Requiem)', met de celliste Tina Guo, 'Bloodmoon', 'The Looking Glass', 'Willow', 'Eventide' en My Pantheon (Forevermore)'.

Schrijver: Sir Joanan Rutgers
21 september 2023


Geplaatst in de categorie: muziek

4.5 met 2 stemmen 160



Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)