Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Geoffrey Gurrumul Yunupingu - Wiyathul (Longing For Place)

Jij bent geboren op 22 januari 1971 in Galiwin'ku op Elcho Island in het Northern Territorium van Australië. Jouw ouders waren Daisy Ganyinurra van de Gumal-clan en Nyambi Terry Yunupingu van de Gumatj-clan. Jij was de oudste van 4 zonen.
Jij bent blind geboren en op jouw 4-de heb jij jezelf speelgoedpiano en accordeon leren spelen. Op jouw 5-de begon jij gitaar te spelen. Als linkshandige bespeelde jij een rechtshandige gitaar, die jij ondersteboven hield. Jouw vriend, woordvoerder en medewerker Michael Hohnen zei:
'Gurrumul werd opgevoed door culturele onderdompeling door zijn ouders, tantes en grootmoeders, met liefde en slaapliedjes, door zijn vaders, ooms en grootvaders via ceremonieliederen en verhalen, veelal via muziek. In zijn jeugd kreeg of kocht hij blikjes, stokken, speelgoedtoetsenborden, piano-accordeons, nylonsnarige gitaren en later klapstokken (bilma) en didgeridoo's (yidaki). Hij leerde stampvoeten, roepen en gieren, vocalisaties van traditionele liedjes en hun diverse geluiden en nog veel meer.'.

Jouw moeder zei over jou:
'Hij kan niet zien, maar hij kan wel voelen!'.

Van 1991 tot 1995 was Michael Hohnen de basgitarist van de pop- en folkband The Killjoys, met als zangeres Anna Burley. Jij zong hymnen in het missiekoor en jij genoot van popmuziek, vooral van de Dire Straits, Stevie Wonder en Cliff Richard. Als kind leerde jij basketballen en op een duwfiets rijden. Op jouw 12-de verliet jij school, nadat jij de lokale school Shepherdson College had bezocht. Jij ging korte tijd naar een instituut in de havenstad Geelong voor onderwijs in braille, wat jou niet interesseerde. Op jouw 18-de werd jij multi-instrumentalist en achtergrondzanger van de muziekgroep Yothu Yindi, met Aboriginals en niet-Aboriginals, gevormd in 1986. In 1988 toerden jullie samen met Midnight Oil.
In 1991 verscheen het tweede album 'Tribal Voice', waaraan jij volop meewerkte. Ook met de Aboriginal-zanger Mandawuy Yunupingu (1956 - 2013), van wie jij een neef was.

In Yothu Yindi zaten/zitten meerdere leden van de Yunupingu-familie; Galarrwuy (gitaren/zang), Yomunu Gapanbulu (yidaki), Gavin Makuma (yidaki, bilma, zang), Malngay Kevin (yidaki, bilma, dans, zang) en Narripappa Nicky (yidaki, dans). De neef van Mandawuy Yunipingu, Narripappa Nicky Yunipingu, is geboren in 1982 op het schiereiland Gove. Op 23 juli 2008 kreeg Nicky in Yirrkala eerst ruzie met zijn vrouw en later met een 23-jarige vriendin in een bar in Gunyangara. Hij was dronken en hij heeft zijn vriendin 14 keer met een mes gestoken, wat zij overleefde. Nicky heeft zichzelf opgehangen en hij werd door zijn vrouw gevonden. Hij werd 25 jaar.
In 1993 verscheen het derde album van Yothu Yindi 'Freedom', waar jij nog aan meewerkte, maar in 1995 verliet jij de band en ging jij fulltime op Elcho Island wonen, waar jij mede-oprichter van de Saltwater Band werd, een rootsband uit Galiwin'ku, die meestal in de Yolngu talen zingt. Deze band bracht drie albums uit: in 1999 'Gapu Damurron', in 2004 'Djarridjarri' en in 2009 'Malk'.

In 2004 verscheen jouw solodebuutalbum 'Gurrumul', met o.a. 'Wiyathul', 'Gurrumul History (I Am Born Blind)', 'Marrandil', 'Galika', 'Baywara' en 'Galupa'.
In 2011 verscheen 'Rrakala', met o.a. 'Mala Rrakala', 'Bayini', 'Baru', 'Warwu', 'Djotarra' en 'Wulminda'.
In 2015 verscheen 'The Gospel Album', met o.a. 'Jesu', 'Trinity', 'All God's Children (Yo Djamarrkuli)', 'Garray Jesu (My Lord)', 'Saviour', 'Amazing Grace' en 'Riyala (There is a river)'.

Als gevolg van hepatitis B, opgelopen in jouw jeugd, leefde jij vele jaren met lever- en nierschade. Jij overleed op 25 juli 2017 in het Royal Darwin Hospital in de buitenwijk Tiwi van Darwin. Jij overleed door een hartaanval, terwijl jij in het ziekenhuis voor jouw lever- en nierziekte werd behandeld.

Op 13 april 2018 verscheen jouw vierde solo-album 'Djarimirri (Child of the Rainbow)', met naast de titelsong o.a. 'Waak (Crow)', 'Ngarrpiya (Octopus)', 'Djolin (Muziekinstrument)', 'Marrayarr (Vlag)', 'Baru (Zoutwaterkrokodil)', 'Gopuru (tonijn zwemmen)', 'Djapana (Zonsondergang)' en 'Wulminda (Donkere Wolken)'. Het is prachtig om te zien, hoe jij in de documentaire 'The Gurrumul Story' samen met Sting zijn hit 'Every Breath You Take' zingt.


Zie ook: https://www.youtube.com/watch?v=MNBTT20aDlQ

Schrijver: Sir Joanan Rutgers
9 oktober 2023


Geplaatst in de categorie: idool

4.0 met 2 stemmen 73



Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)