Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Sterk beïnvloed door jouw surrealistische, poëtische neef

(voor Bridget Bate Tichenor (1917 - 1990)

Jij bent geboren als Bridget Pamela Arkwright Bate op 22 november 1917 in Parijs. Jouw oma Rosa Frederica Baring was lid van de bankiersfamilie Baring. Zij was een achterkleindochter van Sir Francis Baring, in 1762 de oprichter van de Barings Bank, met als waardevolle connectie o.a. de bank Hope & Co op de Keizersgracht 444-446 in Amsterdam. Ene Margaret Baring was getrouwd met Charles Robert Spencer, 6th Earl Spencer. Zij waren de overgrootouders van Lady Diana Frances Spencer. Diana's andere overgrootouders waren Frances Ellen Work en James Boothby Burke Roche, 3th Baron Fermoy.

Jouw vader was de journalist/omroeper Frederick Blantford Bate, geboren in circa 1886, die als mechanisch officier bij de eerste auto-ambulancedienst in de Eerste Wereldoorlog werkte. Jouw moeder was de socialite Vera Nina Arkwright, geboren op 11 augustus 1883 op 17 Ovington Square in Knightsbridge, Londen. Zij werkte als verpleegkundige in het Amerikaanse ziekenhuis in Parijs. Van 1920 tot 1930 was zij PR-vertegenwoordigster voor het Huis Chanel en zij was dik bevriend met Coco Chanel. Jouw ouders zijn in 1916 getrouwd en in 1929 gescheiden. Jouw moeder hertrouwde met de Italiaanse cavalerie-officier Alberto Lombardi, die in hoog aanzien bij Mussolini was. In 1929 ging zij in hun villa aan de Via Barnaba Oriani in Rome wonen. Zij werd ook lid van de fascistische partij. Zij bracht Coco Chanel in contact met de hoogste, Britse aristocratie, zoals Edward VIII, prins van Wales, en Hugh Richard Arthur Grosvenor, 2-de hertog van Westminster, die 10 jaar een affaire met Coco had. In 1930 ging jouw moeder voor de couturier Edward Henry Molyneux werken. Jouw moeder overleed op 22 mei 1947 in Rome.

In jouw jeugd woonde jij in Engeland en jij ging in Engeland, Frankrijk en Italië naar school. Op jouw 16-de ging jij bij jouw moeder in Parijs wonen. Daar was jij een model voor Coco Chanel. Van 1930 tot 1938 woonde jij in Parijs en Rome. Jouw vader begeleidde jou zorgvuldig met jouw kunstcarrière. Hij adviseerde jou om naar de Slade School of Fine Art te gaan. Zijn vriend Man Ray fotografeerde jou diverse keren tijdens jouw carrière als model in Parijs en New York. Op 14 oktober 1939 trouwde jij met Hugh Joseph Chisholm in het huis van de familie Chisholm, Strathgrass in Port Chester, New York. Het was een door jouw moeder gearrangeerd huwelijk via de homoseksuele componist/songwriter Cole Albert Porter en zijn vrouw Linda Lee Thomas. Enkele minnaars van Cole Porter waren Howard Sturges, Sir Noël Peirce Woward, John C. Wilson en Edgar Montilion Monty Woollet. Jouw moeder wilde jou ver van de Tweede Wereldoorlog verwijderd hebben. Op 21 december 1940 werd in Beverly Hills jullie zoon Jeremy Chisholm geboren. Jeremy trouwde met Jeanne Vallely-Lang Suydam en hun zoon is James Jeremy, die op 19 december 1982 in Boston overleed.

In 1943 studeerde jij aan de Art Students League of New York op 215 West 57th Street. Jij kreeg les van Reginald Marsh, een leerling van John French Sloan. Jouw vrienden Paul Cadnus en George Tooker studeerden ook bij Reginald. Van 1944 tot 1949 hadden Paul en George een liefdesrelatie met elkaar. Jij woonde in het Plaza Hotel op 768 Fifth Avenue en jij droeg kleding van de couturière Hattie Carnegie (Henrietta Kanengeiser). Men noemde jou 'een langgesteelde schoonheid met grote azuurblauwe ogen en weelderig zwart haar'. Anaïs Nin schreef in haar dagboek, dat zij verliefd op jou was. Op een feest in het Park Avenue appartement van de homoseksuele, commerciële modefotograaf George Platt Lynes ontmoette jij zijn assistent Jonathan Tichenor, die jouw vriend werd. George fotografeerde jou. In 1944, toen Hugh in het buitenland werkte, begon jij een affaire met Jonathan. Op 11 december 1944 scheidde jij van Hugh en ging jij in een herenhuis aan de Upper East Side in Manhattan wonen. Jij deelde dat huis met de kunstverzamelaar Peggy Guggenheim, van 1941 tot 1946 de vrouw van Max Ernst. In 1945 trouwde jij met Jonathan Tichenor, met wie jij in een kunstenaarsatelier op 105 MacDougal Street ging wonen.

Eind jaren 1940 ging jij naar het landgoed van jouw biseksuele neef, de kunstverzamelaar/dichter Edward James, in Mexico. Edward Frank Willis James is geboren op 16 augustus 1907 in het West Dean House nabij Chichester, West-Sussex. Sinds 1974 is dit het West Dean College of Arts and Conservation. René Magritte portretteerde hem in 1937. Van 1930 tot 1934 was hij met de Oostenrijke danseres/schilderes/actrice/choreografe Ottilie Ethel Leopoldine Losch getrouwd. James woonde in Las Pozas, nabij Xilitha. Hij had een enorme, sprookjesachtige, esoterische, surrealistische beeldentuin met natuurlijke watervallen, zwembaden en surrealistische sculpturen van beton. Dit idee en project heb jij aangemoedigd. De bouw kostte destijds 5 miljoen dollar. James verkocht zijn surrealistische kunst om het te realiseren. Het is zijn grote, surrealistische kunstwerk. Het staat vol tropische planten en er waren exotische vogels en wilde dieren uit de hele wereld. Hij had ook boa constrictors, herten en flamingo's. Het hoofdgebouw 'Staircase to Heaven' heeft vier verdiepingen. Hij had geheime, spirituele inwijdingen ondergaan, die hij jou ook aanraadde. Jij veranderde daar levenslang door en er ontstond een nieuwe, artistieke richting. Dit was voor 1953, toen jij van Jonathan scheidde.

Na de scheiding van Jonathan verhuisde jij permanent naar Mexico. Jij verliet jouw baan als mode- en accessoiresredactrice van 'Vogue'. Jij was samen met Mary Leonora Carrington, Remedios Varo, Alice Maria Ivonne Philippot en Katalin Deutsch. In 1958 exposeerde jij op de Eerste Salon van Vrouwenkunst in de Galerias Excelsior van Mexico, net als o.a. Carrington, Varo en Philippot. In 1958 kocht jij de Contembo Ranch nabij Ario de Rosales in Michoacán. Jij hebt dat huis in 1958 samen met jouw Purépecha-minnaar Roberto gebouwd. Het staat op een bergtop, omringd door vulkanisch land met pijnbomen en een waterval. Tot 1978 heb jij daar teruggetrokken geschilderd tussen jouw vele huisdieren. Op 24 december 1970 overleed jouw vader in Waterford. Edward James overleed op 2 december 1984 in Sanremo. Hij is in het St Roche's Arboretum in West Dean begraven. John Stephen Skelton sneed zijn grafsteen. Jouw beste vrienden in Mexico waren Leonora Carrington, de alleskunstenaar Alan Glass, de kunstenaar/schrijver Zachary Selig en de kunstenaar Pedro Friedeberg (1936, Mexico-Stad).

Tussen 1982 en 1984 woonde jij in Rome en jouw laatste jaren woonde jij in San Miguel de Allende in Guanajuato. Jij overleed op 12 oktober 1990 in het huis van Daniel de Laborde-Noguez en Marie Aimée de Montalembert aan de Calle Tabasco in Mexico-Stad. Daniel is een kleinzoon van graaf Léon de Laborde, die jou ooit bij Coco Chanel had geïntroduceerd. Léon was goed bevriend met jouw moeder. Jij werd 72 jaar en jij bent in het Pantéon Español in Miguel Hidalgo te Mexico-Stad begraven.

Schrijver: Sir Joanan Rutgers
12 oktober 2023


Geplaatst in de categorie: idool

Er is nog niet op deze inzending gestemd. 59Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)