Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

De bedroefde minnares van Amedeo Modigliani

(voor Beatrice Hastings (1879 - 1943))

Jij bent geboren als Emily Alice Haigh op 27 januari 1879 in Hackney, Londen. Jij bent in Port Elizabeth, Zuid-Afrika, opgegroeid. Jij bent in Pevensey, Sussex, opgeleid, nabij de badplaats Hastings, waar jij jezelf naar vernoemde. Jouw vader was de grootgrondbezitter William Haigh. Van 1896 tot 1899 studeerde jij literatuur aan het Queen's College in Oxford, in 1341 gesticht door Robert de Eglesfield, kapelaan van koningin Filippa van Henegouwen. Jij was kort getrouwd met een bokser. Jij schreef gedichten en korte verhalen onder diverse pseudoniemen; Pagan, Alice Morning, A.M.A., E.H., B.L.H., V.M., T.W., T.K.L., Beatrice Tina, Cynicus, Robert a Field, D. Triformis, Edward Stafford, S. Robert West, G. Whiz, J. Wilson, Annette Doorly, Hastings Lloyd en Mrs. Malapop. In 1907 ontmoette jij de politicus Alfred Richard Orage, de redacteur van het artistieke, modernistische weekblad 'The New Age'. Jij had een romantische relatie met Alfred. Jij publiceerde veel in 'The New Age' en grotendeels onder jouw pseudoniemen.

Alfred Orage heeft in 1903 samen met de journalist/schrijver/uitgever George Holbrook Jackson de Leeds Arts Club opgericht. Alfred's vriendin, de redactrice Mary Eleanor Gawthorpe, de schrijfster/pacifiste Isabella Ormston Ford en de burggravin/pacifiste Ethel Snowden waren ook lid van deze club. In 1906 gaven de actrice/componiste Florence Beatrice Farr en W.B. Yeats lezingen aan de Leeds Arts Club. Alfred had ook seksuele relaties met Mary Gawthorpe en Millie Price. Alfred had contact met Pjotr Demianovich Ouspenskii, George Ivanovitsj Gurdjieff en Harry Houdini (Erich Weisz). In september 1927 trouwde Alfred met zijn tweede vrouw Jessie Richards Dwight, met wie hij Richard en Ann kreeg. Alfred overleed op 6 november 1934 in Londen en hij werd 61 jaar. Jij publiceerde o.a. correspondentie, parodie, poëzie, polemiek, reisverslagen, prozafictie en dramatische dialogen in 'The New Age'. Jij was vooral goed in parodieën van o.a. Ezra Pound, Filippo Marinetti en Herbert G. Wells. Jij publiceerde ook over jouw feministische standpunten en in 1909 verscheen jouw traktaat 'Woman's Worst Enemy: Woman'. In 1914 ging jij naar Parijs en raakte jij met de Joodse, homoseksuele Max Jacob bevriend, die in 1909 een visioen van Christus had gehad. Door Max kwam jij in de bohemienkringen terecht. In 1911 verscheen jouw 'De komedie van de dienstmeisjes: een ridderlijke romance in dertien hoofdstukken'.

In Montparnasse deelde jij een appartement met Amedeo Clemente Modigliani, die meer en meer drank en drugs gebruikte, absint, hasj, cocaïne, ether en opium. Jij was aan de whisky. Jij bleef bijna twee jaar bij hem en hij portretteerde jou 14 keer, zoals op 'Madame Pompadour', 'Studie voor een portret van Beatrice Hastings' en 'Beatrice Hastings voor een deur' uit 1915, op 'Portret van Beatrice Hastings' uit 1916 en op 'Zittend naakt', 'Naakt' en 'Naakt op een blauw kussen' uit 1917. Jij kreeg veel van zijn dronken woede te verduren. Jij had ook affaires met Ezra Pound, Katherine Mansfield, André Breton, Picasso en Wyndham Lewis. Amedeo overleed op 24 januari 1920 in het Hôpital de la Charité op 45, rue des Saints-Pères in Parijs, door tuberculeuze meningitis. Hij werd 35 jaar en hij is in Père Lachaise begraven. Amedeo eindigde de relatie met jou. Zijn laatste geliefde Jeanne Hébuterne is in 1930 bij hem herbegraven. Jij was ook dik bevriend met de romanschrijver/avonturenschrijver Charles Beadle, geboren op 27 oktober 1881 in Parijs. Hij schreef over het bohemienleven in Parijs, o.a. in 'De Esquimau van Montparnasse' uit 1928. Hij kwam in 1920 in Parijs aan en jij was zijn beste vriendin. Hij is in Hackney opgegroeid, in kostscholen. Hij diende bij de Britse Zuid-Afrikaanse politie in Zuid-Rhodesië en hij vocht in de Boerenoorlog. Daarna reisde hij door Oost-Afrika en woonde hij in Marokko en NYC.

Na jouw relatie met Amedeo kreeg jij in 1916 een relatie met de beeldhouwer Alfred Pina. Met Amedeo woonde jij op 13, rue Norvins. Émile Zola woonde daar eerst. Alfred trok bij jou in. Hij had eerder de orangerie van het Château des Imbergères in Sceaux gehuurd. Van 1911 tot 1914 exposeerde hij op de Salon des Artistes Français. Na Alfred had jij een turbulente relatie met de biseksuele dichter/schrijver Raymond Radiguet, die op 12 december 1923 door de buiktyfus overleed en 20 jaar werd.

Aan het einde van jouw leven kreeg jij volgens jou niet de literaire erkenning, die jij verdiende, en jij gaf Alfred Orage daarvan de schuld, want jij beschuldigde hem van een samenzwering om jou uit de literaire kringen in Engeland te houden. In jouw pamflet 'The Old New Age' uit 1936 bekritiseerde jij Orage bitter en noemde jij hem 'een rustieke, een hufter, een snob'. Jij beweerde, dat jij zijn mannelijke zelfliefde had beledigd en dat jij het slachtoffer van een sociale kliek werd, incluis een literaire boycot. Orage was inderdaad een vrouwenhater en in de jaren 1910 was het knap lastig om een vrouwelijke auteur te zijn. Waarschijnlijk was Orage jaloers op jouw moedige, vernieuwende, detaillistische, geestverruimende, taboeloze schrijftalent. Had het maar bij jouw eigenwaarde en zelfbewustzijn gehouden. Gewoon een dikke middelvinger voor hem! Jij was bekeerd tot de theosofie en in 1937 verscheen jouw 2-delige 'Verdediging van Madame Blavatsky'. Helena Blavatsky was door Emma en Alexis Coulomb en de paranormaal onderzoeker Richard Hodgson van fraude en plagiaat beschuldigd. Hodgson concludeerde dat Helena's beweringen over haar paranormale kracht frauduleus waren. De zogenaamde, theosofische brieven van de mahatma's heeft Helena zelf geschreven. Hij noemde haar 'één van de meest begaafde, ingenieuze en interessante bedriegers in de geschiedenis'.

Er was bij Helena Blavatsky sprake van grove, paranormale trucs, zoals tijdens haar seances, en zij had in het theosofische hoofdkwartier in Madras in haar slaapkamer een geheime opening en geheime deuren laten maken. Kort voor jouw overlijden is er kanker bij jou geconstateerd. Op 20 oktober 1943 heb jij in een klein huis in Worthing zelfdoding gepleegd. Jij was vereenzaamd en jij hebt jezelf met het gas uit het keukenfornuis vergast. Samen met een huismuis, die jij in jouw hand had. Jij werd 64 jaar en jij bent in de Worthing Cemetery in West Sussex begraven.

Schrijver: Sir Joanan Rutgers
9 december 2023


Geplaatst in de categorie: idool

5.0 met 2 stemmen 68



Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)