Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Mystica met verf

(voor Ellen Lórien (1924 - 2016))

Jij bent geboren als Ellen de Jonge op 16 maart 1924 in Utrecht. Op jouw 7-de verhuisde jij met jouw familie naar het platteland met bossen, duinen en de zee. Jij begon op jonge leeftijd aquarellen en pastels te maken. Jij was veel in de bossen, waar jij jezelf met alle levende wezens én natuurwezens verenigd voelde. Jij wilde graag naar de Academie voor Schone Kunsten, maar jouw vader wilde dat jij een juridisch secretaresse werd. Op jouw 18-de verliet jij jouw ouderlijke huis en in 1948 reisde jij naar Frankrijk en maakte jij landschapsstudies. In 1950 ging jij in Parijs wonen, waar jij een bohemien bestaan leidde. Samen met de muzikant Sjoerd de Jong woonde jij in een woonboot op de Seine bij Porte de Plaisance. Sjoerd verdiende geld als straatmuzikant en jij maakte aquarellen van kinderen. Na een tijd ging Sjoerd als Serge Singer in de Moulin Rouge optreden. Jullie boot 'Siegfried-Eric' was de thuisbasis van o.a. Charles Aznavour en Juliette Gréco, die ook de boot van Maurice Chevalier bezochten, die ook langs jullie kade lag. Sjoerd en jij toerden met Josephine Baker door Italië, terwijl Sjoerd in de pauzes optrad. In 1952 zijn jullie gefilmd, terwijl het interieur van jullie boot door de Nederlandse tv-studio werd nagebootst. In 1954 verliet jij Sjoerd en ging jij alleen verder.

Jij studeerde aan de Académie de la Grande Chaumière, in 1904 opgericht door Claudio Castelucho y Diana, Martha Stettler, Alice Dannenberg en Lucien Joseph Simon. Jij werkte als een model in de modewijk Madelaine en jij woonde een tijd in een huis op palen in de bossen van St. Germain-en-Laye. Terug in Nederland studeerde jij zes jaar aan het Lectorium Rosicrucianum op de Bakenessergracht 11 in Haarlem. Via de Rozenkruisers kwam jij in contact met Johfra en Diana Vandenberg, oftewel Franciscus Johannes Gijsbertus (Frans) van den Berg en Angèle Therèse Blomjous. Frans is geboren op 15 december 1919 in Rotterdam en Angèle op 1 april 1923 in Den Haag. Angèle ging ook naar de Académie de la Grande Chaumière en zij kreeg daarvoor les van Paul Citroen aan de Academie voor Beeldende Kunst in Den Haag. Zij kreeg ook les van de schilderes/beeldhouwster Francine van Davelaar. Francine reisde met de antroposofische schilderes Liane Collot d'Herbois door Europa en Noord-Amerika, waarna ze in Nederland woonden. Liane werkte nauw samen met Ita Wegman, die samen met Rudolf Steiner de antroposofische geneeskunde oprichtte. In Parijs kreeg jij ook les van de etser Johnny Friedländer (1912 - 1992). In 1952 zijn Frans en Angèle met elkaar getrouwd. In 1962 strandde dat huwelijk.

Jij ontmoette Frans in 1957 en in 1962 werd hij jouw geliefde. Jij bestudeerde de schildertechnieken van de oude meesters en jij ging naar Amsterdam. Frans volgde jou en als liefdespaar woonden jullie in een appartement op de Helmerstraat 8. Jullie inspireerden elkaar en in 1964 gingen Frans en jij richting Nice. Jullie woonden in een kleine, houten hut met het uitzicht op Nice. Daar was 7 jaar geen elektriciteit. Er zaten gaten in het plafond en kieren in de zijkanten. Daarna woonden jullie in een grotere hut van steen. Jullie schilderden er, maar na 10 jaar werden jullie uit de Alpes Maritimes, uit Aspremont, verdreven, want Nice breidde zich uit. Frans en jij trouwden op 11 mei 1973. In juni 1973 kochten jullie een huis in West-Frankrijk, een oude molen aan de voet van een kasteel in de Dordogne. Jullie gingen er in 1974 wonen. Er loopt een beek onder het huis en jullie renoveerden het huis, genaamd 'Moulin du Peuch'. Het staat langs het riviertje Le Vimont tussen Plazac en Fleurac. Jij signeerde jouw werk met Ellen Lórien, een eerbetoon aan J.R.R. Tolkien en zijn land van elfen, Loth Lórien. In 1975 ontmoette jij de 16-de Gyalwa Karmapa Rangjung Rigpe Dorje (1924 - 1981), de geestelijk leider van de Karma Kaggu-lijn van het Tibetaans boeddhisme. Daardoor raakte jij bij de Tibetaanse gemeenschap nabij jouw huis betrokken. Rangjung Rigpe Dorje benoemde Lama Jigme Rinpoche tot het hoofd van het klooster (de shedra) in de Dordogne. Jij leerde Tibetaans en jij verdiepte jezelf in hun gebruiken en overtuigingen, wat zich manifesteerde in jouw schilderijen.

Het werk 'Anumus en Anima' uit 1972 van Frans is een dubbelportret van jou en hem. Frans heeft zijn 'innerlijke vrouwelijke' in jou gevonden en jij hebt jouw 'innerlijke mannelijke' in hem gevonden. Frans houdt jouw kinderlijke ziel in een schelp in zijn armen en jij houdt de kinderlijke ziel van Frans in een lotusbloem in jouw armen. Op de borst van Frans staat de scarabee. Boven in het midden staat het yin-yang-teken. Jij noemde Frans nooit Johfra. In de Périgord Noir maakte Frans 4 grote portretten van jou met feeën om jou heen en met een eenhoorn, kat en zwaan. Zijn serie 'Ellen in Wonderland' telt 9 portretten. In 1977 reisden Frans en jij naar Venetië en verschenen er Venetiaanse motieven in jullie werk. Op jullie landgoed heb jij de Galerie la Licorne opgericht, waar o.a. Caroline en Jan Verheul (CarJan) ook exposeerden. Zij maakten ook keramiek. In Nederland exposeerde jij bij Galerie Kamp van Walter Kamp in Amsterdam. Frans portretteerde jou diverse keren en in 1984 maakte hij het grootste portret van jou 'The Lady and the Unicorn', een schitterend meesterwerk met jou als jonge, beeldschone vrouw. Jij werd lid van de Société des Beaux Arts de Dordogne en jij exposeerde op hun jaarlijkse Salon. In 1985 won jij de eerste prijs en kreeg jij een onderscheiding van le Société Arts-Sciences-Lettres. Jij reisde door Egypte en India, wat jouw werk beïnvloedde. Samen met Frans en CarJan bleef jij feeënschilderijen maken en het boek 'Elfen, feeën en kabouters' verscheen.

Frans overleed op 6 november 1998 in Fleurac om 2.30 uur door darmkanker. De grafrede werd door zijn vriend, de dichter/schrijver Gerrit Luidinga, gedaan. Jij hebt in eerdere levens in Florence en Plazac geleefd. Jij ging verder met het maken van Venetiaanse schilderijen. Ook als eerbetoon aan jouw diepe, spirituele liefdesband met Frans. In 2001 verscheen het boek 'Hoogste lichten en diepste schaduwen, een kunstenaarsleven in beeld', over het leven en werk van Frans, wat jij samen met Gerrit Luidinga maakte. Jij overleed op 22 mei 2016 in Plazac. De kunstenaar/schrijver Laurence Caruana (Malta, 16 februari 1962) bezocht jou. Hij is een leerling van Ernst Fuchs en in 2007 verscheen zijn roman 'The Hidden Passion', over de gnostische Christus, gebaseerd op de Nag Hammadi-teksten. Mijn informatie haalde ik vooral uit 'Visionary Revue' van Caruana. In Museum de Eenhoorn op de Spoorstraat 28 in Ulrum bevinden zich naast de schilderijen van Frans diverse schilderijen van jou. Dit museum is door Bruce de Jonge en Astrid Koper gesticht. Jij bent de tante van Bruce.

Schrijver: Sir Joanan Rutgers
4 januari 2024


Geplaatst in de categorie: idool

3.8 met 10 stemmen 70



Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)