Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Een sopraan om diep voor te knielen

(voor Angela Gheorghiu)

Jij bent geboren op 7 november 1965 in Adjud, Roemenië, net als jouw jongere zus, de operazangeres Elena (Nina) Burtacu, en de sopraan Nelly Miricioiu. Jouw oma trouwde toen zij 14 of 15 jaar was. Jouw vader was een treinmachinist en jouw moeder was een naaister. Jouw moeder kopieerde de jurken van Elena en jou uit tijdschriften en Italiaanse films. Jullie zagen er picobello uit, zelfs als jullie honger leden. Jouw opa had het ouderlijk huis gebouwd. Er waren kippen, appel- en kersenbomen en druiven, waar jullie wijn en grappa van maakten. Op jouw 6-de begon jij te zingen. Jij gebruikte het zomerhuis en de houtstapels aan de achterkant van het huis als podium en Elena en jij zongen liederen van de Roemeens-orthodoxe kerk. De kinderen applaudisseerden voor jullie. Elke week keken jullie naar het tv-programma 'Young People's Concerts' van Leonard Bernstein. Met Elena ging jij naar de muziekkostschool in Boekarest. Op jouw 14-de begon jij zang te studeren, aan de Nationale Universiteit voor Muziek op de Stirbei Voda Straat 33 in Boekarest. Elena studeerde daar ook en zij trouwde met de arts Andrei Dan, met wie zij in 1990 de dochter Ioana kreeg.

Op jouw 17-de heb jij voor het eerst met een orkest gezongen. Je zong 'Solveig's Song' van Grieg. Jij kreeg vooral zangles van Mia Barbu (1925 - 2019). Op jouw 23-ste kreeg jij pas jouw eerste vriend. Jij was namelijk gek op school en leren, waardoor de rest erbij inschoot. Jij bent in 1990 afgestudeerd als Mimi in 'La bohème' in de Roemeense Nationale Opera in Cluj-Napoca. In 1991 debuteerde jij in het Theater Basel. Jij zong Adina in de opera buffa 'L'elisir d'amore' van Gaetano Donizetti, die geestesziek werd en aan syfilis leed. Hij werd 50 jaar. In 1992 ontmoette jij de tenor Roberto Alagna (1963, Clichy-sous-Bois), die met jou in 'La bohème' in het Royal Opera House zong. Zijn vrouw was Florence Lancien en in 1992 werd hun dochter Ornella geboren. In 1992 zong jij weer Mimi in het Royal Opera House in Covent Garden te Londen. Jij zong ook bij de Metropolitan Opera in New York en bij de Weense Staatsopera. De zangeres/actrice Florence was een intelligente, Bretonse schoonheid en zij overleed in 1994 door een hersentumor. Zij werd 28 jaar. In 1994 zong jij Violetta in 'La Traviata' in het Royal Opera House. De dirigent Sir Georg Solti zei: 'Ik was in tranen. Ik moest naar buiten. Het meisje is geweldig. Ze kan alles. Ze is extreem muzikaal in die zin dat de muziek haar emoties dicteert en dat is iets wat ik heel zelden heb gezien.'. Je werd met Maria Callas vergeleken. De Joodse dirigent Georg Solti (1912 - 1997) was eerst met Hedwig Oeschli getrouwd. Met zijn tweede vrouw Lady Valerie Pitts kreeg hij de dochters Gabrielle en Claudia. Valerie was de beschermvrouwe van het World Orchestra for Peace op 26 Lyndale Avenue in Londen, in 1995 opgericht door Georg en Charles Kaye.

In 1994 eindigde jouw huwelijk met de loodgietersingenieur Andrei Gheorghiu, de zoon van de violist/professor Stefan Gheorghiu. In 1996 is Elena door een auto-ongeluk overleden. Zij werd 28 of 29 jaar. Jij zei: 'Zij is mooier dan ik en zij zingt nog beter! Wij waren bijna als een tweeling onafscheidelijk, hoewel zij blond was en groene ogen had.'. Na het overlijden van Elena zijn jouw ouders gescheiden. Jouw vader werd een monnik, die in een klooster op de heilige berg Athos woonde. Andrei overleed in 2000, waarna jij Ioana adopteerde. Ioana studeerde later aan de Universiteit van Kent en zij woonde in Londen. Uit angst voor de waarschijnlijke stemverandering na een zwangerschap durfde jij zelf geen kind te krijgen. In april 1996 ben jij in het kantoor van de operamanager Joseph Volpe in NYC met Roberto getrouwd. Burgemeester Rudy Giuliani heeft jullie getrouwd. In 2013 zijn jullie definitief gescheiden en in 2015 hertrouwde Roberto met de sopraan Aleksandra Kurzak, met wie hij in 2014 hun dochter Malena kreeg. Roberto heeft jou gewelddadig mishandeld.

Vanaf eind 2013 heb jij een relatie met de 22 jaar jongere tandarts in een kinderkliniek Mihai Ciortea, die een tweelingbroer heeft. Jij ontmoette hem in het Royal Opera House, waar jij een vaste gastzangeres was, o.a. in 'Turandot' van Giacomo Puccini, 'Don Giovanni' van Wolfgang Amadeus Mozart, 'Carmen' van Georges Bizet, 'L'elisir d'amore' van Gaetano Donizetti, 'Romeo et Juliette' van Charles Gounod, 'The Tales of Hoffmann' van Jacques Offenbach, 'La Traviata' van Giuseppe Verdi, 'La Rondine' Puccini, 'Tosca' van Puccini en 'Adriana Lecouvreur' van Francesco Cilea. 'La Traviata' werd door BBC Two uitgezonden, wat een internationale beroemdheid van jou maakte. In 2012 was jij eregast op het gala van het Royal Opera House, waar koningin Elizabeth II bij aanwezig was. In 2015 zong jij in Australië, in het Bolshoi Theater in Moskou, in het Roemeens Atheneum en in de Opéra de Monte-Carlo. In 2022 vierde jij jouw 30-jarig jubileum bij het Royal Opera House en zong jij opnieuw in 'Tosca'. Over Puccini zei jij: 'Ik ken Puccini natuurlijk niet, maar ik denk altijd dat ik onmiddellijk verliefd op hem zou worden, vanaf het moment dat ik hem zou zien. Wat kan ik eraan doen, Puccini is echt mijn type!'.

Giacomo Puccini was getrouwd met Elvira Bonturi en hun zoon was Antonio. Giacomo had affaires met de sopranen Maria Jeritza, Emmy Destinn, Cesira Ferrani en Hariclea Darclée. En met Blanke Lendvai, de zus van zijn vriend, de componist Erwin Lendvai, met barones Josephine von Stangel en met Giulia Manfredi, de nicht van het dienstmeisje van de Puccini's Doria Manfredi. Doria werd door Elvira onterecht beschuldigd van een affaire met Giacomo, waardoor zij zelfdoding pleegde met het drinken van vergif. Giacomo zou jou ook zeker niet versmaad hebben. Hij overleed door keelkanker en een hartaanval in Brussel. Hij werd 65 jaar. In 2018 verscheen jouw autobiografie 'A Life for Art' bij de University Press of New England, met medewerking van Jon Tolanski, een voormalige muzikant bij het Royal Opera House en maker van documentaires over componisten en artiesten.

Schrijver: Sir Joanan Rutgers
22 januari 2024


Geplaatst in de categorie: idool

4.3 met 6 stemmen 59



Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)