Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Het dodelijke verdriet van een elf

(voor Kiki Palmer (1907 - 1949))

Jij bent geboren als Giulia Daniela Fogliata op 11 juli 1907 in Chiari, provincie Brescia. Jouw moeder was Marta Palmer. Jij studeerde geneeskunde aan de Universiteit van Milaan en af en toe kreeg jij acteerles in het Teatre degli Arcimboldi in Milaan, vernoemd naar de Milanese patriciërsfamilie Arcimboldi. Het theater stond bij het landhuis Bicocca degli Arcimboldi uit 1450 nabij Milaan. De ludieke kunstschilder Giuseppe Arcimboldi was lid van de familie Arcimboldi. Jij deed jouw acteerstudie bij de actrice Ida Carloni Talli, geboren op 31 januari 1860 in Rome en overleden op 23 april 1940 in Milaan. Zij was ook een filmactrice. Zij gaf les in de school van Eleonora Giulia Amalia Duse aan de Accademia di Santa Cecilia op Via Vittoria 6 in Rome. Anna Magnani was ook een leerlinge van haar. Ida speelde ook hoofdrollen, zoals in 'Come le foglie' uit 1916. Ook met Maria Jacobini (1892 - 1944), met wie zij vaak samenspeelde. Jij studeerde ook acteren bij de actrice Emilia Varini, die dictie en acteren aan de Accademia dei Filodrammatici op Via Filodrammatici 1 in Milaan gaf.

In 1931 begon jij de artiestennaam Kiki Palmer te gebruiken. In 1932 debuteerde jij succesvol in 'Dcena vuota' van Renato Niccodemi. In 1932 richtte jij ook een eigen theaterbedrijf op, met geld van jouw moeder. Het werd eerst geleid door de (film)acteur Camillo Pilotto en later door de theateracteur Pietro Sharoff en de actrice/theaterregisseuse Tatiana Pavlova, getrouwd met de fascistische politicus Antonino D'Aroma. Pietro heeft in 1938 het gezelschap van het Teatro Eliseo op Via Nazionale 183 in Rome opgericht. Jij had succes met 'The Antiquarian's Family' en 'Il Campiello' van Carlo Goldoni, 'The Torch Under the Bushel' van Gabriele D'Annumzio en 'A Midsummer Night's Dream' van Shakespeare. Jij was ook proza-radio-actrice.

In 1934 speelde jij als Grazia de Plessans de hoofdrol in de komedie 'La marcia nuziale' van Mario Bonnard. Ook met o.a. Cesare Bettarini, Tullio Carminati, Assia Noris, Elda Maris, Diana Lante, Nella Maria Bonora en Mercedes Brignone. De filmmuziek is van de broer van Mario, Giulio Bonnard. Dit toneelstuk is door Félix-Henri Bataille in 1905 geschreven. In 1915 verscheen de verfilming van Carmelo Camillo Gallone, getrouwd met de actrice Stanislawa Winawerówna, die o.a. de hoofdrol in Gallone's film 'Avatar' uit 1916 speelde, gebaseerd op de gelijknamige roman van Théophile Gautier. Deze film is helaas verloren gegaan. In 'La marcia nuziale' uit 1915 speelde Lyda Borelli Cini, gravin van Moncelise, de hoofdrol. Haar man was graaf Vittorio Cini en hun kinderen waren: Giorgio, Minna, Yana en Yida. Vittorio is minister van Communicatie van het Koninkrijk Italië geweest.

In 1929 verscheen 'La marche nuziale' van André Hugon, met Louise Lagrange en Pierre Blanchar, getrouwd met de actrice Marthe Vinot, de zus van Louise Lagrange. De dochter van Pierre en Marthe was de actrice Dominique Blanchar. In 1935 verscheen jij in de film 'La luce del mondo' van Gennaro Righelli, getrouwd met de actrice/schrijfster Maria Jacobini, de zus van de actrices Diomira en Bianca Jacobini. In 1938-1939 gebruikte jij de artiestennaam Palma Palmer, op aanraden van de dichter/toneelschrijver/generaal Gabriele D'Annunzio, die op 1 maart 1938 in Gardone Riviera overleed. Hij werd 74 jaar en hij is op zijn landgoed Vittoriale degli italiani begraven, in een cirkelvormig mausoleum. Hij was de minnaar van de topactrice Eleonora Giulia Amalia Duse, voor wie hij vier toneelstukken schreef. Met zijn prachtige, etherische vrouw, hertogin Maria Hardouin di Gallese, kreeg hij drie zonen; Mario, Gabriellino en Ugo Veniero. In 1938 is jouw moeder overleden. In de Tweede Wereldoorlog werd jouw huis in Milaan vernield en verhuisde jij naar Rome, waar jij samen met Eva Mangili een nieuw atelier opende. Eva was een levenslange vriendin van jou en jouw moeder.

Jouw geadopteerde zoon Renzo Palmer is op 20 december 1930 als Lorenzo Bigatti in Milaan geboren. Hij was een filmacteur en hij speelde o.a. in de thriller 'La Salamandra', naast de wonderschone, 42-jarige Claudia Cardinale. In de thriller 'Goodbye & Amen' uit 1977 speelde hij ook al naast Claudia. Hij debuteerde in de biografische miniserie 'Ligabue' uit 1977, over de Zwitserse kunstenaar Antonio Ligabue (1899 - 1965). Ook met de superaantrekkelijke Maria Pamela Villoresi (1957, Prato), die Nino in het komisch-dramatische 'Il gabbiano' uit 1977 speelde. 'Il gabbiano' is hoofdzakelijk door Anton Tsjechov geschreven. Na het overlijden van Eva voelde jij jezelf helemaal alleen en had jij een zware depressie. Jij deed geen podiumoptredens meer en alleen nog de radio- en nasynchronisatieverplichtingen. Jij hield niet van jezelf en jij worstelde voortdurend om jezelf te verbeteren. Jij was onveranderlijk perfectionistisch.

Op 11 augustus 1949 heb jij in Rome zelfdoding gepleegd. Jij hebt jezelf vergiftigd door 20 tabletten Gardenal in te nemen. Gardenal is een krachtige slaappil. Jij werd 42 jaar en jouw ontzielde lichaam is bij de ontzielde overblijfselen van Eva in de Cimitero Comunale Monumentale Campo Verano in Rome begraven. Jij pleegde zelfdoding na het overlijden van jouw vriendin Eva Mangili, die voor jou als een tweede moeder was. De gravure van de namen op de grafsteen, die zeer verslechterd is, toont alleen jouw naam onder die van Eva Mangili.

(Met dank aan Claudia Speziali, schrijfster en lerares Italiaanse taal- en letterkunde, geschiedenis en filosofie)

Schrijver: Sir Joanan Rutgers
13 februari 2024


Geplaatst in de categorie: idool

Er is nog niet op deze inzending gestemd. 60



Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)