Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Prestigestrijd

Diep respect heb ik voor marathonlopers; wereldrecordhouder en Marathonman Kelvin Kiptum heeft bij een auto-ongeluk op dezelfde ongelukkige wijze het leven gelaten. Net als Kiptum's coach. Een derde inzittende raakte zwaargewond.

Kiptum was een grote, zo niet dé grootste belofte van de wegatletiek; grootspraak daarentegen was hem vreemd. De magische grens van 2 uur was Kiptum op 35 seconden na in oktober vorig jaar, 2023, net niet gegund; 35 seconden op een afstand van ruim 42 kilometer...! In naam van Kelvin Kiptum zal dit record zeer waarschijnlijk binnen afzienbare tijd worden gehaald. De grootste belofte van de wegatletiek wordt deze kans helaas niet meer gegund. Zal er een Kiptum-marathoncollega zijn die de zo lang fysiek voor schier onmogelijk gehouden barrière kan doorbreken? Zou Kiptum in staat zijn geweest deze hindernis/deze belemmering te slechten? Het had zomaar gekund, maar zal helaas niet meer te realiseren zijn...! Door nog onbekende oorzaak raakte de wagen waarin het drietal zat van de weg en kwam tegen een boom tot stilstand. Kiptum was volop in training voor de Marathon van Rotterdam. Deze vindt plaats in april. In de marathonmarketing had Kiptum een dubbelfunctie: hij was niet alleen een pion in de lucratieve concurrentiestrijd tussen de verschillende stadsmarathons, maar ook de hoop van zijn eigen land Kenia in de prestigestrijd met aartsrivaal Ethiopië. Inkomsten uit prijzengeld, reclame en startgelden zetten atleten als Kiptum vaak om in onroerende zaken als huizen, grond en boerderijen in eigen land, waardoor familie en regelmatig ook het hele dorp van de sportieve prestaties profiteren.

'We rouwen om het verlies van een Keniaans atletiekicoon', zei voormalig premier Raila Odinga. De vaak gebruikelijke route van baanatletiek naar wegatletiek was voor Kiptum niet weggelegd, simpelweg wegens gebrek aan geld. Trainen op een baan zat er voor Kiptum dus simpelweg niet in. Dan te bedenken dat zijn wereldrecordrace in Chicago pas zijn derde marathon was. Ook het hoge aantal aan Kiptums trainingskilometers trok de aandacht; 300 per week. 'Ik heb dat nodig om geschiedenis te kunnen schrijven', was Kiptums reactie. Sebastian Coe, voorzitter van World Athletics, noemde Kiptum maandag een atleet, een ongelooflijke atleet. Hoewel veel te jong, laat hij bovendien iets ongelooflijks na. De tragiek van de veel te jong overleden atleet is het overheersende gevoel dat Kelvin Kiptum niet heeft kunnen nalaten dat hij in zich had...!

Schrijver: Annejan Kuperus
14 februari 2024


Geplaatst in de categorie: sport

Er is nog niet op deze inzending gestemd. 73Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)