Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Voor eeuwig queer, net als Onze Lieve Heer

(voor Michela Murgia (1972 - 2023))

Jij bent geboren op 3 juni 1972 in Cabras op Sardinië. Op jouw 18-de ging jij naar een adoptiefamilie, als een filla de ànima (zielenkind). Meestal gebeurt een adoptie tussen de 10 en 14 jaar, maar jouw adoptie werd uitgesteld, vanwege de tegenstand van jouw echte vader. Jij studeerde theologie aan het Lorenzo Mossa Instituut voor Technische Studies op de Via Enrico Carboni 10 in Oristano en daarna aan het Instituut voor Religieuze Studies van het aartsbisdom Oristano op Piazza Lamberto 399 Piano 5, San Jole Pisa. Jij doceerde zes jaar godsdienstwetenschappen aan middelbare scholen en gymnasia in Oristano. De Kathedraal van Oristano uit 1195 is de zetel van de aartsbisschop. Jij hebt jouw studie nooit voltooid. Jij werkte als verkoopster, fiscaal operator, administratief manager in een thermo-elektrisch centrum en nachtportier. Jij was ook actief voor de lekenvereniging Azione Cattolica, als regionaal referent voor de jeugdafdeling.

In 2006 debuteerde jij met 'Il mondo deve sapere', een satire op het telemarketing-callcenter van de belangrijke multinational Kirby Company. Jij benadrukte de economische uitbuiting en psychologische manipulatie van de werknemers. David Emmer maakte er een toneelstuk van, waarin Teresa Saponangelo de hoofdrol speelde. In 2008 verscheen de verfilming 'Tutta la vita davanti' van Paolo Virzi, met Isabella Ragonese, Sabrina Ferilli, Massimo Ghini, Elio Germano en Valerio Mastandrea. In 2008 verscheen 'Viaggio in Sardegna' (Reis naar Sardinië) voor Einaudi, een literaire gids over minder bekende locaties van het eiland. In 2009 verscheen de roman 'Accabadora', in 2012 'L'incontro', in 2015 'Chirú' en in 2019 'Noi siamo tempesta'. In 2011 verscheen het non-fictieboek 'Ave Mary: e la chiesa inventò la donna' en in 2022 'God behoede de Queer. Catechismo femminista'. 'Accabadora' gaat over euthanasie en adoptie in het Sardinië van de jaren 1950. Jij won o.a. de Dessi-prijs, de Mondello International Literary Prize en de Molinello Award for First Fiction. Het nummer 'Santa Madonna' op het album 'Sig. Brainwash - L'arte di accontentare' uit 2013 van de zanger/rapper Federico Leonardo Lucia (Fedez) is geïnspireerd door 'Accabadora'.

In 2013 verscheen het pamflet tegen vrouwenmoorden 'L'ho uccisa perché l'amavo. Fook!', wat jij samen met Loredana Lipperini (1956, Milaan) schreef. 'Chirú' gaat over een generatie-overschrijdende mentorrelatie. In 2016 verscheen jouw pamflet 'Futuro Interiore', over identiteit, macht en democratie. In 2016-2017 had jij een dagelijkse column op Rai 3 met literaire recensies en boekaanbevelingen. In 2018 verscheen 'L'inferno é una buona memoria', geïnspireerd op 'De nevelen van Avalon' van Marion Zimmer Bradley. In 2018 verscheen ook jouw pamflet 'Instructies om fascist te worden'. De verhalenbundel 'Noi siamo tempesta' won de Morante-prijs. In 2019 verscheen ook het biografische 'Verhalen van meisjes die je moeder niet zou goedkeuren', wat jij samen met jouw vriendin uit Piacenza Chiara Tagliaferri schreef. Chiara is met de schrijver Nicola Lagiola getrouwd. Samen met Chiara schreef jij ook 'Morgana' en 'Morgana. De rijke man ben ik'. Dat waren ook succesvolle podcasts. Voor het weekblad 'L'Espresso' schreef jij de column 'De anti-Italiaanse'. Van 2010 tot 2014 was jij met de 12 jaar jongere computerwetenschapper Manuel Persico uit Bergamo getrouwd.

Van 2014 tot 2016 had jij nierkanker en ook de laatste 20 maanden van jouw leven. In 2017 ontmoette jij de acteur/regisseur Lorenzo Terenzi, geboren in 1988 te Florence. Jij ontmoette hem bij de theatervoorstelling 'Quasi grazia' van Marcello Fois. Hij was de assistent-regisseur van belladonna Veronica Cruciani en jij speelde Grazia Deledda, de hoofdrol. Lorenzo is aan het Teatro Stabile in Genua afgestudeerd. Hij kreeg o.a. les van Nicolaj Karpov, Valerio Binasco, Silvio Soldini, Cristina Pezzoli, Federico Tiezzi en Gabriella Giannattasio. In juli 2023 ben jij met Lorenzo Terenzi getrouwd. Het was een huwelijk in articulo mortis. Jouw trouwjurk was door Maria Grazia Chiuri (1964, Rome) ontworpen, de creatief directrice bij Dior. Lorenzo en jij woonden samen met vier adoptiekinderen; Raphael Luis, de jongste, Alessandro Giammei (1988, Rome), nu professor Italiaanse studies aan de Yale University, Francesco Leone (1994, Cagliari), operazanger, en Michele Arghileri (1997, Covo), activist. Jij was trots op jouw uitgebreide bibliotheek. Jij was een groot liefhebber van het werk van J.R.R. Tolkien en de Koreaanse popcultuur, met name de vrouwelijke Bangtan Boys. Jij zei: 'Ik ben met een man getrouwd, maar het had ook een vrouw kunnen zijn!'. Je had ook liefdesrelaties met vrouwen. In 2023 verscheen jouw laatste roman 'Tre ciotole: rituali per un anno di crisi'.

Jij was ook bevriend met de schrijver Roberto Saviano (1979, Napels). Roberto publiceerde in 2006 zijn boek 'Gomorra', bekroond met vele, literaire prijzen en in 2008 verfilmd door Matteo Garrone. Roberto wordt sinds 2006 permanent door de politie bewaakt. Roberto schreef: 'Nederland is één van de misdadigste landen van Europa. het is een belastingparadijs voor multinationals uit de hele wereld, waar bovendien de financiële systemen zich lenen voor het witwassen van criminele winsten.'. Om die reden stelde hij Nederland medeverantwoordelijk voor de moorden op Derk Wiersum en Peter Rudolf de Vries. Jij was campagnevoerder voor LGBTQ+-rechten. Jij overleed op 10 augustus 2023 in Rome door een stadium vier nieradenocarcinoom met uitzaaiingen naar de longen, het botweefsel en de hersenen. Jij werd 51 jaar. De homoseksuele politicus Alessandro Zan zei: 'We zullen altijd samen vechten, want jij zult er altijd zijn en wij zullen winnen!'. Jij schreef: 'Als christen vertrouw ik erop dat het geloof ook een feministisch en queer perspectief nodig heeft!'. Jij zei: 'Ik hoop te sterven als Meloni geen premier meer is!'. Giorgia Meloni zei: 'Ze was een vrouw die vocht om haar ideeën te verdedigen en hoewel ze notoir anders waren dan de mijne, heb ik hier veel respect voor!'. De begrafenisdienst was in de Basiliek van Santa Maria in Montesanto, de kerk van de Kunstenaars op het Piazza del Popolo in Rome.

Schrijver: Sir Joanan Rutgers
17 februari 2024


Geplaatst in de categorie: idool

Er is nog niet op deze inzending gestemd. 70Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)