Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

De triomf van het kwaad...

Subtitel: A.A.N.* / De passiviteit van goede mensen

Boetin: geboren: 4 juni 1976
Charp : overleden: 16 februari 2024


....ofwel de Kus des Doods...!

De Dementors, ofwel wezens die met de Kus des Doods hun slachtoffer beroven van alle vreugde en de wil om te leven...!

Navalny was een Russische oppositieleider. Daarnaast was Aleksej advocaat en anticorruptie-activist. Hij gelooft, helaas geloofdé, in God en de wetenschap. Wie ben ik dan om niet meer in God te kúnnen geloven...? Net als waarschijnlijk veel mensen worstel ik zelf ook wel eens met die vraag: wie ben ik dan om niet meer in God te kunnen geloven? Navalny raadde het boek THINK SLOWLY, DECIDE FAST ten zeerste aan.

Een prachtig boek van Nobelprijswinnaar Daniel Kahneman. Het belangrijkste in het leven, aldus Navalny, is om nuttig te zijn voor de samenleving en om een goed mens te blijven. Het meeste kwaad voor de mensheid wordt door de passiviteit van goede mensen veroorzaakt. Zij zorgen voor cumulatie en vervolgens de triomf van het kwaad. Navalny hield van literatuur, waarvan hij dacht dat hij die begreep. Eveneens van films, muziek en architectuur, waarvan hij overigens zei dat hij deze (vormen van) kunst niet begreep. De kunsten werden door Navalny met respect behandeld.

HIERVAN HEEFT LITERATUUR HET STERKSTE EFFECT

Puur vanwege het feit dat literatuur via je eigen verbeelding werkt. Wat is er sterker dan eigen verbeelding? Eén van de 'gulden' regels uit de Bijbel is:

- Wat gij niet wilt dat u geschiedt, doe dat ook een ander niet.

Deze Bijbelse versie is barmhartiger dan de Kantiaanse**:

- Handel op zo'n manier dat de stelregel van jouw actie de regel van universeel gedrag kan worden.

Moeilijk te volgen, maar noodzakelijk om naar te streven. Universeel, ofwel algemeen gedrag, dus doorgaans gedrag waaraan niemand zich hoeft te storen, maar waarvan tegelijkertijd wel veel mensen denken: 'wat schiet de wereld hiermee op'?
Navalny streefde naar gerechtigheid. 'Wij mogen het onszelf daarom nooit toestaan de hoop te verliezen'. Ondanks Poetins ongenadige repressie gaf Navalny de moed nooit op. Met de hoop gaat namelijk eveneens de moed en met de moed de hoop verloren. Poetin is een man van wraak en geenszins van gerechtigheid.

Poetin heeft zich in 'De zaak Navalny' van pseudo-democraat tot duivel getransformeerd. Verdient dezelfde aanpak en hetzelfde lot dat O.b.L. was beschoren...!




* Aleksej Anatojevitsj Navalny
** Duitse filosoof die leefde van 1724 - 1804

... O.b.L. is natuurlijk die grot- en uiteindelijk die put-Saudiër...! ...

Schrijver: Annejan Kuperus, 23 februari 2024


Geplaatst in de categorie: oorlog

4.0 met 2 stemmen 28



Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)