Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Hoe jij Egon Schiele schilderde

(voor Walburga Neuzil (1894 - 1917))

Jij bent geboren als Walburga Pfneist op 19 augustus 1894 op de Badner Strasse 12 in Tattendorf, Oostenrijk. Jouw ouders waren de onderwijzer Josef Neuzil uit Kolomierschitz en de dagloner Thekla Pfneist. Jouw ouders zijn op 11 maart 1895 getrouwd, waarbij jij de achternaam van jouw vader kreeg. In 1896 ging jouw vader aan de lagere school van Moosbrunn, Wiener Strasse 7, werken. Vervolgens werkte hij aan de Hans-Stur-Volksschule op de Europaplatz 6 in Wiener Neudorf. In september 1901 werd hij schoolhoofd in Sparbach, in het Wienerwald. Hij overleed op 13 februari 1902 in Mödling of ergens in 1905. Jouw moeder verhuisde met haar dochters naar Wenen. Jouw zussen waren: Anna, Berta, Antonia en Marie. Jouw moeder werkte als congiërge en jullie verhuisden regelmatig, zo'n 5 keer binnen Wenen.

Mogelijk stond jij eerst model voor Gustav Klimt. In 1910 woonde Egon Schiele, geboren op 12 juni 1890 in Wenen, met de schrijfster Liliana Amon in de Alserbachstrasse in Wenen. Liliana poseerde voor hem. In 1911 verhuisde jij van het huis van jouw moeder op Allerheiligenplatz 6 met Egon naar Ceský Krumlov, waar zijn moeder was geboren. Jij was zijn belangrijkste model. De conservatieve, bekrompen bevolking vond jullie vrije, losbandige levensstijl aanstootgevend en zij waren tegen het schilderen van naakte meisjes. Dus verhuisden jullie al gauw naar het huisje 'In der Au' bij Neulengbach, waar Egon enkele van zijn belangrijkste werken maakte, met jou als model. En hij maakte vele, erotische werken van kinderen. Daar werd Egon vals beschuldigd van het verleiden van een minderjarig meisje en hij zat na zijn arrestatie in april 1912 24 dagen in de gevangenis. Jij geloofde in zijn onschuld en jij steunde hem. Jij nam zijn schildersattributen mee naar de gevangenis en jij zorgde voor een advocaat. Egon schreef aan de kunstverzamelaar/herbergier Franz Hauer: 'Geen van mijn naaste kennissen bewoog zich, behalve Wally, die ik toen kort kende en die zich zo nobel gedroeg dat het me boeide!'. Hauer was de eigenaar van 'De Griechenbeisl' op de Fleischmarkt 11 in Wenen uit circa 1447. Daar hebben veel artistieke beroemdheden getafeld, Egon uiteraard ook.

Voor het verspreiden van pornografische kunst kreeg hij nog eens 3 dagen celstraf. In oktober 1912 verhuisde Egon naar een atelier op de Hietzinger Hauptstrasse 101 in Wenen, waar hij tot juni 1918 bleef wonen. Dat was vlakbij het atelier van zijn beschermheer en vriend Gustav Klimt. Jij bleef Egon's trouwe model en minnares, maar in 1914 ontmoette hij Edith Harms en haar zus Adèle, die met hun ouders aan de overkant van zijn atelier woonden, op nr. 114. Hij versierde Edith en op 17 juni 1915 is hij met haar getrouwd en beëindigde hij zijn relatie met jou, nadat Edith en jij een door hem voorgestelde driehoeksrelatie afwezen. Edith wilde dat hij met jou brak. Edith en jij wilden zelfs niet één keer per jaar samen op vakantie met Egon. Jij woonde ook bij Egon op de Hietzinger Hauptstrasse 101. Het atelier van Gustav Klimt was op nr. 11, in een zijsteegje. Jij bent op 10 augustus 1913 naar de Feldmühlgasse 3, 2-de verdieping, deur 7, verhuisd. In 1915 schilderde Egon 'Tod und Mädchen', met de schilder en zijn muze in een pijnlijke omarming. Het is zijn intens tragische afscheidsschilderij van jou. De kunstschrijver Arthur Roessler was de vriend en mecenas van Egon, maar soms problematisch. Arthur's vrouw Ida vertaalde 'The Canterville Ghost' van Oscar Wilde, over Sir Simon. Egon heeft beiden geportretteerd.

Egon verbleef in trainingskampen in Praag en Neuhaus en als soldaat in diverse krijgsgevangenkampen in Neder-Oostenrijk. Zijn vrouw Edith moest overal met hem mee. Nadat Egon van jouw scheidde, deed jij een opleiding tot assistent-verpleegster in Wenen, in het oorlogshospitaal nr. 1, een barakkenkamp bij het Wilhelminenspital op de Montleartstrasse 37. In augustus 1917 ging jij naar Sebenico (Sibenik) in Kroatië, bezet door Italië. Daar werkte jij als verpleegster. Daarna werkte jij bij de Keizerlijk-Koninklijke Landwehr Marodenhaus in Sinj, in het Oostenrijkse legerhospitaal. Op 25 december 1917 ben jij daar door roodvonk overleden. Jij werd 23 jaar en jij bent op 27 december 1917 in de begraafplaats van Sveti Frane (Sint Franciscus) begraven, in graf nr. 162 D, wat in 2015 door Lana Bunjevac van het dagblad 'Jutarnji list' uit Zagreb is ontdekt. Lana is een freelance journaliste uit Zagreb. In april 2016 ontdekte Dr. Robert Holzbauer de vermelding van jouw overlijden in het Dodenboek van de stad Sinj. Robert is historicus, herkomstonderzoeker en president van het Wally-Neuzil-Gesellschaft.

Edith Schiele overleed op 28 oktober 1918 door de Spaanse griep. Egon overleed op 31 oktober 1918 door de Spaanse griep. Zij zijn naast elkaar begraven in een eregraf op het Ober Sankt Veiter Friedhof op de Gemeindeberggasse 26 in Hietzing, Wenen. Het grafmonument is door Benjamin Ferenczy gemaakt. Egon's zwager, de kunstschilder Anton Emanuel Peschka, is daar ook begraven, net als Egon's neef Anton Peschka junior, ook een schilder. Edith werd 24 of 25 jaar en Egon werd 28 jaar. In 1968 is Adèle Harms daar ook begraven. In Tattendorf bevindt zich de Wally-Neuzil-Platz en in 2017 is in Baden bij Wenen de Wally-Neuzil-Gesellschaft opgericht. Van 19 december 2017 tot 13 januari 2018 was in de Galerija Galiotovic in Sinj de expostie 'Wie was Wally Neizil?' en van 5 september tot 26 oktober 2019 was in het wijnhuis Dachauer Mühle in Tattendorf de expositie 'Wally Neuzil - de muze van Egon Schiele'. In 2016 verscheen de speelfilm 'Egon Schiele: Death and Maiden' van Dieter Berner, gebaseerd op de biografische roman 'Death and the Maiden: Egon Schiele and the Women' uit 2009 van Hilde Berger, de tweede vrouw van Dieter Berner. Hun zonen zijn Georg, Max en Julian. Jij werd door Valerie Pachner (26 juni 1987, Wenen) gespeeld.

Schrijver: Sir Joanan Rutgers
29 februari 2024


Geplaatst in de categorie: idool

Er is nog niet op deze inzending gestemd. 43Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)