Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Sint Maria Skobtsova van Parijs

(voor Maria Skobtsova (1891 - 1945))

Jij bent geboren als Elizaveta Yurievna Pilenko op 20 december 1891 in een aristocratische familie in Riga. Jouw familie had o.a. een wijngaard. Toen jij gedoopt werd, verdronk jij bijna in het doopvont. Jij bent in Anapa opgegroeid, een badplaats aan de Zwarte Zee. Toen jij 14 jaar was, overleed jouw vader. Jij ging het atheïsme omarmen. In 1906 verhuisde jij naar Sint-Petersburg, waar jij als de eerste, Russische vrouw theologie ging studeren. Jij belandde in de radicaal-literaire kringen en jij schreef gedichten, die in 1912 in de dichtbundel 'Scytische scherven' gepubliceerd werden. Jij maakte kennis met o.a. Anna Akhmatova en Nikolai Gumilev. Jij was een groot bewonderaar van Alexander Blok en jij was verliefd op hem. In 1910 trouwde jij met de bolsjewiek Dmitriy Vladimirovich Kuzmin-Karavaev (1886 - 1959). Jullie dochter Gaiana werd geboren en in 1913 zijn Dmitriy en jij gescheiden. In 1920 werd Dmitriy lid van de Russisch Katholieke Kerk. In 1927 werd hij tot priester gewijd.

Na de scheiding ging jij met Gaiana naar Anapa terug. Jij voelde steeds meer voor het christelijke geloof en jij had een eigen 'spiritualiteit voor de armen' ontwikkeld. In Zuid-Rusland nam jouw religieuze devotie toe. Jij was furieus op Leon Trotsky, die het Socialistisch-Revolutionaire Partij Congres sloot. Jij plande de moord op Trotsky, maar jouw collega's hebben jou daarvan weerhouden en jou naar Anapa teruggestuurd. In 1918, na de Oktober Revolutie, werd jij tot plaatsvervangend burgemeester van Anapa gekozen. Nadat het Witte Leger Anapa bezette, vluchtte de burgemeester en werd jij de burgemeester. Het Witte Leger sleepte jou voor het gerecht, omdat jij een bolsjewiek was. De rechter was een voormalige leraar van jou, Daniil Skobtsov, die jou heeft vrijgesproken. Jullie werden verliefd op elkaar en jullie zijn getrouwd. Samen met Daniil, Gaiana en jouw moeder Sophia ben jij naar Georgië gevlucht, waar jullie zoon Yuri in 1920 in Tbilisi is geboren. Voorts zijn jullie naar Joegoslavië gevlucht, waar in 1921 jullie dochter Anastasia (Nastia) is geboren. In 1923 arriveerden jullie in Parijs, waar jij theologie studeerde en sociaal werk deed. Jij zei tegen jouw moeder: 'Ik denk dat Rusland alleen door Christus gered kan worden!'.

In Parijs werkte Daniil als een parttime leraar en jij maakte poppen en geschilderde, zijden sjaals. In de harde winter van 1926 kreeg ieder familielid de griep. Anastasia kreeg meningitis en zij ging een maand naar het Pasteur Instituut. Zij is daar overleden. Gaiana ging naar een kostschool in België. Jouw huwelijk met Daniil strandde en Yuri ging bij Daniil wonen. Yuri had tuberculose en hij zat in een sanatorium. In 1927 verscheen jouw 'Oogst van de Geest', hervertellingen van levens van heiligen. Jij verhuisde naar centraal Parijs om meer direct de hulpbehoevenden te helpen. Jouw bisschop heeft jou aangemoedigd om de geloften van een non aan te nemen, wat jij deed, maar wel met de verzekering, dat jij niet in een klooster hoefde te leven. In 1932 ben jij officieel van Daniil gescheiden en heb jij de monastieke geloften aangenomen. Jouw religieuze naam werd Maria, ter ere van Sint Maria van Egypte uit de 5-de eeuw. Jouw biechtvader was Sergei Nikolayevich Bulgakov, die in 1925 door de Russisch-orthodoxe Kerk naar Parijs was gestuurd en vooral mystieke werken schreef. Hij overleed op 13 juli 1944 in Parijs door keelkanker. Hij werd 72 jaar en hij is in de Sainte-Geneviève-des-Bois Russische Begraafplaats begraven.

Jij maakte van een huurhuis in Parijs jouw open klooster voor hulpbehoevende en eenzame vluchtelingen. Dat huis stond op 77, rue Lourmel en in een garage was een kapel gemaakt. Het werd al gauw een centrum voor intellectuele en theologische discussie. Pater Dimitry Klepinin was de aalmoezenier van dit huis voor de armen. Jouw werk is geïnspireerd door de filosoof Nikolai Berdyaev. Jij schreef ook toneelstukken en jij schilderde iconen. Jij rookte en jij dronk bier. In 1940 gaf pater Dimitry doopbewijzen aan Joodse mensen. Jullie lieten de Joodse mensen onderduiken en jullie hielpen velen om uit Frankrijk te komen. Jij redde 3 à 4 kinderen uit de Vélodrome d'Hiver. Toen het huis in 1943 uiteindelijk gesloten werd, werden pater Dimitry, Yuri, jouw moeder en jij door de Gestapo gearresteerd. Dimitry, Yuri en jouw moeder overleden in het Mittelbau-Dora concentratiekamp. Jij werd naar het Ravensbrück concentratiekamp gestuurd, Blok 27 voor de Fransen. Op 31 maart 1945 ben jij daar in de gaskamer vermoord. Dat was op een paaszaterdag. Jij nam de plaats in van een Joodse vrouw, die naar de gaskamer was gestuurd. Jij overleed in haar plaats. 'Wie zijn leven voor zijn vrienden overheeft, heeft de grootste liefde.', zegt Christus Jezus. Jij werd 53 jaar.

In Yad Vashem wordt jij geëerd als Rechtvaardige onder de Volkeren. Op 16 januari 2004 ben jij door het Oecumenisch patriarchaat van Constantinopel heilig verklaard. Op 1 en 2 mei 2004 vond jouw glorificatie plaats in de Kathedraal van de heilige Alexander Nevski in Parijs, tesamen met de glorificatie van Yuri, Dimitry Klepinin en jouw grote vriend Ilija Fondaminsky. Jullie feestdag is op 20 juli.

Schrijver: Sir Joanan Rutgers
5 maart 2024


Geplaatst in de categorie: idool

Er is nog niet op deze inzending gestemd. 45



Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)