Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

De Weltschmerz van Carice van Houten

Carice van Houten heeft zichzelf huilend van ellende op de sociale media gezet, want zij trekt het allemaal niet meer, met name dan de wereldwijde klimaatcrisis en de oorlogen in Israël/Gaza en Rusland/Oekraïne. Zij deed ook al mee aan de protesten van Extinction Rebellion op de A12 in Den Haag.
Haar glorietijd inzake de filmbusiness is inmiddels grotendeels passé en Madame Van Houten zoekt de roem elders, zoals gezegd, desnoods op straat. De op drift geraakte Carice woont samen met haar man, de acteur Guy Pearce, en hun zoon Monte, in een luxueus verblijf te Amstelveen.
Haar filmische hoogtijdagen zijn voorbij en zij stort zich op de noodzaak om de aarde van de klimatologische ondergang te redden. Hierbij gebruikt zij haar opgebouwde roem als gevierde actrice en de haar wel bekende mediakanalen. Tijdens een lezing van de filosoof Chris Julien in februari 2023 ging bij haar ineens het licht aan en nu presenteert zij zichzelf als het charmante boegbeeld van Extinction Rebellion. Zij was al ambassadrice van het WNF en zij knuffelde al met berggorilla's.
De acteur/cabaretier Sieger Sloot stond ook op de A12 en spoot graffiti op de oerlelijke betonmuren. Inmiddels hebben Carice en Sieger de podcastserie 'Spoedcursus Eerste Hulp Bij Uitsterven' gemaakt. In een interview in de NRC (19 januari 2024) zegt Carice: 'Driekwart van de Nederlanders vindt dat onze overheid te weinig doet om de klimaatcrisis tegen te gaan. Terecht, want we hebben nog maar vijf jaar om te zorgen dat we onder de twee graden opwarming blijven. Als we dat niet doen, then the shit hits the fan.'
Op de foto bij het artikel zit zij elegant naast Sieger te poseren. Ze zitten binnen, maar Carice heeft heel theatraal haar muts op. Muts met muts. Misschien doet ze dat uit solidariteit met de kale kop van Sieger. Volgens diverse criticasters is zij het spoor behoorlijk bijster en dwaalt zij in een soort niemandsland. Zij wordt van aanstellerij en schijnheiligheid beticht. Iemand vindt dat zij haar persoonlijkheidsstoornis etaleert. Die krokodillentranen in haar filmpjes worden door enkele X-gangers als zeer irritant beschouwd. Eenmaal een actrice, altijd een actrice. Haar tranen worden niet als geloofwaardig beschouwd en in combinatie met al die ernstige zaken als aanstootgevend en ontheiligend. Zij zou dubbeldik misbruik maken van haar acteertalent. Of vindt men een huilende vrouw per definitie labiel?
Dat de miljonair Carice zichzelf ineens als een strijdster voor Moeder Aarde ontpopt, is elitaire gewichtigdoenerij, iets hobby-achtigs, zoals het lintjes doorknippen van de Oranjes. Iedereen weet al van de problematiek, maar zij doet net alsof zij de problematiek ontdekt heeft en sterker nog, gaat verhelpen. Haar rol als klimaatbeschermster is in haar ogen bloedserieus en eindelijk een rol die de werkelijkheid kan veranderen. Eindelijk kan zij haar acteertalenten in dienst van echte tragedies stellen. Zij gooit haar hele hebben en houden erin en daarom toont zij ons ook haar welgemeende tranen, ook al kan bijna niemand echt geloven, dat zij werkelijk huilt en werkelijk verdriet heeft. Dat is de tragedie van de actrice, die nooit meer serieus genomen wordt en altijd gewantrouwd. Zij speelt anderen en zij speelt zichzelf. Zij zit gevangen in haar eigen doolhof vol acteeracties.
Natuurlijk lijdt Carice wel degelijk extreem veel aan de wereldse misstanden, rampen en oorlogen, maar zij kan dat bij bijna niemand meer geloofwaardig maken. Bij haar collega-acteur Sieger wel natuurlijk. Die steekt net zo in elkaar. Zij doorzien elkaar. En bij mij natuurlijk, want ik zal altijd voor een vrouw als Carice blijven vallen, zelfs al beduvelt zij ons nog zo geraffineerd. Ik zal haar tranen van haar wangen likken en haar stevig omarmen, ik zal haar meenemen naar een verfrissend meer midden in een stil, groen, heilzaam bos, waar de lentevogels mooie liederen zingen. Ik zal de Weltschmerz van haar wegnemen door samen met haar heerlijk poedelnaakt een duik te nemen. Ik zal haar op haar volle, vuurrode lippen kussen en haar hele, tedere lichaam intens beminnen, op ultieme Tantra-wijze en in een uiterste Nirvana-staat. Ik zal haar alle ellende doen vergeten. Ik zal haar laten voelen dat zij mijn Goddelijke Vredesduif is, boven alle, aardse lijden verheven.

Schrijver: Sir Joanan Rutgers
20 maart 2024


Geplaatst in de categorie: liefde

4.0 met 5 stemmen 81



Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Eric Vervaet
Datum:
9 april 2024
Er wordt hier op een vulgaire manier op de vrouw gespeeld, niet op de bal. Hoort dit niet meer thuis in de rubriek "Beweringen". Of in de rubriek "Verhaal".
Wordt er door de redactie eigenlijk geselecteerd, of kan zoals op sommige sociale media zomaar alles gepubliceerd worden?

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)