Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Verdragen in plaats van verhelpen

Quote: Wat je niet kunt verhelpen, moet je verdragen.


Deze uitspraak is afkomstig uit 'Middernachtskinderen' van de Indiaas-Britse/Brits-Indiase auteur Salman Rushdie. Dit inmiddels 42-jarige boek is afkomstig/geschreven uit respectievelijk in 1982.

Ook zijn veel, zo niet de meeste handicaps niet te verhelpen. Daarentegen zijn er handicaps die gelukkig wel zijn te verdragen. Zelf lijd ik aan een geheugenprobleem dat ik voorafgaand aan een 45 uur durend coma heb opgelopen. Het was in de beginperiode bij te sturen en door middel van ergotherapie te trainen, maar nooit komt mijn (kortetermijn) memorie weer in de staat van vóór dit coma.
Het lot van mijn leven; een vorm van volkomen bewusteloosheid. Hoewel lang geleden, inmiddels 34 jaar terug opgelopen, zal ik de gevolgen hiervan tot mijn sterven bij mij moeten dragen. Overigens net als de mensen die intensief met mij omgaan. Mensen gaan en mensen komen, maar gelukkig werk ik inmiddels alweer 15 jaar voor een koninklijk bedrijf, alwaar ik het ontzettend naar mijn zin heb. Zowel voor de helder- als duidelijkheid wil ik melden dat, hoewel lastig en bij tijd en wijle irritant, mijn handicap zodanig is dat ik nauwelijks hulpbehoevend ben, zeker afgezet tegen mensen met handicaps die 24/7 hun leven beïnvloeden. Daar ik volgens prognose eerder sterf dan ik wil, moet ik soms naar een hogere versnelling bijschakelen, aangezien ik mijzelf een aantal doelen heb gesteld die ik voor 'mijn laatste adem' gerealiseerd wil en bij voorkeur móet hebben. Natuurlijk geen verplichting, maar wel een naar mijn mening loffelijk streven...!
Hoewel ik in 1967, het jaar van de legendarische Summer of Love ter wereld ben gekomen, is een relatie van 10 jaar of langer tot nu toe een utopie voor mij. De man, schrijver dezes, samen met de vrouw, onderwerp hier op dit moment, gaan er overigens altijd voor, maar helaas speelt/spelen (een) handicap(s) uiteindelijk altijd een minder positieve, lees: negatieve rol...!

Mijn geheugenhandicap, je ziet deze niet, terwijl die wel degelijk aanwezig is, is onzichtbaar met vooral in het begin problemen veroorzakend die levens van mensen met een (geheugen)handicap negatief kúnnen beïnvloeden...!

Schrijver: Annejan Kuperus
17 mei 2024


Geplaatst in de categorie: ziekte

4.0 met 2 stemmen 23Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)