Inloggen
voeg je column toe

Columns

Vlaamse en Waalse/ Belgische verhouding

Menig buitenlands journalist heeft er zich menigmaal aan gewaagd om een artikel te schrijven over de meningsverschillen tussen Vlaanderen en Wallonië. Telkens fronsten wij hier "ten Belgische lande" onze wenkbrouwen omwille van de veelvuldige foutieve vaststellingen van de geschreven pers. Om van te huilen toch. Niemand blijkt te willen begrijpen waarom Vlaanderen zich wil losweken van Wallonië.
Wel nu, lees dan even volgend verslag van ondergetekende.
Drie jaar geleden werd vastgesteld dat de Belgische autonummerplaten niet meer up to date waren volgens Europese normen. Er werd een grondig onderzoek gestart (zo doen we dat in België) om te achterhalen welke de ideale autonummerplaat zou kunnen zijn. Resultaat!! Uit wetenschappelijke studie bleek dat de autoplaatnummers met fluocerende gele achtergrond en zwarte letter-en cijfertekens het beste resultaat gaven betreffende flitspaalvriendelijk (lees : beste flitsresultaat), het meest duidelijk zichtbaar voor politie-agenten en verkeersvriendelijk.
Dus zou je denken, hopsakee met die handel en laten we er maar aan beginnen. Lekker niet dus want enkele Waalse politica, namelijk vrouwe Minister Milquet ( voorzitster Parti Chrétien Wallon)) beter bekend als Madame NON (omdat zij steevast elk Vlaams voorstel keldert met een "NON") en vrouwe Minister (sociale zaken) Onckelinx (Parti Socialist) gingen op hun rug liggen spartelen. Dit kon en mocht echt niet gebeuren.
Als Nederlander stel je je nu de vraag : hoezo?? wij hebben al jaren dergelijke nummerplaten en eigenlijk zouden ze oranje moeten zijn, waaruit blijkt dat in Nederland de wetenschap de bovenhand haalt op de publieke opinie. Snugger toch, maar dat wisten wij Vlamingen al langer van jullie.
In feite zou ik hier een uitstekende wedstrijdvraag van kunnen maken "waarom zeggen beide Waalse politici "NON" tegen deze nieuwe autonummerplaat". Flauwekul natuurlijk, want niemand gaat het juiste antwoord kunnen vinden alhoewel het naar Waals/Belgische normen poepsimpel is. De geelzwarte kleur van de autonummerplaat is dodelijk gevaarlijk vermits het de kleuren zijn van de officiële Vlaamse vlag nl. de gele Vlaamse leeuw met zwarte tong en zwarte gevaarlijke klauwen.
Dit kan dus echt niet.
Of het nu wetenschappelijk bepaald is of niet wordt hier even terzijde gelaten. Over hun lijk. Drie jaar hebben beide dames reeds liggen palaveren en kronkelen om dit schandalig voorstel te dwarsbomen. Wat een Minister van sociale zaken te maken heeft met het Ministerie van Verkeer wordt makkelijkshalve in het midden gelaten. Maar enfin, het is nu éénmaal zo.
Dus ik herhaal, na drie jaar is er eindelijk een Belgisch compromis gevonden. Vermeng de kleuren en je hebt de oplossing. Vermeng de gele en de zwarte kleur (Vlaamse vlag) en voeg daar het rood bij van de Waalse vlag (de rode haan) en je bekomt "bordeaux rood". Voilà, dat wordt het dan. Echt waar, het is eergisteren beslist. Officieel.
Dus, als je als buitenlands journalist nog eens een artikel wil wijden aan de onbegrijpelijke verhoudingen tussen Vlaanderen en Wallonië, denk dan even aan dit schrijven van ondergetekende met mijn goede raad : "begin er gewoon niet aan want je slaat de bal toch mis".
Wij Vlamingen zijn immers toch egoïsten die onafhankelijk willen worden. Blijkbaar tegen alle logica en beter weten in. Het huidig België is toch zo'n kneutig landje. Toch nog een prettige dag gewenst.
Een "GOEDENDAG" dus.
(ter verduidelijking : een goedendag is een middeleeuws Vlaamse wapenknots met ijzeren pinnen)

Schrijver: oguh
Inzender: Hugo Van Mierlo, 24 juli 2010


Geplaatst in de categorie: politiek

3.6 met 5 stemmen 266Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)