Inloggen
voeg je column toe

Columns

Geen douche en geen bad!?

Wanneer ik de douche instap, denk ik regelmatig terug aan de kindertijd, nee, niet alleen als ik onder de straal ga staan, maar nu bij wijze van spreken.

Want weet je, toen we kinderen waren en met een stel van die koters in een driekamerflat woonden, je nog net niet op elkaars lip zat, maar dat ook dat weinig scheelde, tja, toen was het allemaal niet zo gewoon, het was allemaal niet vanzelfsprekend en al helemaal niet de bedoeling dat je elke dag in de douche ging, in bad al helemaal niet want ik zal het nog sterker vertellen, we hadden geen van tweeën, we hadden geen douche en geen bad en al helemaal geen badkamer.

Wanneer ik dit zo zit te tikken, dan besef ik dat het vreemd over moet komen in deze tegenwoordige tijd, als iemand zegt dat ie die twee dingen, of tenminste een van de twee, niet in huis heeft.

Maar vroeger was het eigenlijk meer de bedoeling dat mensen naar een badhuis gingen, niet dat wij daarheen gingen, nee, wij gingen in ons eigen huis jawel dat driekamerappartement in bad. Een maal per week.

De keuken in het flatje, was een soort van uitgebroken grote kast, waarin ook nog werd gekookt werkelijk waar. Er werd de was in gedaan, en die loog er natuurlijk niet om, maar ik zou niet met zekerheid kunnen vertellen of de bedden elke week werden verschoond, want zover gaat mijn geheugen niet helemaal terug.

Maar zeg, dat van zeven personen, die in dat driekamerflatje woonden, er een maal in de veertien dagen een laken werd verwisseld, dan moet je proberen je voor te stellen waar of die lange lappen dan moesten drogen?

Een piepklein balkonnetje zal ongetwijfeld voor iets van drogen hebben gezorgd maar verder gaat mijn geheugen niet. Wat me nog wel vers in het geheugen ligt is dat elke vrijdag het bad- dag was.

Alle kinderen moesten in bad, en stel je nou niet zoveel voor van dat bad, want dat was gewoon een zinken teil met twee van die grepen aan beide kanten zodat er nog iemand mee aan de haal kon gaan.

Maar ja, voor die teil goed en wel vol was met warm water wel te verstaan, tja dat duurde even. Dan ging nummer 1 in bad, haren werden gewassen, je mocht er eventjes in blijven zitten en erna werd je ruit getild, afgedroogd en voor de snorrende kachel neergezet, zodat je lokken konden drogen, want een föhn, die was er natuurlijk ook niet.

Nummer twee kreeg hetzelfde ritueel, nummer drie en vier volgden en zo werd het rijtje afgewerkt, of moet ik zeggen, zo werden alle kinderen in bad gedaan. De laatste had mazzel of niet, maar die mocht natuurlijk altijd wat langer blijven ‘weken’ zeg maar maar die had tevens het genoegen om in het inmiddels niet meer zo schone badwater van alle voorgangers te zitten, het is maar hoe je het bekijkt.

De vlokjes Sunlight zeep die er in het begin nog wel in dreven, hadden inmiddels plaats gemaakt voor van die eilandjes die dreven op het water..nee we gingen niet naar het badhuis, want dat koste geld, maar los van het feit dat het te kostbaar was, had het toch wel iets om met de hele familie in de woonkamer van drie bij drie meter, met zijn allen in bad te gaan, alhoewel, bad, ik bedoel de zinken teil, waar op maandag de was in werd gedaan en waar op vrijdag de kinderen in de week werden gezet.

In die teil werden ook erg vuile kledingstukken alvast voorgekookt en werden er ook inmaakgroenten bewerkt. Duidelijk zo’n duizend en een dingen teil. Maar daar moet je tegenwoordig mee aankomen, eenmaal per week in bad?

Eenmaal per week in de douche? En dan is dit alleen nog maar het verhaal over een stel schone kinderen op vrijdag, wacht maar tot het verhaal er is van een maal per week schoon ondergoed, want dat is een story die niemand wil missen.

Schrijver: An Terlouw, 15 dec. 2010


Geplaatst in de categorie: lichaam

4,3 met 6 stemmen 411Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Wee
Datum:
15 dec. 2010
Ik zal nooit meer met tegenzin mijn badkamer schoonmaken, en kijk (wat voorzichtig) uit naar je volgende verhaal :)

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)