Inloggen
voeg je column toe

Columns

De allesweter

Kent u ook van die mensen, die altijd alles beter weten, die altijd haantje de voorste spelen en die altijd gelijk hebben? Kent u ook van die mensen die altijd de aandacht naar zich toe weten te trekken met de gekste dingen, die van gekkigheid niet weten waar ze over moeten praten, maar gewoon altijd in het middelpunt van de belangstelling willen staan?

Kent u ook van die mensen die weten hoe of je leven moet en je haarfijn weten uit te leggen dat je alles fout doet, want dat alles wat zij doen het enige juiste is, die waarheid hoog boven in het vaandel hebben staan en de waarheid daar vlak naast?

Fijne mensen zijn dat nietwaar? Zo fijn om mee te moeten omgaan en nog fijner dat er altijd mensen zijn waar je dan om raad kunt vragen, zodat je eigenlijk nooit hoeft te zeggen dat je bijvoorbeeld iets niet begrijpt, of dat je bijvoorbeeld iets niet kunt en wat het meest makkelijke is, als je zo iemand in je buurt hebt, dan hoef je eigenlijk nooit je mond open te doen, want antwoord geven, dat hoef je zelf niet te doen, beslissingen hoef je dan niet zelf te nemen, net zomin als een initiatief want als je dat zou doen, tja dan zijn de rapen gaar, dan kun je die dingen dus zo opeten, want: je hebt geen gelijk, omdat zij het beter weten.

Zo heerlijk is het dan als je nergens verantwoording voor hoeft af te leggen, en nou bedoel ik met af te leggen niet dat je iemand af moet leggen, want dat kun je ook op allerlei manieren doen, je kunt als laatste daad voor iemand zorgen dat hij of zij er netjes bij ligt, maar iemand afleggen kun je ook doen, door hem of haar op te lichten en nou bedoel ik daar niet mee dat je hem of haar op moet tillen, nee, oplichten daar bedoel ik mee dat je zo iemand kunt beduvelen of bedonderen, het is maar net wat je ermee wilt zeggen, maar dat heeft dan weer niks te maken met het feit dat iemand altijd alles beter weet, want dat zijn mensen die haantje de voorste spelen en dat ook nooit zullen afleren.

Dat is eigenlijk triest, want dat zou inhouden dat de mensen die minder goed gebekt zijn altijd het onderspit moeten delven en nou kan ik wel helemaal uit gaan leggen wat ik daarmee bedoel, want delven, tja dat kun je ook op 100 en 1 manier doen, goud delven, mijnen delven en wat voor delven allemaal nog boven komen drijven, maar dan ga ik in de wielen rijden van de mensen die haantje de voorste spelen en altijd gelijk hebben, en ja, als ik in die wielen terecht kom, nou dan kan ik wel opdoeken, dus dat doe ik maar niet.

Ik ben geen haantje de voorste, dat kan ook niet, want een haan is mannelijk en ik ben een vrouw en ik weet dingen niet altijd zeker dus twijfel ik wel eens en soms komen er rare onderwerpen op papier te staan, maar ja, daar ben ik een mens voor en dat mag, dus wilde ik het hierbij maar laten, voor U me gaat vertellen dat ik van gekkigheid niet weet waar ik het over hebben wil, oké?

Schrijver: An Terlouw, 17 december 2010


Geplaatst in de categorie: moraal

4.2 met 8 stemmen 503Er zijn 2 reacties op deze inzending:

Naam:
Günter Schulz
Datum:
17 december 2010
Email:
ag.schulztiscali.nl
Bijzonder raak en met een gezonde portie humor en zelkennis voor ons uitgetekend, An. Inderdaad, iedereen heeft er wel een of meer van die irritante, zelfingenomen en soms dominante betweters in zijn of haar leefomgeving. Als het me lukt, dan reageer ik in gedachten soms op zo iemand met: "ach strontje, wie heeft jou gescheten?"
Naam:
amandamalinka
Datum:
17 december 2010
Email:
amandamalinkalycos.com
Ik ken ze wel, soms ben ik er misschien ook een. De mensen die in het normale leven stil zijn worden schrijver denk ik weleens...

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)