Inloggen
voeg je column toe

Columns

Arie de pseudohomo

Een cryptohomo is een man van wie men zwaar vermoed dat hij homo is maar hier niet voor uitkomt of dit zelf nog niet weet.
Daarom noem ik Arie Boomsma maar een pseudohomo: iemand die gezien wordt als homo maar het niet is.

Arie Boomsma, de man die zo symmetrisch is dat ik me afvraag hoe zijn ouders eruit zien.
Arie Boomsma is zo puntgaaf uit de bevalling gekomen dat hier wel een god achter moet zitten.

Ik bekijk Arie met dezelfde nuchtere blik als waarmee ik met toegeknepen ogen constateer dat het schilderij precies recht boven de bank hangt (‘nog ietsje naar links, ja zo. niets meer aan doen’)
Dat geeft me ook altijd een sprankje bevrediging: ik hou ervan als dingen kloppen.

(Ik heb meer een zwak voor de sexappeal van Jack Nicholson. Al moet ik toegeven dat ik geen recente foto meer heb gezien de laatste tijd. Vermoedelijk heeft hij inmiddels de leeftijd bereikt van bejaarde met rollator, maar tot zijn 69ste zeker, was Jack nog steeds onweerstaanbaar).

In het programma ‘Flikker Op’ (homothema-avond) zag ik Arie Boomsma en Claudia de Breij met ernstige gezichten luisteren. Het aantal aangiften in Amsterdam van homo’s en lesbiennes die bedreigd zijn door hun medemensen, viel niet mee. ‘Gemiddeld twee keer per week wordt er een homo in elkaar geslagen vanwege zijn geaardheid’ aldus Erwin Olaf (homoseksuele topfotograaf).

Willem Pekelder schreef een wat zure recensie over dit programma. Hij vond het getuigen van zelfhaat van de KRO om Arthur Japin naar het katholieke Polen af te laten reizen en niet naar Marokko, omdat de bedreigingen grotendeels van Marokkaanse jongens af zouden komen. Wat ontbreekt er aan de voorlichting op scholen in Marokko had hem een beter item geleken.

Relevanter is wat mij betreft: wat ontbreekt er aan de voorlichting op de scholen in Nederland dat er nog zoveel afkeer bestaat tegen homoseksualiteit?

Niet alleen van Marokkaanse jongeren maar ook van autochtone jongeren. Vooral de kinderen/jongeren die op school uit de kast komen hebben het zwaar te verduren.

Aandoenlijk vond ik de gesprekjes van Claudia de Breij met drie puberjongens. Lars, 15 jaar oud vertelde dat hij, onder aanmoediging van een clubje populaire meisjes, tijdens de biologieles op school het podium pakte om zijn klas te vertellen dat hij op jongens valt. Wat een moed.

Helaas waren deze meiden niet meer zo steunend de periode nadat hij het had verteld. En de jongens uit de klas wilden niet meer naast hem zitten. Pijnlijk. Gelukkig vertelde Lars dat hij inmiddels een paar vrienden had opgedaan op school die hem wel accepteerden, en waar hij ‘’toch niet op viel’’.

Ik slaakte een zucht van verlichting. Graag hoor ik een happy end. ‘Als mijn kind later maar niet wordt uitgestoten’ is de grootste zorg van de meeste ouders.

Beginnen met voorlichting over homoseksualiteit op de basisschool (i.p.v. pas op de middelbare school) zorgt voor meer tolerantie op den duur. Hier ben ik van overtuigd.
Dus Marja van Bijsterveldt: aan de bak.

Ik geloof steeds meer in de oprechte geëngageerdheid van Arie. Dit maakt hem sympathiek en aantrekkelijk. Dat hij heeft gedacht: laat ik de doelgroep waar ik niet bij hoor toch een dienst bewijzen. Hij doet dit op een vooruitstrevende manier. Dat hij en passant de evangelische omroep nog even heeft geprovoceerd neemt hem voor me in.

Hij zet zich in voor homo’s en levert daadwerkelijk een bijdrage om het patroon van onwetendheid en haat naar homoseksuelen, te doorbreken.

Dat Arie het zelf ook leuk vindt om in de belangstelling te staan is duidelijk. Hij is open over zijn ijdelheid en doet hier niet moeilijk over.

Ondertussen zet hij zich wel in voor anderen. Hulde.

Schrijver: Mohair
Inzender: monique louis, 10 augustus 2011


Geplaatst in de categorie: discriminatie

4.5 met 10 stemmen 652Er zijn 5 reacties op deze inzending:

Naam:
Monique Methorst
Datum:
12 augustus 2011
Email:
moimoniquelive.nl
Leeftijd is onbelangrijk :))
Ja precies; te belachelijk voor woorden die homohaat, maar is altijd al zo geweest, heb niet het idee dat dit minder is geworden.
Naam:
Joanan Rutgers
Datum:
12 augustus 2011
Homoridder Arie heeft niet voor nix een groteske Sint Joris en de Draak op zijn rug getatoeëerd, in die Draak zitten alle homohaters verborgen, die wat hem betreft zijn rug opkunnen! Hij ziet het als een privé-Kruistocht en terecht!
Naam:
Mohair
Datum:
11 augustus 2011

Dat je even moet wennen als je twee mannen ziet zoenen dat mag, maar het schokt me dat dit kennelijk (nog steeds) zo'n haat oproept dat mensen bedreigd en mishandeld worden (Hup Arie!).
Naam:
Monique Methorst
Datum:
10 augustus 2011
Email:
moimoniquelive.nl
Jack is hot! echt wel.
Mooie column, strak verwoord
Naam:
J.de Groot
Datum:
10 augustus 2011
Email:
joke190411telfort.nl
Goed werk dit stuk.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)