Inloggen
voeg je column toe

Columns

MATERIËLE VOORUITGANG VERSTOORT GEESTELIJKE ONTWIKKELING

Ons verlangen naar luxe, comfort en geld is een wens die voortkomt uit de oerwens om van het aardse leven te willen genieten. Graag maken we het ons zo gemakkelijk mogelijk, maar daardoor raken we wel erg aan het leven hier gehecht. En dat is nu precies de verleiding waar Adam en Eva vele eeuwen geleden voor zijn gevallen. Mozes verbeeldde die verleiding met een appel, omdat dit nu eenmaal een heerlijke vrucht is. Hij zei met die appel dat we allemaal comfortabel en aangenaam willen leven.

In de tijd dat Adam en Eva hun eerste voetstappen hier op aarde zetten, was hun leven heel wat minder gerieflijk. Zij woonden in een grot hoog in de bergen van West-Azië. Het leven was daar koud en hard. Bijna tweeduizend jaar leidden hun vele tienduizenden nakomelingen een zeer eenvoudig leven. Ze moesten hard werken voor een magere kost.

Hoe anders was dat voor de nakomelingen van Hanoch, de zoon van Kaïn. Niet Henoch dus, want dat was de zoon van aartsvader Jered. De Hanochieten leefden in een grote stad in het veel warmere dal en dankzij hun technische kennis woonden zij in huizen. Ik vraag me echter af, of zij het net zo gemakkelijk hadden als wij nu. Want Jakob Lorber vertelt in zijn boeken over die periode niets over bijvoorbeeld een soort van CV of zoiets als een auto.

In zo`n zesduizend jaar is er dus erg veel veranderd, want het ‘eerste mensenpaar’ is nog niet zo lang geleden geschapen als velen wel geloven. Honderden miljoenen mensen hebben nu zeer gerieflijke huizen die van alle comfort zijn voorzien. En als het aan de technische ontwikkelaars ligt, gebruikt de moderne mens straks alleen nog maar zijn vingers en duim om allerlei apparaten het werk te laten doen. Er zijn zelfs al grasmaaiers die helemaal zelfstandig het gazon maaien.

Toch is zo`n luxe leventje, dat iedereen zeer waardeert, bijzonder slecht voor onze geestelijke ontwikkeling. Waarom? Omdat we hierdoor buitengewoon sterk aan het aardse leven gehecht raken en lui worden. Voor onze geestelijke ontwikkeling is dat het deksel op de pot, want ons leven hier op aarde dienen we te richten op de ontwikkeling van liefde voor elkaar. En dat lukt absoluut niet als ik het veel beter wil hebben dan mijn buurman en hij hetzelfde denkt. Wanneer we een eenvoudig leven leiden en met elkaar delen, werken we wel hard aan onze geestelijke ontwikkeling.

Maar, zo zal iemand tegenwerpen: "Ik kan heel goed liefde ontwikkelen en dat met een comfortabel leven combineren. Het één sluit het ander niet uit." Hier hoef ik alleen maar naar de dagelijkse praktijk te wijzen, want er zijn al zoveel miljardairs, dat zij zelfs de schulden van landen zouden kunnen opheffen. Maar zover gaat hun vrijgevigheid echt niet. Veel mensen vinden het een goed idee om met elkaar te delen, maar in de meeste gevallen zijn dit woorden en geen daden. Het valt bijvoorbeeld niet mee om zonder voorwaarden iets te delen of uit te lenen. Daarom is rente ook de grootste boosdoener die er in de financiële wereld is.

Dankzij de wereldwijde communicatie weten we wat de gevolgen zijn van grenzeloze hebzucht, maar desondanks gaan we gewoon door met beleggen en zoveel mogelijk winst willen maken. Deze houding is in strijd met de orde van de liefde die de mens sinds Adam en Eva probeert te ontwikkelen. Duizenden jaren liet de goddelijke Vader vele boodschappers de beste manier van leven aan de mens doorgegeven. Jakob Lorber deed dat met zijn boeken zo`n 150 jaar geleden. Maar al veel eerder ontwikkelden boodschappers zoals Boeddha en Patañjali spirituele methoden waarin de ontwikkeling van liefde centraal staat. En Mozes was weer hun voorganger die deze basis vastlegde in zijn tien morele adviezen die helaas als wetten en geboden gezien worden. Jezus voegde ruim duizend jaar na Mozes daar Zijn twee morele adviezen van de liefde aan toe.

De geestelijke ontwikkeling van de mens gaat onmiskenbaar deze richting op, want eigenlijk weten we allemaal heel goed wat wel en niet goed is. De mens van nu is redelijk volwassen geworden. Het probleem is gewoon onze gehechtheid aan het lekker lui willen genieten. Liefde is meer, veel meer dan houden van. Liefde is onder andere verdraagzaamheid, geduld, zachtmoedigheid, kunnen vergeven, acceptatie en vooral: onbaatzuchtigheid. Echter, bijna niemand weet of gelooft dat het doel van ons leven de ontwikkeling van deze liefde is. Dit is volgens mij de oorzaak waardoor we als mensheid – geestelijk gezien – zo tergend langzaam vooruitgaan.

Schrijver: Hans de Heij, 14 augustus 2011


Geplaatst in de categorie: liefde

-1.0 met 1 stemmen 122



Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)