Inloggen
voeg je column toe

Columns

Kukgelig of gelukkig?

Geluksbeleving Nederlandse vrouw
Recent onderzoek toont aan dat een gemiddelde Nederlandse vrouw van eind dertig, haar geluk becijfert met een 7,5. Dit percentage wordt positief beïnvloed door gezond te eten, voldoende bewegen, een baan, een hobby, partner en kinderen.

Geluksbeleving Nederlandse man
In 2008 onderzocht Discovery Channel de geluksbeleving van de Nederlandse man. En wat bleek? De Nederlandse man gaf zijn eigen geluksbeleving een 7,5.
Is dit cijfer te danken aan het voorspelde geluksdroombeeld van mannen: dat ze het liefst hun vrije tijd doorbrengen met mooie vrouwen op een onbewoond eiland, het leegdrinken van een krat bier met vrienden of het wegrijden in een net gekochte droomauto?

Belangrijkste geluksfactor
De kredietcrisis bleek voor mannen niet van invloed op hun geluksbeleving. Wel bleek een financiële meevaller meer positieve invloed op mannen te hebben dan seks. Maar liefst 90% van de mannen die deelnamen aan het onderzoek, gaven het hebben van een gelukkige partnerrelatie aan als belangrijkste bron van hun geluksbeleving. Het hebben van een partner lijkt dus voor mannen de belangrijkste factor voor geluksbeleving te zijn. Zien mannen en vrouwen dit ook zo?

Overschatten en onderschatten
Net als bij veel vrouwen het geval is, heeft een overgroot deel van de mannen een verkeerd beeld van zijn eigen lichaam. Veel gezonde vrouwen vinden zichzelf bij voorbaat te ‘dik’. Zet ze voor de spiegel en ze vinden zichzelf een olifant. Mannen vinden dat van zichzelf juist niet. 1000 Mannen werden elk afzonderlijk voor de spiegel gezet en gevraagd naar hun spiegelbeeld. Wat bleek? Het merendeel bleek zichzelf een ‘Superman’ te vinden met goede en gezonde lichaamsverhoudingen, terwijl ze in werkelijkheid niet zo supergezond waren. Hun buikomtrek was in werkelijkheid 5 centimeter dikker dan wat zij in hun spiegelbeeld zagen. Laat nu de omvang van de buik een belangrijkere voorspeller zijn voor toekomstige ziektes.

Ongevraagde spelbrekers
Geluksbeleving van vrouwen en mannen scoren beiden een 7,5. Geluksfactoren van mannen en vrouwen worden verschillend beleefd. Ze dienen in evenwicht te zijn. ‘Ongevraagde spelbrekers’ van buitenaf (stressfactoren) verstoren de geluksbeleving van mannen en vrouwen. Komen er ‘ongevraagde spelbrekers’ die je geluksfactoren gaan beïnvloeden, dan heb je te maken met stressbeleving. Stressfactoren die veel en vaak je geluksbeleving beïnvloeden zorgen ervoor dat je (verder) uit balans raakt en ziek wordt. Het is dus belangrijk om je geluksfactoren te koesteren en stressfactoren te verminderen.

Schrijver: Nancy Seesing
Inzender: Sees-coaching, 13 oktober 2011


Geplaatst in de categorie: welzijn

3.4 met 9 stemmen 296Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)