Inloggen
voeg je column toe

Columns

Van God los

Mensen met een lijntje naar God die het goede voorbeeld willen geven. Dat mensen dit überhaupt ambiëren geeft te denken. Waarom wil iemand dit zo graag? Vaak zijn het de rituelen binnen de kerk die indruk maken. De positie die je hebt. Het aanzien wat er uit voort vloeit. Het aura van heiligheid.
Bij nader inzien ben je bij voorbaat al verdacht als je hier je leven aan wilt wijden.

Wij aardse mensen zijn helemaal niet in staat om 100% goede dingen te doen voor anderen. Geeft niks. Maar zie het onder ogen.
Er zit altijd eigen belang bij. Dit maakt het hele fenomeen Paus en aanhang ook zo wonderlijk.

Ik vind de rituelen van de Katholieke kerk prachtig om te zien. Wat een theater. En iedere stad of dorp waar ik kom loop ik het liefst even de kerk in. Wat een indrukwekkend staaltje van historie, cultuur en architectuur.

Het hele fenomeen geloven met al die aardse broeders die zich kleden en gedragen als afgezanten van God, blijft ongelooflijk.
Het is een mooi concept maar het wil er niet echt in.

Zelf heb ik Het Geloven niet mee gekregen. Mijn ouders zijn opgevoed met het geloof maar voelden er niet veel voor om dit aan hun kinderen door te geven.
Dit heb ik zelfs een tijdje jammer gevonden. Dat intense en absolute richtinggeven had meer allure vond ik, dan de stuurloze ‘nikserigheid’ waar ik mee ben grootgebracht. In die zin geloof ik dat ieder mens van nature behoefte heeft aan religie. In wat voor vorm ook.

Het soort mannen dat betrokken is geweest bij het seksueel misbruik zijn wereldvreemd en een vreemde voor zichzelf.
De mannen die het misbruik hebben gedoogd ook. Geen contact met zichzelf. Geen notie van hun eigen seksualiteit. Geen idee van hun dierlijke en slechte kanten.
Tja, dan raak je ook van God los.

‘Ik waan me dan wel een dienaar van het goede maar ik heb zelf ook het kwaad in me’. Daar hadden ze met elkaar eens iedere week een groepsgesprek over moeten houden. Met een therapeut of seksuoloog erbij van buiten de kerk.

Niet over praten. In de doofpot met al die verwarrende gevoelens. En jezelf maar voor de gek houden. Machtswellust bezweren en compenseren met vroom gedrag. Dan kun je gewoonweg geen goed voorbeeld of leider zijn voor anderen.

Mensen die hier wel enigszins toe in staat zijn, staan meestal midden in de maatschappij. Durven hardop weleens te vloeken. Zien hun eigen zwarte kant onder ogen en gaan niet ondergronds.
Bovenal staan ze kritiek en toezicht van anderen toe.

Door de bevindingen van de commissie-Deetman weten we op wat voor immens grote schaal het seksueel misbruik binnen de Rooms katholieke kerk heeft plaatsgevonden.
Hiermee levert de kerk helaas zelf het bewijs dat ze niet in staat is tot een lijntje met God en ook niet tot contact met anderen.

Schrijver: Mohair
Inzender: monique Louis, 20 dec. 2011


Geplaatst in de categorie: actualiteit

2,3 met 3 stemmen 334Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)