Inloggen
voeg je column toe

Columns

Bankroet van een prachtbond

Voor tafeltennis.nl eindigt kalenderjaar 2011 in een nachtmerrie. Vorige week sloten de leden van het hoofdbestuur hun crisisoverleg in een zelden eerder vertoonde mineur af. Een half jaar geleden had ieder van hen nog met bobo-uitgelatenheid zijn Napoleon-complex bot kunnen vieren, maar nu moest rasoptimist Pereboom de harde feiten van een beschamend bankroet onder ogen zien. Ondanks zwaar gesubsidieerde aanklamppogingen bij de gereputeerde partners van hockey, schermen, squash en voetbal, stond de handigste harrie van de kapseizende NTTB met drijfnatte voeten in zijn stuurhut te rillen.

Ten prooi aan de onbedoelde gevolgen van de educatieve doelstellingen van oog-hand reflexen en ander opvoedkundig suikergoed?

Nee, aanleiding voor de sombere urgentie-samenkomst was een post-WK-evaluatie, waarin tevergeefs op zoek was gegaan naar "Rendementen van een mega-evenement in Nederland". Het stuk was opgesteld door zes actieve regio-toezichthouders, ook wel boswachters-zonder-bevoegdheid genoemd. Dit zestal bromsnorren monitort sinds het wereldkampioenschap het doen en laten van de kersverse secties interne en externe Communicatie. Hun eerste bevindingen geven een somber beeld van een achterban die (mega-evenement of geen mega-evenement) onverminderd kijkt naar competitie en financiële aangelegenheden en die niets begrijpt van een bureaucratische poppenkast die verhult dat het binnenhengelen van subsidies het enige is wat telt en dat onmogelijk overgelaten kan worden aan parttimers en andere kortebaanrijders, onder leiding van de kleinzoon van ZZ en De Maskers en zijn persoonlijke blindengeleidehond.

Intern was al bekend dat WK-revenuen (in welke vorm dan ook) nergens te bekennen zijn en dat dit fiasco niet is goed te praten met eeuwigdurend wishful thinking en de cultuur van kortverbandvrijwilligers. De ivoren HB-toren geeft er blijk van niet te beseffen dat de achterban nog steeds denkt in termen van plusbond, positivo-bond en prachtbond. Men kan zich niet voorstellen dat de bondscoaches Vukelja en Zhibin ("We zijn zeer tevreden over de resultaten tijdens de Open Finse") onzichtbaar blijven en niet kunnen wachten op het plichtmatig uitdienen van hun nobody-arbeidsovereenkomsten.

De oorzaken van het bankroet van een prachtbond bleken woensdag makkelijk aan te wijzen. Ondanks risico-clausules en uitbestedingen is de WK-inspanning de genadeklap geweest. Het onervaren Triple Double bleek zich lelijk te hebben verslikt in het sluiten van deals met Chinese multinationals. Zoiets vereist kennis van de zakelijkheid waarmee men op dat niveau onderhandelt. Uiteindelijk werd alleen een Duitse tussenpersoon van een gokkantoor uit Hongkong (openlijk en onbeschaamd actief op de terreinen rond Ahoy), er wijzer van. Hij lapte de bepalingen van de onlangs herziene wet op de kansspelen behendig aan zijn illegale laars.

Men kan nu eenmaal niet voor dubbeltjes op de eerste rang zitten, ieder risico ontlopen zodra er iets ongewis aan de horizon verschijnt en flexwerkers laten doen alsof ze een geoliede doorverwijs-organisatie zijn.

Een andere oorzaak is de mislukking van een Aziaten-project, geconcipieerd rondom het WK. De achterliggende gedachte dat tienduizenden hier werkzame Chinezen een vanzelfsprekende interesse voor de tafeltennissport hebben, bleek voor de hand te liggen, maar niet in overeenstemming met de realiteit van het clublidmaatschap. In Amsterdam en Rotterdam zijn een of twee verenigingen bij wie een handjevol Chinese spelers actief is, maar er is geen sprake van een interessante doelgroep die in de vorm van ledenaanwas zoden aan de dijk zet.

De teloorgang van de subsidietechnocratie van tafeltennis is te wijten aan het gebrek aan relatiebeheer. Men verschuilt zich achter nuchterheid en daarvoor is de rekening betaald. Naar verluidt ligt de pingpongbond, een half jaar na haar finest moment op een Rotterdamse vip-tribune, zwaar onder vuur. Een jaar na de rekenkundige viering van het 75-jarig bestaan heeft de failliete boedel de laatste sporen van eigen identiteit verkwanseld aan management-suikerspinnen als bedrijfsvoering en werkorganisatie

(wordt vervolgd)

Schrijver: Ton Mantoua, 20 december 2011


Geplaatst in de categorie: sport

1.6 met 5 stemmen 1.101



Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)