Inloggen
voeg je column toe

Columns

Wees clement voor dement

Zeer veel geleerden zoeken naar een oorzaak en therapie tegen dementie. Laten die snuffelaars er toch mee ophouden! Als de dementie een klein beetje gevorderd is, wordt de doodsangst steeds minder. De patiënten hebben geen prettig leven, maar zijn de vreselijke doodsangst kwijt. Als kind begint het al. Opa en oma sterven, dat is heel schokkend.Vaak wordt een vriendje of vriendinnetje vermoord door een recidivist. Anderen worden doodgereden in het verkeer. Het valt nog niet mee om volwassen te worden.
Naarmate de jaren verstrijken groeit de angst voor de dood. Ieder jaar wordt op hun geboortedag een feestje gegeven omdat ze nog op deze rot wereld vertoeven. In werkelijkheid zijn ze gewoon een jaar dichter bij het einde.
Dementie in welke vorm dan ook is een gave van de natuur. Op den duur weten de patiënten niet eens meer wie ze zelf zijn. Hun naasten herkennen ze niet meer. de stumpers moeten luiers gaan dragen, maar vinden dat niet erg. Sommigen zijn erg onrustig er moeten maatregelen genomen worden om te voorkomen dat ze zoek raken. Geloof niet in de sprookjes van grappige vergeetachtige oude mensen. Ze leven in een hel, maar alles is beter dan de doodsangst van 'normale' mensen. voor iedereen, ook voor de mensen zelf, is het een opluchting als er eindelijk een genadig einde komt.
Demente mensen halen zich van alles in het hoofd. Mijn schoonmoeder zag mij hardnekkig voor haar verloofde aan. De liefde van haar leven en werd kribbig omdat ik een beetje uit de buurt bleef omdat het mens zo stonk. Volgens haar kronkelige gedachtegang, ging mijn brave schoonvader haar verkrachten als wij weg waren. Er was veel te weinig toezicht om de kuisheid van een fatsoenlijke vrouw te beschermen. Volgens mijn schoonvader had schoonma altijd al onnatuurlijk veel van mij gehouden, maar toen wist ze nog wat kon en wat niet.
Uiteindelijk stierf zij en was iedereen opgelucht. altijd was zij diep gelovig geweest, maar was een echte hypochonder, voor elke kleinigheid zat ze bij de dokter. Hard verlangen naar de eeuwige zaligheid deed ze dus niet.
Als die geleerden wat willen doen laten ze dan de ziekte die ouderdom heet aanpakken
Daar hebben we wat aan. Geen angst meer voor verdere aftakeling.
Volgens een aantal geleerden waren die bijbelse leeftijden geen onzin. Het was toen heel gewoon. Izak had geen bijzonder oude ouders, rond de honderd was toen heel gewoon om nog een kind te baren.
Door een verschrikkelijke ramp is de aarde een beetje dichter bij een stralingsbron gekomen en sterven de mensen nu zo jong.
Helaas zijn er thans zeven miljard mensen. voor leefbaarheid vier miljard teveel. Er moet dus weer een grote ramp komen om de aarde in de goede positie te krijgen en de rest van de mensen honderden jaren kunnen leven tot zij er zelf genoeg van krijgen en er uitstappen om te kijken of er bij God nog iets nieuws te beleven valt.
Een zin uit een boek van Alfred Kosman is mij bijgebleven: 'Het leven is niet moeilijk maar oer vervelend.'
Laat een seniel mens dus met rust het is weer eens wat anders als die eeuwige doodsangst.

Schrijver: Eelt, 7 apr. 2012


Geplaatst in de categorie: afscheid

3,0 met 2 stemmen 151Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Bitter
Datum:
8 apr. 2012
Eelt jij ziet het leven zoals het is. Je boek moet bijzonder zijn. Ik ga het kopen.
Alles heb ik gelezen wat je op deze site geplaatst hebt. Je boek moet een openbaring zijn. Ga door met schrijven!

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)