Inloggen
voeg je column toe

Columns

Vrijdag de dertiende

De door velen stiekem gevreesde dag komt er weer aan! wij hebben heel andere ervaringen. Statistieken wijzen trouwens ook uit dat er op die dag minder ongelukken gebeuren. Waarschijnlijk omdat iedereen toch maar extra voorzichtig is. Onder het motto, je kunt nooit weten, die verhalen komen toch niet zo maar uit de lucht vallen.
jaren geleden hadden wij een van de eerste combi cv-ketels aangeschaft. Iemand, die ik als zeer deskundig beschouwde, beweerde zeer tevreden te zijn over zowel de warmte als de warm water voorziening.
Aangezien wij aan een nieuwe warmtebron toe waren en die stinkende geiser in de keuken kwijt wilden, besloten mijn vrouw en ik (ze leefde toen nog) om ook zo'n apparaat aan te schaffen. De gevolgen waren catastrofaal! Minstens een maal per week werd de warme douche een koude. Zeker twee maal per maand zaten we in de kou. Gek werd ik er van. Waarschijnlijk bestaat dit merk niet eens meer, maar voor alle zekerheid noem ik het niet. Kleine tip: Ik had de naam van het helse ding veranderd in 'Ferrotti!' De andere bezitters beweerden nooit last te hebben, maar ik reed expres om en zag de wagen van 'Ferrotti' menigmaal ook daar voor de deur staan.
Het begon me te vervelen. Derhalve begon ik met processen te dreigen als ik mijn geld niet terug kreeg, zodat ik een verwarming en een boiler kon kopen. Die combinatie apparaten zijn lastige dingen. Veel vatbaarder voor storingen.
De leverancier had daar niet veel zin in. Ik dreigde met geweld en wilde die achterlijke monteur, die altijd kwam om mijn bron van ergernis weer op gang te slingeren, veranderen in een stinkend kamelenlijk. In werkelijkheid had ik een advocaat ingeschakeld, maar verbaal geweld was toen nog niet normaal en maakte nog indruk.
Natuurlijk begaf onze bloeddruk opjager het op een zeer koude vrijdag de dertiende. Wij hadden warm water noch warmte. Woedend belde ik de leverancier en vroeg hem of hij geen ander personeel had als altijd maar die mislukte hofnar.
Aan de andere kant van de lijn werd het even stil. Toen verklaarde hij dat er iemand zou komen die alleen kwam als anderen faalden.
Na een uur stond er een kale man met een rand lang grijs haar voor de deur een rafelig sikje, geel-grijs van kleur maakte zijn droevig voorkomen compleet. Het leek er op of vrouw en kinderen in een vuurzee van Ferrotti-ketels waren omgekomen. Mijn vrouw gaf hem vlug een kop koffie om te voorkomen dat hij zou omvallen.
De man toog aan het werk. Reeds na een kwartier kwam de tovenaar naar beneden. Hij verklaarde dat wij geen last meer zouden hebben van storingen. Ongelovig keken we naar het mannetje. Ik zei: 'Zoveel geluk op vrijdag de dertiende. Hoe kan dat?' 'Ach meneer voor mij is het altijd vrijdag de dertiende. Ik werk in een bedrijf waar mijn drie collega's niet horen. Vroeger zeiden ze over zulke figuren ga maar paardenlullen poetsen bij Van Gend en Loos, maar dat kun je ook al niet meer zeggen. Al die vervoerders zijn gemotoriseerd. Altijd gaat het mis als die hufters een klus krijgen en ik moet alles wat zei verpest hebben in orde maken. Zeker zestig uur per week werk ik. Als ik niet zo oud was ging ik bij een bona fideel bedrijf werken, maar niemand wil zo'n oud chagrijn als ik nog hebben. In de WAO is mijn eer te na. Als ik me dood gewerkt heb, is mijn vrouw schatrijk. Het pensioen is goed en het geld van al mijn overuren spaart ze op. Prijs me niet bij mijn baas. Dan geeft hij misschien een van die knoeiers zijn ontslag en moet ik me zeker het habbiewabbie met schuifdeuren en een terugtraprem werken. Dan moet ik die zware ketels ook nog gaan installeren.

De lijdensweg van Jezus was een kleinigheid vergeleken bij mijn beproeving. Het leven is een hel de dood is een verlossing. Jong gestorven vroeg bij God.Als ik daar ook maar weer niet alle klussen moet opknappen. God is in staat om mij aan de duivel uit te lenen als het vuur in de hel uitgaat. Veel geluk verder met deze warmtebron. Waarom moet toch iedereen cv en warm water? Ik word er mostaligisch van.'

We hebben nog jarenlang veel plezier van onze combi-ketel gehad. Er kwam pas weer een monteur aan te pas toen we onze brave bron van lekkere warmte moesten vervangen wegens hoge ouderdom. Als we katholiek waren geweest hadden we een mis laten opdragen.

Schrijver: Eelt, 13 apr. 2012


Geplaatst in de categorie: werk

2,5 met 2 stemmen 224Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)