Inloggen
voeg je column toe

Columns

Zij doden de tijd tot de tijd hen doodt

Overal tref je groepjes oude mannen aan. Hevig verlangden zij er naar om niet meer te werken. Alle leuke dingen die ze konden bedenken gingen ze doen. Hun eega's voelden voor al dat pierewaaien niet veel. Die vrouwen waren gewend hun huis te poetsen, eten te koken en de bijbehorende boodschappen te doen. Hun generatie hield op met werken zodra een kerel zo gek was om zijn piemel niet op tijd tussen de jarretels vandaan te halen, waren die meiden vaak meteen zwanger. De jongen wist nooit zeker of hij de enige was, die de poes gevoed had met sperma. Daar dachten ze echter niet aan. Zwangerschap betekende trouwen. Het meisje koos gewoon de volgens haar beste knul uit en die ging mee naar de ambtenaar om de trouwbelofte af te leggen.
Als er geen sprake was van een 'motje' kwamen de kinderen toch al snel. Dat stel had geluk gehad, omdat er eerst alles bij elkaar gespaard kon worden. De uitzet moest compleet zijn als er met een lege buik getrouwd kon worden.
De vrouwen stopten altijd meteen met werken. Er waren niet veel mensen die alle huishoudelijke apparaten konden aanschaffen. dus was het doorwerken geblazen om de boel netjes te houden.
Nu het huishouden zoveel hulpstukken te bieden heeft gaan die vrouwen gewoon door met schrobben en boenen. Hun echtgenoot willen zij echter niet voortdurend om zich heen. Zo is de hangoudere ontstaan. Het zijn vaste groepjes. Een nieuwkomer wordt bekeken als een kat in een duivenhok.
Zo'n man vormt een eigen groep. Mannen genoeg die zich vervelen en inwendig terug verlangen naar de tijd dat zij door weer en wind fietsten met hun broodtrommeltje achterop naar hun meestal weinig interessante werk. Als zij vooruit geweten hadden hoe geestdodend niet meer werken is, waren er smeekbeden gekomen om langer te mogen doorwerken.
's Zomers kan het op straat een hel zijn. vaak betreur je even je gezichtsvermogen. Mannen met buiken alsof zij zwanger zijn van een tweeling lopen rond in een broek tot de knieën, met zeer wijde pijpen en een overhemd van een bekende textiel discounter. Het gehele ensemble komt daar vandaan.
Trots kijken zij rond of zij wel bewondering genoeg oogsten met hun vrolijke kleding. Ik ben vaak spelbreker door luid 'kopkaas alarm' te roepen. Deze mannen zijn nog van de generatie die in hun jeugd een keer per week in de teil gewassen werden. Thans vinden ze meer dan een keer per veertien dagen douchen verkwistend. Deodorant is onzin. Zij stinken niet.
Laten wij deze wanhopigen toch iets zinnigs te doen geven. Het pleit toch voor hen dat ze niet in de bejaardensoos zitten te kaarten. Zij voelen zich te jong om tussen al die mummies te zitten.
Help, voor die mensen een staatsgreep plegen. Van hun pensioen wordt al jaren gestolen. Als zij knipogen naar een jonge meid komt het kind aangesneld om te helpen het vuiltje uit hun oog te verwijderen. Als zij een wijsheid naar voren brengen worden ze afgesnauwd, die opmerking was verstandig in hun tijd.
Je moet er niet aan denken dat de gemiddelde leeftijd ieder jaar met een maand stijgt.
Bij de politie is best werk voor die oude ijzervreters. Het hele leven zijn zij doorgekomen. Dan moet je van ijzer zijn en niet van marsepein.


Zelf ben ik 70 jaar en ik schreef het boek: 'Als ik me ophang breekt het touw'
Zie de site: www.uitgeverijdebrouwerij.nl

Schrijver: Eelt, 15 mei. 2012


Geplaatst in de categorie: maatschappij

1,2 met 4 stemmen 83Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Gerrit
Datum:
17 mei. 2012
Eelt laat die mannen met rust. Als zij ook boeken en columns konden schrijven deden zij dat wel.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)