Inloggen
voeg je column toe

Columns

De harde natuur

Natuurlijk is een woord waar ook het woord natuur in voorkomt, maar dan heeft het weer een hele andere betekenis heel anders dan wat ik gisteren staande in het zonnetje te zien kreeg. Kon zo worden opgenomen in een slechte film, want het bracht me, net als slechte en harde films dat ook wel kunnen doen, totoaal van slag.
Als gezegd, sta ik in het zonnetje, te genieten van een sigaretje, en val nou niet allemaal over me heen tenslotte moet iemand zich druk maken om de inhoud van de schatkist, die vul ik toch maar mooi op deze manier, want zeg nou zelf, als er iemand wordt aangepakt is het de roker wel, weer een groot bedrag voor de mens, die vroeger op alle mogelijke fronten werd geattendeerd op het feit dat er ik weet niet hoeveel merken waren die je geprobeerd moest hebben. Sterker nog, er hingen op elke hoek van de straat automaten die sigaretten bevatten dus hoefde je nooit zonder te zitten!

Maar dit terzijde, want het gaat me nu niet om het roken, ik weet best wel dat het slecht is, neen, het ging me om de natuur, die natuurlijk prachtig is, in elk seizoen vooral in dit, want er zijn nogal wat eieren uitgekomen, van allerlei vogelsoorten maar met name van de zwanen en eenden. En over die laatste gaat het, want wat wil het geval, moedereend loopt met haar kroost over het grasveld, waarbij ze en passant ook nog wat plassen meeneemt, want er was nogal wat regen gevallen. Ze wordt op een gegeven moment, geterroriseerd door een ekster, zo’n dwingeland die het natuurlijk leuk vind te treiteren.

Moedereend schreeuwt wat naar het mormel, en hij laat zich wegsturen, natuurlijk althans dat denken we natuurlijk want de smiecht, de smeerlap, maakt na een tiental minuten aan de slag geweest te zijn een misselijkmakende draai en neemt een jonkie in zijn bek mee. Moedereend blijft verbluft achter, niet wetend wat te doen, laat ik de rest in de steek, of ga ik achter de dief aan? Ik hoor het piepen van het kleintje, dat gaat door merg en been, en alles zal bij elkaar niet langer dan een minuut of twee duren maar volgens mij duurde het veel langer, natuurlijk.

Ik word er naar van, en zie dan ineens dat monster wegvliegen met in zijn bek een inmiddels doodgebeten jong eendje. Hij vliegt ermee het struikgewas in om het natuurlijk op te vreten. Ik kan hier niet tegen en weet, natuurlijk is de natuur soms onverbiddelijk, als ik het niet gezien had, was ik hoogstens de dag erna erachter gekomen dat er een eendje minder was, maar nu, stond ik op de eerste rij, in de natuur en ik zeg je, op dat moment kon die van me gestolen worden, want het natuurlijke gepiep, klinkt me nu nog in de oren. Snertbeest!

Schrijver: An Terlouw, 20 juni 2012


Geplaatst in de categorie: natuur

3.2 met 4 stemmen 273Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)