Inloggen
voeg je column toe

Columns

Nederland pleegde geen oorlogsmisdaden

De regering onder leiding van het Orakel van de Beeklaan, Doctor Honoris Causa Willem Drees was alleen afgrijselijk naïef en eigenwijs. De hele wereld, de Verenigde Staten voorop, was tegen de politionele acties. Het lijkt er veel op dat er door onbekenden chantage werd gepleegd. 150.000 Nederlandse jongens werden naar 'ons' Indië overgebracht. In het begin was dat tegen de Grondwet, die verander je dan toch even.
Die dienstplichtige militairen waren toch niet wijzer. Er gingen genoeg vrijwilligers. Oud S.S.ers, die zo aan de aandacht van de autoriteiten ontsnapten en weer echte vaderlanders werden.
Terwijl in Neurenberg processen werden gevoerd tegen het ergste tuig van de twintigste eeuw, voerden die arme jongens gewoon de opdrachten van hun commandanten uit, die bevelhebbers zagen de bruine jongens niet voor militairen aan, doch voor opstandelingen, die volgens de oorlogswet standrechtelijk neergeknald mochten worden. Als zoiets eenmaal begint lijkt het of er een virus rondwaart dat vrijwel iedereen besmet. Het werd de gewoonste zaak van de wereld om hele kampongs uit te roeien, zelfs zuigelingen gingen eraan.
Er zaten misschien toch wel terroristen onder.
Vijfduizend jonge kerels lieten het leven voor deze heilloze zaak. Sommigen doken weer onder, maar de meesten gingen gewillig naar de Gordel van smaragd om deze in een hel te veranderen. Hoeveel slachtoffers de tegenpartij had is mij niet bekend. Het zullen er wel veel meer geweest zijn.
Nogmaals : de meesten wisten niet beter, hadden het voorbeeld van onze bezetters nog in het hoofd en dachten dat het zo hoorde.
Het is de gewoonste zaak van de wereld dat lui die regeren sukkels en vaak schurken zijn. Als Nederland de onafhankelijkheidsverklaring van Indonesië gewoon had geaccepteerd waren we er veel voordeliger uitgesprongen.
We waren nooit met al die vluchtelingen uit het verre land geconfronteerd, hoewel ik deze mensen als een aanwinst voor onze bevolking beschouw, maar die stakkers waren wel het slachtoffer en werden hier bijzonder slecht ontvangen, maar dat is een ander verhaal.
Veel oud militairen die daar gevochten hebben, konden mij vertellen dat zij nog iedere nacht nachtmerries hadden over de opdrachten die zij daar moesten uitvoeren. Een paar hebben zelfs zelfmoord gepleegd.
Nu begint het gezeur over Nederlandse oorlogsmisdaden opnieuw. Rakel toch niet alles opnieuw op. Volgens de normen van die tijd was het allemaal volkomen legitiem. Vooral omdat er geen tv camera's waren, die nu alles meteen onder je neus duwen, zodat menigeen zich in zijn stukje toast met camembert verslikt.
Mladic is een kleine jongen vergeleken met onze brave Hollandse jongens, die alleen maar deden wat hen gezegd werd.
Zie alles in het licht van die tijd. We waren nog niet zo sentimenteel, omdat niemand iets te horen en te zien kreeg.
Het Cultuurstelsel dat inlanders verplichtte om voor de Hollanders nuttige gewassen te kweken en die voor een habbekrats aan ons te verkopen vond iedereen normaal. Behalve grote denkers als onze schrijver tegen wil en dank Multatuli die vonden het schandalig dat de inwoners van dat land zelf crepeerden van de honger, omdat zij niet genoeg voedsel voor zichzelf konden produceren.
Aan wrede slavenhandel hebben de Hollanders nooit gedaan. Het waren de predikanten die verklaarden dat die slaven geen ziel hadden.
Een ding is zeker als alles voor een tribunaal moest komen kreeg zo'n 'rechtsprekend' orgaan het bijzonder druk en was er weer veel tv kijkgenot.
Voor mij blijft het enige raadsel dat de verstandige en humane Drees de verantwoordelijkheid wilde dragen voor al die rotzooi.

Schrijver: Eelt, 13 juli 2012


Geplaatst in de categorie: geweld

2.4 met 14 stemmen 273



Er zijn 4 reacties op deze inzending:

Naam:
Peter
Datum:
17 juli 2012
Email:
esther.punseliegmail.com
Eelt hoe krijg je het voor elkaar? Dit stuk is vol ironie. Zelfs de titel. Nog steeds wil ik graag dat er een bundel samengesteld wordt uit de columns op deze site. Je boek is nog altijd de leukste mengeling van humor en tragiek. Het is volgens mij nog steeds het boek van de niet meer zo nieuwe eeuw. Het magische jaar 2000 is al 12 jaar voorbij. Waar blijft je nieuwe boek?
Naam:
Eelt
Datum:
14 juli 2012
Email:
a.renselaarsimpc.nl
Beste Hendrik,jij hebt wel begrepen dat 'geen oorlogsmisdaden' ironie is. Voor de redactie is het zo ook acceptabel. Dat is het voordeel van ironie, alleen goede verstaanders begrijpen het.
In deze tijd zijn zulke mensen meteen rijp voor een tribunaal. Natuurlijk in dit land dat zo humaan is
Naam:
Hendrik Klaassens
Datum:
13 juli 2012
Email:
klaassens38zonnet.nl
Eelt, toen in 1968 115 Amerikaanse militairen een heel Vietnamees dorp met meer dan 500 inwoners uitmoordden, schreeuwde iedereen moord en brand. Maanden lang hield dat de gemoederen bezig, ook in de VS.

Vergeleken daarmee heeft Nederland zijn eigen oorlogsmisdaden verdrongen. Toch was het Nederlandse leger niet beter dan de U.S. Army, want je schrijft terecht: 'Het werd de gewoonste zaak van de wereld om hele kampongs uit te roeien, zelfs zuigelingen gingen eraan.'

Ik vind dat de nabestaanden van de slachtoffers moeten worden opgezocht en gecompenseerd voor het leed dat hun is aangedaan. Dat is wel het minste dat wij nog voor hen kunnen doen.
Naam:
Gal
Datum:
13 juli 2012
Eelt praat toch die smeerlapperij niet goed.
Ik ben 87 jaar en hoor tot die mannen die er nog dagelijks van dromen.
De regering van toen heeft zich laten dwingen door multi nationals, die grote belangen in Indië hadden.
Ze dreigden Nederland te verlaten als er niet opgetreden werd. Dat is volgens mij het hele verhaal.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)