Inloggen
voeg je column toe

Columns

Oudere weduwen zijn in dit rijke land arm

Multatuli nam het in zijn boek 'Max Havelaar' op voor een compleet door ons land uitgebuit volk. Weinig tactvol, maar hij deed het. Helaas bezit ik niet het grote talent van Douwes Dekker. Daarom neem ik het op voor een kleine groep: Voor de vrouwen wier man hard werkte met zijn handen en jong overleed. Samen met het bedrijfspensioen van haar echtgenoot houdt de stakker nog geen € 1000 per maand over. Natuurlijk krijgt ze Zorgtoeslag en Huurtoeslag. Uiteraard veel te weinig.
Als alles meezit kan ze zich drie warme maaltijden per week permitteren. Lekker shoppen is er niet bij. Ze is aangewezen op kleding van de markt of van de Leger des Heils boetiek. Het is ook mogelijk dat een familielid haar een keer meeneemt en wat kleding cadeau doet. Ze ziet er toch uit als een dame.
Door chemokuren zijn de zenuwen in haar benen beschadigd. Op haar zere pootjes haalt ze eenmaal per week sober boodschappen. Ze kan niet gaan zwart werken. Geen werkhuisje voor haar, dat staan de benen niet toe. Zelf wil ze geen hulp. Alles moet super schoon zijn.
Haar man stierf in 1999. In 2009 kwam een verzekeringsmaatschappij er achter dat er toch een levensverzekering was afgesloten. De weduwe kreeg een uitkering. Over vergoeding van tien jaar rente wilde deze 'eerlijke' verzekeraar niets horen. De stakker vroeg er toen ook niet om.
Nu wordt het pas echt een ellendig verhaal: Dit jaar ging de fiscus een licht op. Er werd maar even € 549 belasting van de stakker geëist. In de loop der jaren was de uitkering opgegaan omdat verschillende noodzakelijke apparaten vervangen moesten worden.
Geen vakantie, ook niet een dagje uit in al die jaren!
Gelukkig was er iemand die ik erg goed ken bereid en in staat de stakker te helpen. Nu wordt het verhaal nog droeviger door die uitkering eist de fiscus nu € 1000 en € 200 aan Huurtoeslag en € 200 van de zorg terug. Waar het geld vandaan moet komen interesseert die lui niets. We weten wel waar ons geld naar toe gaat. De zorgeloze zuidelijke volken moeten geholpen worden. De euro moet worden gered.
Wie trekt zich van zo'n eerzame weduwe wat aan?
Ze is aantrekkelijk genoeg. Als ze zo nu en dan een geile vent mee nam kon ze goud verdienen. Daar is ze echter te fatsoenlijk voor. Fatsoen wordt niet beloond, alleen grote bekken en geweld sorteren effect. Dat doet ze ook niet en ze wil ook niet dat mijn bijzonder goede vriend geweld voor haar gebruikt.
Voedselpakketten zijn, volgens haar, voor mensen die zichzelf niet kunnen helpen. Zij kan het wel. Ik weet niet hoe. Als ik zoiets niet weet is de toestand ernstig.
De weduwe heeft wel een zoon en schoondochter, die eenmaal per week bij moeder op bezoek gaan al te veel vinden. Kleinkinderen heeft de weduwe ook niet. Haar zoon en zijn vrouw vinden kinderen te lastig. Samen hebben zij een inkomen van een kleine vierduizend euro netto per maand. Ze hebben het druk met het er iedere maand door te jagen.
Wat ben ik toch dom om te denken dat we in een beschaafd land wonen. Dat valt tegen omdat er hier zelfs op iedere drol die je legt belasting geheven wordt.
Multatuli zei aan het eind van zijn 'Max Havelaar,' Er ligt een roofstaat aan de Noordzee.' Had deze tactloze grootheid dan toch gelijk?
Men bestaat het dan nog om bezorgd te melden dat mensen met een minimum inkomen vijf jaar eerder doodgaan en ook korter gezond kunnen leven. Gek is dat als de staat ze laat verhongeren
Dames verwerp uw fatsoen en neem een minister als klant, in dat opzicht zijn ze menselijk.
Weduwen zijn blij als ze 65 jaar worden. Die armzalige AOW is iets hoger dan hun fooi.

Schrijver: Eelt, 7 aug. 2012


Geplaatst in de categorie: maatschappij

2,3 met 3 stemmen 143Er zijn 2 reacties op deze inzending:

Naam:
Eelt
Datum:
9 aug. 2012
Email:
a.renselaarsimpc.nl
Hendrik bedankt voor je bijval. Het lijkt er toch wel op dat we door harteloze idioten worden geregeerd.
Zoals je ziet hebben tot nu toe weinig mensen interesse voor het lot van de kleine groep
weduwen beneden de 65 jaar, die nog 'ouderwets' voor hun gezin zorgden.
Ze zijn aan het uitsterven. De hedendaagse vrouwen laten hun kinderen liever door anderen opvoeden, eten wordt ergens gehaald. De 'hulp' zorgt dat het huis schoon blijft.
De staat zorgt wel dat het uitsterven van de weduwen wat sneller gaat.
Naam:
Hendrik Klaassens
Datum:
8 aug. 2012
Email:
klaassens38zonnet.nl
Het is goed dat je de aandacht vestigt op de verborgen armoede van weduwen in ons land. Er wordt in stilte wat afgeleden in "onze roofstaat aan de Noordzee"! Heel concreet beschrijf je hoe een weduwe op alle mogelijke manieren door de staat en de fiscus wordt geplukt. In de politieke debatten in de aanloop naar 12 september heeft men het daar liever niet over. Gelukkig vergeet jij deze mensen niet.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)