Inloggen
voeg je column toe

Columns

Mag de mens de Wil van God trotseren

Eigenlijk heeft Harry Mulisch in zijn magnum opus 'De ontdekking van de hemel' dit probleem al zijdelings behandeld.
Het moet mij echter van het hart dat onze geliefde prins Friso op die fatale skitocht door God gehaald werd. Al maandenlang zitten dure dokters God dwars.
Wat doen die witjassen onze prins aan. Formeel is hij nog niet overleden. Waar is zijn ziel nu?
Zit hij zielig voor de hemelpoort te wachten? Tot het die klunzen behaagt om in te zien dat de prins helaas niet meer te redden valt. Iets anders kan ik mij niet voorstellen. Het is ook mogelijk dat de Heer zich van die goocheltrucs niets aantrekt en Friso toch binnen gelaten heeft.

Persoonlijk moet ik er niet aan denken wat er van die sportieve jongen over zal zijn als hij toch bij kennis komt. Gelukkig was ik te dom om medicijnen te studeren, maar iedereen weet dat er niet veel meer over zal zijn dan een kwijlend wrak. Als hij dat nog denken kan zal hij het onrechtvaardig vinden dat hij in de hel terecht is gekomen. Als hij familieleden herkent zal hij schrikken en denken dat het hele koningshuis de geest gegeven heeft en nog bedroefder worden. Indien hij er achter komt hoe het echt is gegaan zal hij zijn behandelaars vervloeken.

Wat denken die medici wel? Willen zij het echt beter weten dan God? Wat een verachtelijke arrogantie om zo te spelen met het leven van een jongeman, die gewoon door God voorbestemd was om jong te sterven.
Het Nederlandse volk springt ook niet voor de arme prins op de barricaden. Er moet een petitie aan onze vorstin overhandigd worden, waarin gevraagd wordt om een eind te maken aan deze wantoestand.
Die kwakzalvers daar in Zwitserland en Engeland verdienen kapitalen aan het lijden van onze koninklijke familie.
Wat ben ik blij dat ik maar een gewone oude zeur ben met een te grote prostaat, eelt op zijn ziel en eelt op zijn voeten. Helaas is er geen behandeling voor mijn ziel en eigenlijk ook niet voor mijn voeten omdat ik een pedicure te duur vind.
Schrijven betaalt slecht. Ik doe het alleen omdat door een fikse nalatigheid van een collega van die dure jongens in Zwitserland mijn vrouw is overleden. Het andere uiterste. Lekker veel zorgkosten bespaard.
Wat ben ik blij dat ik geen prins ben. Als ik er zo bij kom te liggen staat mijn verzekering dit niet lang toe. Na minder dan een dag moet de stekker er uit.
Ik kom op tijd bij de Heer, als hij mij roept ben ik er zo. Veel dure medicijnen mag ik ook niet ontvangen. Er moet bezuinigd worden, maar volgens die bolleboffen alleen op de medicijnen en de verzorging. Niet op de bureaucratie en de hoge salarissen van de grote jongens en meisjes.
De verzorgenden, die het zware werk moeten doen, worden afgescheept met een fooi.
Geen wonder dat er personeelsgebrek is.
De koningin en haar familie wens ik nog veel sterkte.
Ik ga mijn eeltvijl maar weer eens hanteren.

Schrijver: Eelt, 15 augustus 2012


Geplaatst in de categorie: moraal

1.0 met 9 stemmen 179Er zijn 5 reacties op deze inzending:

Naam:
Eelt
Datum:
23 augustus 2012
Email:
a.renselaarsimpc.nl
Sneeuwman je weet niets van satire. Zoek het verder maar uit. Ik besteed mijn kostbare tijd niet meer aan jou.
Mijn medelijden met de prins is niet sarcastisch! Het is eerlijk en oprecht.
Die dokters die tegen beter weten in hun zakken blijven vullen zijn rijp voor de bajes.
Naam:
Sneeuwman
Datum:
22 augustus 2012
Je satire (maatschappijkritiek) schiet haar doel voorbij omdat je constant sarcastisch schrijft. Je doseert je kritiek niet meer, je blaast de hele werkelijkheid (de feiten) op tot 1 grote anti-werkelijkheid.
In je reactie laat je zien hoe je dat doet. Je schrijft een voorwaardelijke zin (Als onze prins een planten leven moet leiden, etc) en vervolgens schrijf je die voorwaarde in de volgende zin (Deze behandeling is een schande) met hetzelfde gemakl weer weg. Op deze wijze schep je een waarheid die met de feiten niets meer van doen heeft. Roddelbladen beheersen deze techniek als geen ander.
Naam:
Eelt
Datum:
20 augustus 2012
Email:
a.renselaarsimpc.nl
Jol en Sneeuwman, hebben jullie nooit van satire gehoord?
Het lot van Friso vind ik verschrikkelijk.
Die witjassen wil ik in het zonnetje zetten. Als onze prins een plantenleven moet leiden om die lui rijk te maken vind ik dat verschrikkelijk.
Deze 'behandeling' is een schande!
Mijn God zit goedkeurend te glunderen.
Hebben jullie wel gevoel? Denk aan ons geliefde koningshuis, dat wordt ook gemarteld op deze wijze. Helaas kan onze prins niet meer genezen.
Gaan jullie toch een roddelblad lezen.
Naam:
Jol
Datum:
20 augustus 2012
Je opvattingen over God als Vader van het ski-ongeluk van Friso is niet meer van deze tijd, zelfs bizar te noemen als je ook nog echt van mening bent dat artsen Friso's weg naar God blokkeren. Schoenmaker hou je bij je leest.
Naam:
Sneeuwman
Datum:
18 augustus 2012
Je idee dat God de oorzaak is van al onze menselijke ellende wordt door moderne theologen niet meer onderschreven. Friso is door zijn ski/ongeluk noodlottig in een coma geraakt en wordt nu door artsen bewaakt.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)