Inloggen
voeg je column toe

Columns

Doetiehetofdoetiehetniet

Jarenlang begon elke rechtgeaarde Hollander zich dat al in oktober af te vragen. Bedoeld werd of de grootmeester van de politieke conference, Wim Kan, toestemming zou geven om zijn Oudejaarsconference uit te zenden.
Hij was een perfectionist, pessimist en de meester van ieders lachspieren.
Iedere politicus die niet door Kan op de hak werd genomen voelde zich tekort gedaan. De man die door deze grootmeester vergeleken werd met een teckel, die een grote kluif in zijn bek hield, waarlijk geen snotneus, is daar zijn hele leven trots op geweest. Terwijl Heel Nederland zich verslikte in zijn oliebol van het lachen.
Uit zijn dagboeken bleek hoe depressief deze grote kleinkunstenaar in wezen was.
Altijd twijfelend aan eigen kunnen. Bibberend van angst om haar te verliezen als zijn vrouw, Corry Vonk, maar even kuchte.
In zijn dagboeken schrijft hij letterlijk dat hij blij zal zijn als er een eind aan zijn leven zou komen, ondanks al het succes heeft hij het altijd een rot leven gevonden.
Maar Nederland lag aan zijn voeten. Toen een politicus van een andere partij verklaarde best met de VVD te willen regeren, die partij was toch niet melaats.
Repliceerde Kan snedig, over de toen nog jonge politieke leider van die partij, 'Wiegel heeft nog niet eens de mazelen gehad.'
Hij imiteerde zowel Den Uyl als van Agt meesterlijk, de achilleshiel van beide heren werd meedogenloos getoond. Toch waren ze allebei tevreden.
Volgens mij behaalde Den Uyl in 1977 bij de verkiezingen 10 zetels winst door de er aan voorafgaande Oudejaarsavond conference van Wim Kan.
Nog enige markante uitspraken van de grootmeester moet ik hier herhalen:
'Regeren in Nederland is schipperen naast God.' 'Democratie is de wil van het volk. Elke morgen lees ik stomverbaasd in de krant wat ik nou weer wil.'
'Drie wensen omtrent het hiernamaals: dat er geen hiernamaals zal zijn; dat ik nooit meer naar deze wereld terug hoef; dat ik tegen de diep gelovigen nog kan zeggen: 'Zie je nou wel dat je voor niks alle leuke dingen hebt gelaten.'
Over een aantal van zijn liedjes zwijg ik. Deze komen op papier niet tot hun recht. Een aantal werd echter zelfs carnavals tophit. Toen er weer eens een kabinet was gevallen zong hij de demissionaire premier, die in de oorlog samen met twee kompanen nog opgeroepen had tot collaboratie met de bezetters,toe:
'lijmen Jan, lijmen Jan, lijmen tot je niet meer kan en dan maar carnavallen.'
Echt boos werd hij toen de de Japanse keizer Hirohito op bezoek in Nederland kwam. Kan had aan den lijve ondervonden, in een Jappenkamp, dat de keizer een oorlogsmisdadiger was. Zijn felle protesten hielpen niet. De meeste van zijn lotgenoten waren al dood.
Woedend gooide hij zijn koninklijke onderscheiding in de Kagerplas.
Hoewel hij zoon van een minister was en politiek buitengewoon scherpzinnig, was hij in zijn woede even vergeten dat economische belangen altijd voorgaan.
Mijn liefste wens: Op Oudejaarsavond de conference van Wim Kan van 1973 nog een keer zien. Een andere mag ook natuurlijk.
Bespaar me de lulbroeken, die ook eens leuk willen doen.
Noem me geen oude zak die alles van tegenwoordig afkeurt. Ik ben dol op de geile glimlach van Linda de Mol. Helaas kan ik haar programma's niet aanzien.
Als Wim dan niet komt laat me dan de hele avond naar Linda kijken, als ze haar bek maar niet open doet om wat te zeggen.

Schrijver: Eelt, 18 oktober 2012


Geplaatst in de categorie: overig

3.0 met 9 stemmen 277



Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Hendrik
Datum:
18 oktober 2012
Email:
klaassens38zonnet.nl
Mooie column, Eelt, die me de conferences van Wim Kan in theater Carré in herinnering brengt. Inderdaad: hij was een perfectionist en vroeg zich vaak af of hij zijn oudejaarsconferences nu wel of niet moest laten uitzenden.

Het zou kunnen dat de winst van 10 zetels, die Den Uyl in 1977 boekte, voor een deel was toe te schrijven aan het optreden van Wim Kan, al zullen de gijzeling en de treinkaping van mei 1977, die op de verkiezingsdag nog voortduurden, daar ook toe hebben bijgedragen. In tijden van crisis stemt men vaak op de minister-president.
Wél is bekend uit een NIPO-onderzoek dat door een andere oudejaarsavondconference (van iemand anders dan Wim Kan) de PvdA 3 zetels verloor. Die optredens hebben dus zeker invloed op de uitslag.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)