Inloggen
voeg je column toe

Columns

Het onverbiddelijke einde

De tafeltennisbond schrapt domweg haar Masters-toernooi voor genodigde toppers. Er kwam zelfs geen noodklok aan te pas : tafeltennissend Nederland legt in onmetelijke gelatenheid de handen in de schoot. Er is geen geld en daarmee gaat de bel voor de laatste ronde. Het blijken uiiteindelijk toch de mystificerende financieel-administrateurs te zijn die de langverwachte kous over de kop hebben gekregen, hoewel het voor niet-ingewijden lijkt alsof zij met goede bedoelingen de handdoek in de ring hebben gegooid. Met omfloerste trom bliezen de zwartgalligste cententellers de aftocht, met het non-argument dat de pingping op is.

De faillietverklaring van de tafeltennisbond begint met een genant-pijnlijke zelfverminking : het, na de nationale titelstrijd, belangrijkste sieraad wordt achteloos op de schroothoop gedeponeerd.

Nog erger vind ik de laksheid waarmee het ontbreken van een betrekkelijk overbrugbaar bedrag wordt geaccepteerd en de stuitende wijze waarop eventuele reddingspogingen op voorhand worden ondermijnd. Over een Masters-alternatief mogen organiserende clubs, spelersgroeperingen of initiatiefnemers niet spreken en de status van publiekstoernooi mag niet meer worden gevoerd, waarmee De Grote Duisternis een aanvang heeft genomen : een sportbond die zich schaamt voor eigen topspelers....

Jarenlang de borst vooruit, in de zelfbedachte bijrol van wij-kunnen-alles-aan-sportgigant annex redder in andermans nood; de Ahoy-travestie tolt nog vers door het geheugen. Medio oktober is zojuist gepasseerd en het gebruikelijke bevragen-jaargetijde is aangebroken, maar het op het matje roepen van betrokkenen bij dit beschamende echec zit er niet in. Het vinden van een HB-opvolger voor Paul Haldan als topsport-verantwoordelijke blijkt een mission impossible wegens de borsalino-impasse en koekenbakker Haro Valkenburg, de niet-traceerbare hoofdbestuurder die tot taak heeft om sponsors aan te trekken, bewijst met deze Mislukking-van-het-Jaar dat een toernooi met een begroting van pakweg vijfduizend euro hem al boven de pet gaat.

Dat komt er van als Veenendaal zo nodig verruild moet worden voor de NTTB-schoothondjes van het Eindhovense alles-kits-experiment.

De NTTB heeft het testimonium paupertatis definitief aan zichzelf toegekend en staat al in de rij bij de voedselbank van NOC-NSF. Gedurende een reeks van jaren waarschuwden toezichthouders dat brevetten van onvermogen en artikel 12 nabij waren. Een falende NTTB staat nu aan het onverbiddelijke begin van het onverbiddelijke einde. Vanaf dit jaar behoort Bolwerk-Berteling bovendien tot de armoedzaaiers die gedurende december en januari de gordijnen gesloten houden. De Silverdome 2002-2012-herdenking gaat niet door en het personeel kreeg te horen dat er tijdens de winterstop geen salarisbetaling zal plaatsvinden. Naar verluidt heeft "Het Gilde van 21" (een geheime broederschap) voorgesteld om met een deel van deze besparing alsnog de Masters te financieren, maar dit werd niet op prijs gesteld : in navolging van vele ondernemingen en bedrijven trekt het amechtig pingpong-wrakhout met ingang van 3 december gemakshalve de stekker er uit.

Verbazing alom, een aanfluiting, eerste stap richting pingpong-bankroet.

De ene flater is nog niet begaan, de volgende dient zich aan. Het houdt mij in een permanente staat van broedsheid

(wordt vervolgd)

Schrijver: Ton Mantoua, 20 oktober 2012


Geplaatst in de categorie: sport

1.0 met 3 stemmen 130



Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)