Inloggen
voeg je column toe

Columns

Koningin Beatrix doet troonsafstand

Verbaasd en toch ook weer niet. Dankbaar om het vele goede werk dat zij ten dienst van haar onderdanen gedaan heeft. Dit zijn mijn eerste indrukken over het grote nieuws dat wij vandaag te horen kregen om 19 uur op alle Nederlandse tv zenders en zelfs op VRT2. Op 30 april 2013 treedt Hare Majesteit af en krijgt Nederland voor het eerst sinds meer dan honderd jaar weer eens een koning! Koningin Beatrix wordt op 31 januari 2013 vijfenzeventig jaar. Nederland viert trouwens van 2013 tot 2015 ook het tweehonderdjarig bestaan van het Koninkrijk der Nederlanden!
Jammer dat Hare Majesteit net nu er mee stopt, nu ik een heel leuk verhaal geschreven had waarin Koningin Beatrix een van de hoofdrollen speelde. Dat verhaal schreef ik kort voor Kerst 2012, of beter gezegd het jaar ervoor, maar in 2012 herwerkte ik het met de bedoeling om het voor te lezen aan twee totaal verschillende groepen luisteraars. Deze doelgroepen wisten niet dat ik dit verhaal, samen met enkele andere van mijn eigen kerstverhalen, als keuzemogelijkheid doorgestuurd had aan die andere doelgroep. Toch kozen zij beide een van mijn klassiekere kerstverhalen. Blijkbaar was mijn nieuwste geesteskind ietwat te modern van inslag voor hen. Tja, aan Hare Majesteit ligt het dus niet, die zou mijn nieuwe boreling heus wel leuk gevonden hebben, denk ik. Misschien moet ik er nu maar iets anders mee aanvangen?
Ik herinner mij trouwens nog de inhuldiging van Koningin Beatrix, destijds in 1980. Ik keek naar die uitzending en zag hoe waardig Hare Majesteit die dag de zware taak van haar moeder, Koningin Juliana, op zich nam. Ik merkte hoe liefdevol die twee dappere dames elkaar aankeken toen Beatrix mededeelde dat Koninginnedag blijvend op 30 april gevierd zou worden, zoals tijdens de regeerperiode van haar moeder. Dankbaarheid troef bezegeld door een wederzijdse warme blik van verstandhouding, bezegeld met een schier onmerkbare knipoog! Een mooi moment tussen een moeder en haar dochter, niets meer dan dat, maar wel van onschatbare waarde. Daarom wil ik mij het liefst van al dit moment uit Beatrix ‘ regeerperiode herinneren. Ik hoop dat de inhuldiging van Koning Willem-Alexander net zulke liefdevolle momenten zal laten zien, maar daaraan twijfel ik niet eens. Ik wens alle leden van het Huis van Oranje een hele fijne tijd en ik dank hen voor hun grote inzet voor alle inwoners van Nederland.

http://laurinevandepitte.wordpress.com

Schrijver: Laurine Vandepitte, 29 januari 2013


Geplaatst in de categorie: koningshuis

2.9 met 8 stemmen 170Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)