Inloggen
voeg je column toe

Columns

Laat nooit je toekomst voorspellen

Er bestaan geen helderzienden, mediums, paragnosten. Hoe ze zich ook noemen. Het is flauwekul.
Een enkeling gelooft in de gekregen begaafdheid, maar daar is een behoorlijke steek aan los.
Als er echte toekomstvoorspellers bestonden, zou het aantal zelfmoorden opzienbarend stijgen. De meeste mensen staat alleen maar ellende te wachten.
Er zou dan ook massaal besloten worden er een eind aan te maken.
Als een jonge atleet voorspeld wordt dat hij volkomen hulpbehoevend zal sterven, wil hij niet verder leven. Terwijl het toch het meest waarschijnlijke scenario is, daar hoef je niet paranormaal begaafd voor te zijn om zoiets te voorspellen. Die jonge mensen willen dat gewoon niet met zich meedragen.

Depressieve lieden laten zich geen rad voor ogen draaien. Zij zien dat het leven een omweg is naar de dood en volkomen nutteloos.

Toch zijn er veel mensen die zich telefonisch de toekomst laten voorspellen.
Er bestaan nogal wat van die organisaties. Altijd kun je er terecht. Het zijn peperdure consulten. 80 cent per minuut, als je 40 euro hebt weg gekletst wordt het gesprek afgebroken.
Namen van deze specialisten 'in suikerspinnen onder je neus houden' noem ik niet. Mijn lezers mogen niet nieuwsgierig worden, voor je het weet ben je een maandsalaris kwijt.

Natuurlijk heb ik, Eelt, een onderzoek ingesteld naar het waarheidsgehalte van de zieners, die ik aan de lijn kreeg. Het heeft me een paar centen gekost, maar ik wilde mijn lezers goed voorlichten.
Het is nooit uitgekomen wat er voorspeld werd. Toen mijn boek verscheen zouden er minsten een miljoen verkocht worden. Zelfs bekroond zou mijn 'Als ik me ophang breekt het touw' worden.
De media-aandacht was allemaal voor mij.
Klopte niets van. De pers wil niets van mij weten. Zelfs Pauw en Witteman smeken niet of ik met hun wil komen zwetsen.

Het enige wat klopt is dat het een geestig en goed boek is. Ook volgens de paar recensenten die de moeite namen om een recensie te schrijven. Hendrik Klaassens heeft op deze site een prachtige recensie geschreven.
Het draait er nu op uit dat ik een feestje in mijn eentje vier als er weer een boek verkocht is. Ik ga die zieners niet bellen om te vertellen dat hun voorspellingen niet kloppen, dat kost ook weer geld.

De toekomst valt niet te voorspellen omdat God steeds een ander spelletje bedenkt om met ons te spelen.

Schrijver: Eelt, 1 februari 2013


Geplaatst in de categorie: literatuur

2.2 met 10 stemmen 331Er zijn 5 reacties op deze inzending:

Naam:
Dani
Datum:
6 mei 2021
Ik denk dat een ieder daar voor zich zelf moet achter komen.
Ik heb hetzelfde als u gedaan.
Veel geld uitgegeven puur uit nieuwsgierigheid.
En het klopt dat velen dingen vertellen die je wilt horen (altijd positief) maar die gewoon niet waar zijn.
Sommigen vertellen dingen zonder te vragen die ze niet kunnen weten.
Ik denk dat we daar zelf achter moeten geraken.
Mocht je dit doen, let op dat je zelf niks vertelt (over je situatie), houd details voor je. Als ze daar zelf mee komen, weet je dat je goed zit.
Naam:
Laurine Vandepitte
Datum:
1 februari 2013
Beste 'Eelt', u schetst wel een heel eenzijdige kijk op alternatieve zaken en hun beoefenaars. Overal zit kaf tussen het koren. Dit betekent echter niet dat u dan klakkeloos mag stellen dat iets of iemand niet bestaat en/of bij voorbaat misleidend is. Indien u zich beter geïnformeerd had over spirituele zaken dan zou u geweten hebben dat alternatieve raadgevers nooit aan een raadvrager mogen zeggen dat zij diens dood zien liggen. Zij mogen hooguit de persoon die voor hen zit diplomatisch wat veiligheidstips geven en hopen dat het ongeluk deze persoon niet zal treffen. De titel van uw boek trekt weinig mensen aan om het te kopen omdat het te droefgeestig klinkt. Wel goed van u, dat u nu via nederlands.nl alsnog probeert om wat van uw voorraad te slijten, maar of het zal lukken?
Naam:
Dyenne
Datum:
1 februari 2013
Email:
dyenne72home.nl
Dag Anton,
Opmerkelijk column schrijf je. Er zijn mensen die inderdaad de boel bedonderen door te zeggen dat ze de toekomst kunnen voorspellen maar er zijn ook mensen die wel een zuivere gaven hebben. Deze mensen roepen dat niet af maar helpen alleen anderen. Wat jammer is is dat jij nu alle mensen met een gaven in één adem noemt en dat hier een steekje aan los is. Als je een matig boek schrijft kan God daar niks aan doen. Hij speelt geen spel met ons maar wij spelen met Hem.
Naam:
Hendrik Klaassens
Datum:
1 februari 2013
Email:
klaassens38zonnet.nl
Beste Eelt, als je je telefonisch de toekomst laat voorspellen, krijg je te horen wat je graag horen wilt. Zulke mensen zijn gewoon oplichters. Dat is waar. Toch vind ik dat je niet kunt stellen dat er geen betrouwbare voorspellingen mogelijk zijn. Mensen, die over deze gave beschikken, zijn er namelijk wel degelijk, ook al zijn ze waarschijnlijk zeldzaam.

Zo werden het jonge sterven van de Franse koning Frans I en het achterlaten van Catharina de Medici als weduwe al door Nostradamus voorspeld nog vóórdat deze mensen getrouwd waren. De grote brand van 1666 in Londen en het afzetten van de Engelse koning Karel II door het parlement zijn door hem correct voorspeld. De opkomst en ondergang van Napoleon komen ook in zijn kwatrijnen voor. Nostradamus heeft het dan over gebeurtenissen die zich zo'n 250 jaar na zijn dood afspeelden. Je moet over fenomenale vermogens beschikken om hiertoe in staat te zijn.

Ook was er een Franse soldaat die in W.O. I door de Duitsers gevangen werd genomen en correct het einde van die oorlog en het verloop van W.O. II heeft voorspeld. Dat is allemaal goed gedocumenteerd en onweerlegbaar aangetoond. Van dit vermogen zijn meer voorbeelden te geven. Graag ga ik daar in een volgende beschouwing op in.
Naam:
Joanan Rutgers
Datum:
1 februari 2013
God speelt geen spelletjes met mensen, mensen spelen spelletjes met zichzelf. Paragnosten, mediums en helderzienden verdienen meer respect, dan jij hen ontnemen wenst. Dat je depressieve mensen op één hoop gooit met een banale, inhumane, zotte visie als 'Zij zien dat het leven een omweg is naar de dood en volkomen nutteloos' is fatalistisch en weerzinwekkend. Juist depressieve mensen verdienen veel betere aandacht en opbeuring. Het koren van het kaf scheiden. Natuurlijk zijn er walgelijke amateurs op het gebied van toekomstvoorspelling, daar heb je gelijk in, maar je moet daarmee niet de integere en wijze helderzienden met de charlatans/kwakzalvers wegspoelen. Profeten en profetessen zijn al eeuwenlang zeer gewaardeerde medemensen en het paranormale bewustzijn is hemelsbreed in grote opmars. Niet zo sad, Eelt, je eelt op de ziel zou je moeten troosten!...

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)