Inloggen
voeg je column toe

Columns

Het Europagevoel

Heeft u er ook last van? Het warme gevoel dat begint bij de tenen en langzaam omhoog kruipt naar je kruin? Ach we hebben er allemaal last van vermoed ik maar we beleven het allemaal op onze eigen wijze.

Toen ik las dat een Duitse minister niet wil dat Bulgarije en Roemenië tot de Schengenlanden gaan behoren, desnoods trekt hij een veto uit zijn binnenzak, vroeg ik me af hoe het met mijn Europagevoel gesteld is. Het ziet er niet best uit kan ik u beloven. Dat één groot Europa economisch voordelen met zich mee kan brengen wil ik niet bestrijden maar ik beschik niet over de noodzakelijke bagage om dat gefundeerd te kunnen beoordelen.

Mijn Europagevoel gaat meer over landen en mensen. Neem nou die Engelsen. Een goed gevoel voor humor hoor, daar niet van, maar het blijven toch een stelletje eigenheimers die denken dat de hele wereld eigenlijk Brits zou moeten zijn gezien hun glorieus verleden. Stel je bovendien voor dat het Britse pond zou verdwijnen. Ondenkbaar. Aan Duitsers ga ik mijn vingers niet branden dus die laat ik maar even zitten. Fransen zijn per definitie arrogante chauvinisten die het liefst geen woord over de grens spreken. Spanjaarden en Portugezen zijn heetgebakerde armoedzaaiers. Hetzelfde geldt voor Italianen waarvan een grote groep bovendien nog steeds zeer gecharmeerd schijnt te zijn van de weldaden die Mussolini over het land heeft uitgestort. Hongarije verwordt tot een rechtse dictatuur onder de leiding van Orbán. Scandinavië houdt zich wijselijk een beetje afzijdig. De Euro hebben ze nooit van gehoord en de Kronen vieren daar nog hoogtij. De Noorse Vikingen hebben lak aan alles. Je gaat niet je oliegeld in de bodemloze put van Europa storten natuurlijk. De Finnen hebben wel de Euro maar de premier is goed in het bedingen van allerlei egoïstische voorwaarden bij deelname aan een groot Europa om zo het Finse volk tevreden te houden. Alleen Belgen vind ik wel aardig dus daar ga ik geen kwaad woord over zeggen. Ik kan zo nog wel een tijdje doorgaan maar dat wordt eentonig op den duur.

Oh, had ik bijna dat landje aan de Noordzee vergeten. Eigenlijk zijn wij Europa in het klein. Nu minister Plasterk, lijdend aan een enorme dadendrang, het aantal provincies wil reduceren tot vijf worden door de autochtonen de hakken flink in de klei gezet en komt veel oud zeer weer bovendrijven. We worden verscheurd door binnenlandse twisten. Hoe kan je nu Groningers, Friezen en Drenten op één hoop gooien. Behoorlijk autistisch moet die man zijn. Groningers kunnen Drenten nog redelijk pruimen maar Friesland zien ze het liefst ver voorbij de waddeneilanden de Noordzee in drijven. De Flevolanders zijn terecht doodsbenauwd dat ze door die verwaande Hollanders en Utrechtenaren buitenspel worden gezet. Enzovoort.

U begrijpt het wel. Het gaat niet goed me. Ik voel me nauwelijks Nederlander laat staan Europeaan. Ik moet eerst maar eens een inburgeringscursus gaan volgen.

Zou ik daar Europese subsidie voor kunnen krijgen?

Schrijver: Nico Noorman, 4 maart 2013


Geplaatst in de categorie: actualiteit

3.8 met 4 stemmen 147Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)