Inloggen
voeg je column toe

Columns

Don't play hard to get

Ik vind je er mooi uitzien hoor mama, zegt mijn zoon ernstig. Oh ja, vraag ik. Ja, knikt hij, ‘je lijkt op een boomkikker, die heeft ook van die rode bolle ogen’. Waarna een bulderende lach van zijn papa klinkt.

Ik monster mezelf in de spiegel, zet mijn vierentwintigjaar oude reserve-brilletje af en dep het pus uit mijn ogen. Een virale ooginfectie, aldus de huisarts, ‘je kunt je contactlenzen beter uitdoen’. Mijn zoon heeft gelijk: ik zie eruit als een kruising tussen een boomkikker en een varken op sterk water.

How do I look? vraagt Dustin Hoffman in zijn gedaante als vrouw aan zijn huisgenoot Bill Murray. Die antwoordt:’ mmm, don’t play hard to get’. Dit is een van de legendarische scenes uit de film Tootsie (1982), die me te binnenschiet terwijl ik naar mezelf in de spiegel kijk.

In deze aandoenlijke en hilarische comedy speelt Dustin een acteur die geen baan kan krijgen, omdat men hem te lastig vindt. Uit pure frustratie besluit hij zich als vrouw te vermommen en auditie te doen voor een soapserie. Prompt wordt hij aangenomen, maar hij zit nu wel vast aan zijn vrouwengedaante. Hij wordt enorm populair bij het Amerikaanse publiek en alles lijkt hem voor de wind te gaan, totdat hij verliefd wordt op zijn vrouwelijke collega (Jessica Lange). Als vrouw wordt hij in ieder geval dikke vriendinnen met haar. Het mooie is dat in eerste instantie de transformatie van Dustin als man tot vrouw, ongeloofwaardig lijkt: de acteur heeft nu eenmaal een echt mannengezicht met een forse neus en zware baardgroei.

Met kunstwimpers en loodzware make-up, redt hij het net. Vandaar de opmerking van zijn huisgenoot. Des te knapper is zijn acteerprestatie. Dustin Hoffman vertolkt zijn vrouwenrol zonder te vervallen in een flauwe travestie-act. Gaandeweg de film wordt zijn creatie zeer geloofwaardig en wordt het zelfs volkomen aannemelijk dat hij ook nog te maken krijgt met twee mannen die beiden verliefd op hem (haar) worden.

Kortom, een meesterlijke film die ik toen meerdere malen heb gezien. Ik weet niet of het nog steeds een aanrader is. Binnenkort de proef op de som eens nemen.

Maar ik dwaal af. Wat staat er vandaag op mijn agenda? ‘Een afspraak bij de Gemeente om mijn paspoort te verlengen met hieraan voorafgaand het laten maken van pasfoto’s’. Ik verzin dit niet.
Gelukkig zit mijn haar goed.

Schrijver: Mohair
Inzender: monique louis, 5 april 2013


Geplaatst in de categorie: film

4.4 met 5 stemmen 431Er zijn 2 reacties op deze inzending:

Naam:
Monique Methorst
Datum:
12 april 2013
Email:
moi636yahoo.com
Je hebt zo'n mooie schrijfstijl! Heb vandaag eindelijk de tijd om bij te lezen, hahahaha werken kost tijd.
Naam:
J.de Groot
Datum:
6 april 2013
Email:
joke190411hotmail.com
"Ik vind je er mooi uitzien hoor, mama"

Een kind...dat door dik en dun achter je staat
hoe je er ook uitziet, dat dan deze zin zegt, dat is waar het omgaat. Ook al lijk je op een kikker!

Leuke column.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)