Inloggen
voeg je column toe

Columns

Laat Willempie naar de duiten fluiten

In 1980 werd grootmoeder Beatrix ingehuldigd. De getergde krakers lanceerden de leus: 'Geen woning geen kroning.' Prachtige gevechten heb ik op tv gezien tussen de waarschijnlijk republikeinse jongeren en Mobiele Eenheid. In Amsterdam was de sfeer die van een burgeroorlog. Wat heb ik genoten van jongeren die onrecht niet accepteerden. Het politiegeweld was, zoals meestal, buiten proportioneel.
Het leger stond klaar om in te grijpen. Het was een genot. Er waren nog jonge mensen, die tegen onrecht streden.

Gisteren werd ik erg droevig toen ik bedacht dat de idealisten van toen op deze dag waarschijnlijk in hun eigen, reeds afbetaalde huis, naar de tv zaten te kijken om te zien hoe een lintenknipper, met de hoogste uitkering van Nederland, tot koning werd gekroond.

Er was geen enkele echte opstandeling. Massaal trok de jarenlang gehersenspoelde en gek gemaakte menigte er op uit om de nieuwe koning in zijn dure koningsmantel te bejubelen. Het mens dat 33 jaar geleden zo getreiterd werd kreeg ook haar deel van de toejuichingen.
De leus van die dag had moeten zijn: 'zolang er hier mensen honger lijden, de monarchie mijden.'
Al word ik honderd keer vervelend, ik zal blijven zeggen dat zo'n dure dag niet mag.
Alleen de kosten van de beveiliging zijn zo hoog dat het een schande is. Waarom slikken die hongerlijders dat, zolang ze zich niet meer dan drie keer per week een sobere warme maaltijd kunnen permitteren. Vooral macaroni is populair.
Voedselbanken, die niet eens aan de vraag kunnen voldoen, dan kost zo'n dag teveel poen.
Ook in een mantel van hermelijn zal Willempie een doodgewone sufferd zijn.
Het is nu anders dan in 1980. Er waren minder mogelijkheden om het volk gek te krijgen. Niet zoveel tv zenders, geen internet. De mensen hadden nog tijd om zelf te denken.

De oranje parafernalia van de diverse voetbalkampioenschappen kwamen weer goed van pas. Toen een lekker buurmeisje van omstreeks 20 jaar haar oranje slip liet zien heb ik haar een speelse doch harde klap op de fraaie kadetjes gegeven.

Iedereen vraagt zich thans af: waarom heeft Eelt zitten kijken? Simpel! Er was geen ontkomen aan. Ik wilde het nieuws zien, maar zelfs de buitenlandse zenders herkauwden als runderen deze nationale schande en bejubelden deze wandaad.
Dat ik rijm in deze opstandige column komt omdat ik jaloers ben op die prachtige zin uit 1980.

Nog een keer probeer ik het, vrij naar zoals, het verhaal wil, wat Marie Antoinette zei: 'Als het volk geen brood heeft laat het dan cake eten.' Daar maak ik van: 'Als er mensen zijn die niet genoeg te vreten krijgen, mag elk Oranje feest de zegen van de Bokkenpoot krijgen.'
Ach ik ben geen dichter, alleen een mens die wil dat er in dit rijke land voor iedereen genoeg is, vooral eten. Slechte tv programma's hebben we al teveel. Het geld dat daaraan weggegooid wordt, is ook voldoende om de armen een beter bestaan te geven.

Weten jullie het nog? 'Overigens ben ik van mening dat Carthago verwoest moet worden.'

Schrijver: Eelt, 2 mei 2013


Geplaatst in de categorie: koningshuis

3.2 met 6 stemmen 214Er zijn 3 reacties op deze inzending:

Naam:
Mireille
Datum:
11 mei 2013
Helemaal mee eens met de schrijver!
Wat zijn we toch `n zielig volk zonder ruggengraat!
Zie afgelopen week; buitenlandse studenten laten hun stem horen tijdens bezoek Mw. Lagarde! De NL student was stil!
Reacties NL volk op actie buitenlandse studenten: laat ze maar oprotten naar hun eigen corrupte land!
Tja, extra pijnlijk als je eigen kroost net als je zelf niet beschikt over BALLEN en buitenlanders of krakers wéér `t ''vuile werk'' moet komen doen!
NL `t land van vergadertijgers, meelopers en weglopers!

Ons nationaal symbool, Panthera leo oftewel de leeuw, is een belediging voor de koning der dieren!
Naam:
Joanan Rutgers
Datum:
2 mei 2013
Het gelaat liegt nooit en Willempie sprak braaf zijn clichéteksten uit, maar hij kon niet verhullen, dat hij gevoelsmatig in hevig conflict met zichzelf was, want in wezen gelooft hij zelf niet in die opgeklopte, peperdure poespas, die inderdaad vele euro's in de rioolputten werpt.
Persoonlijk vond ik André van Duin het hoogtepunt, die spectaculair 'Willempie' uit de kast haalde.
Het stoned-achtige volk neemt genoegen met een superrijk droombeeld, waar ze zichzelf armetierig aan laven. Je noemt koning (ik kan het nauwelijks uit mijn strot krijgen!) Willem-Alexander 'een doodgewone sufferd' en je hebt groot gelijk, maar de brave massa blijft hem irritant bewieroken met plastic oranje-kledij en begrijpelijk veel zuiperij, want je moet wel flink beschonken zijn om die ordinaire volksverlakkerij te omarmen.
Naam:
Dyenne
Datum:
2 mei 2013
Email:
Dyenne72home.nl
Eelt, zeik niet zo! Prachtige dag was het en veel mensen hebben genoten. Man wat ben je toch een negatief mens, bah!

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)