Inloggen
voeg je column toe

Columns

De Nederlandse man te aardig

’Tais-toi en soi belle’, zei Karel Appel de kunstschilder ooit tegen Sonja Barend, in een van haar legendarische talkshows. Wat zoveel betekent als: Houd je mond en wees mooi! Hij was haar kritische vragen beu. Sonja keek terug met een blik van: wat maak je me nou. En mooi was ze. Haar mond hield ze maar even dicht. Na een minuutje sprakeloosheid praatte ze gewoon verder.

Kennelijk worden deze woorden niet voor niets uitgesproken in de Franse taal, nota bene door een Nederlandse schilder.

Ik las een interview in de Trouw-bijlage van vorige week zaterdag, met de Française Sophie Perrier. Deze vrouw heeft een onderzoek gedaan naar de Nederlandse man. Sophie Perrier heeft tien jaar in Nederland gewoond, heeft ooit een relatie gehad met een Nederlander. Zij woont sinds 2001 weer in Frankrijk, samen met een Fransman.

‘De Nederlandse man is redelijk en eerlijk, mijdt risico’s en is nooit openlijk jaloers. Maar voor passie en romantiek moet je niet bij hem zijn’’. Tot die conclusie komt Sophie in haar boek: L’anti-Macho’ waarvoor ze sprak met enkele tientallen buitenlandse vrouwen. De Nederlandse man is betrouwbaar maar aan de saaie kant, zegt ze letterlijk. ‘Hij is gewoon te aardig’’.

Ik hap naar adem. Sophie is in staat om jaren van Nederlandse vrouwenemancipatie in een zwaai van tafel af te vegen. Alsof ze een ruk geeft aan het tafellaken met hierop het acht-delig kostbaar serviesgoed, erfstuk nog van overgrootmoeder. Pats. Alles in duizend stukken.

‘Was will das Weib?’ vroeg Freud zich anno 1920 al af.

‘Das weib’ wil respect en een man die vraagt hoe haar dag was. Een vrouw wil een man die met de kinderen speelt en ook nog lekker kookt. Een vrouw wil een man die niet alleen maar aan seks denkt maar het ook prima vindt om samen een gedateerde aflevering van Friends te bekijken. (En daarna wil ze seks). Een vrouw wil een man die geduldig reageert op haar redeloze woorden als ze weer eens menstrueert. Geen agressie, geen hufterigheid. Nee is nee.

Wat blijkt, nadat we eindelijk in het paradijs zijn aangekomen anno 2013, althans in Nederland (want god weet hoe de man zich in bochten heeft gewrongen de afgelopen jaren en wat dit hem heeft gekost en nog kost…) komt Française Sophie met het meedogenloze oordeel van vrouwen over de Nederlandse man: saai.

Vrouwen vinden mannen niet spannend genoeg als ze zich niet als de eerste beste hufter gedragen. Daar komt haar conclusie wel op neer. Ik vind het klinkklare idioterie, Sophie.

Nee, dan de Franse man. Als DSK de norm is, laat dan maar zitten. Naar aanleiding van de strapatsen van deze Dominique Strauss Kahn kwamen er her en der berichten uit de Franse maar ook Nederlandse samenleving. Over de omgang tussen mannen en vrouwen in Frankrijk, over de viriele en seksistische Fransman. Ik heb o.a. Cecile Narinx (hoofdredacteur Nederlandse Elle) in DWDD eens horen zeggen dat Franse mannen grenzeloos zijn. Ze betasten vrouwen, leggen een hand op borst en bil, en gedragen zich als geile honden, zijn kennelijk daarom niet saai maar wel voortdurend angstaanjagend seksueel opgewonden, en gaan vaak vreemd. De Franse vrouw weet dit en tolereert dit, het wordt door de vingers gezien, dat is het spel.

Sophie legt de vinger op de zere plek, met dit boek.

Wij vrouwen zijn tegenstrijdig. Zelf ben ik de vleesgeworden ambivalentie, die tot vervelends toe enerzijds, anderzijds, tobt. Er zijn momenten dat ik nauwelijks met mezelf kan leven.

Daarom maakt Sophie Perrier mij pissig. Wat wil een vrouw? Ze wil een aardige, vriendelijke man die rekening met haar houdt, die als ze nee zegt, dit accepteert. Maar als de man dit allemaal doet, is hij saai, trekt de vrouw haar pruillip en haakt af. Sophie toont onze wispelturigheid met dit boek aan.

Mijn eigen vent was even stil van mijn verontwaardiging maar voor hij zich gesteund kon voelen door mijn reactie zei ik: ‘de Nederlandse man te aardig, wat een onzin, er lopen genoeg hufters rond in Nederland, dus waar heeft ze het over'.

Schrijver: Mohair
Inzender: Monique Louis, 22 juni 2013


Geplaatst in de categorie: mannen

4.2 met 6 stemmen 750Er zijn 4 reacties op deze inzending:

Naam:
Mohair
Datum:
1 juli 2013
Wat een opstekers, jongens. Dank!
Naam:
nita
Datum:
1 juli 2013
Email:
anitabexs4all.nl
Ik ben het volledig met Jan eens en trouwens ook met de inhoud van deze (alweer) mooi geschreven column!
Naam:
Jan
Datum:
26 juni 2013
Deze schrijfster verdiend meer aandacht op de site.
Ik zal je vaker lezen!
Naam:
J.de Groot
Datum:
26 juni 2013
Email:
joke190411hotmail.com
Zoals gewoonlijk, graag gelezen weer Monique!!!

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)