Inloggen
voeg je column toe

Columns

Schaatsen leren

Het hele leven is niets anders als schaatsen leren. Je begint wankelend op smalle ijzers op een ondergrond nog gladder dan de kop van Diederik.
Hoe moeilijk het ook is, zijn manier van politiek bedrijven is nog gladder, maar dit is slechts een vergelijking. Vandaag wilde ik het over fatsoenlijke mensen hebben. Daar sta je dan als kleine dreumes op die smalle ijzeren krengen.
Als je geluk hebt aan de sterke hand van je vader, die je behoedt voor vallen.
De meeste stumpers hebben tegenwoordig zo'n sterke vader niet meer. Die kinderen moeten zelf maar rond zien te krabbelen en gaan dan ook veelvuldig op hun snoet.
Vader is er met een huppelkut vandoor, die weer van hem in verwachting is. Moeder is op zoek naar haar identiteit en slobbert een aantal flessen witte wijn leeg. Niet per week maar per etmaal.
De rest van de familie heeft geen zin om een scheve schaats te rijden en blijft bij het probleemgezin uit de buurt.
Met veel vallen leer je dan eindelijk schaatsen. Je bent trots, maar al spoedig merk je dat anderen je voorbij flitsen, die hebben wat meer geluk gehad dan jij.
Zelfs mensen als Mark Rutte gaan jou voorbij. Zonder geestelijke bagage ga je natuurlijk snel. Jij met je hoofd vol slimheid ziet de gevaren van een hoge snelheid en blijft een gewoon mens. Voor je plezier schaatsen is er ook al niet bij. Door al die inhalige gladde jongens is het klimaat veranderd en is er geen natuurijs meer.
Op een ijsbaan gaan schaatsen is niet zo leuk en veel te duur. Je werkt dus maar om de hoge lasten te kunnen betalen, die de goede schaatsers je opleggen.
Een paar echte snelle schaatsers worden rijk van jouw geld en jij hebt weer wat om de dagelijkse verveling te doorbreken. Je vergaapt je aan aan die snelheidsmaniakken, die kwaad zijn als ze een zilveren medaille winnen. Ze gaan uitsluitend voor goud.
"Geef het volk brood en spelen" schijnt Keizer Nero gezegd te hebben.
In al die eeuwen is er niets veranderd.Het gepeupel eet nog steeds droog brood en heeft zijn spelen.
Dit gaat door tot Mark en Diederik hetzelfde lot ondergaan als eens Keizer Nero.
Natuurlijk hoop ik daar niet op. Maak die twee ambassadeur dan zijn we ze hier kwijt en in het buitenland luistert niemand naar ze.

Schrijver: Eelt, 22 februari 2014


Geplaatst in de categorie: actualiteit

3.3 met 3 stemmen 85Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Joanan Rutgers
Datum:
22 februari 2014
Nee, het huidige gepeupel zit op de eerste rang met superbe rondgegeten magen en champagne in de roestige koffiekannen, pal naast de door ellebooggedrag rijkgeworden schlemiels als Rutte en Samsom. De ware wijzen blijven zoals altijd buiten spel.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)