Inloggen
voeg je column toe

Columns

Hollands eten

Ik haal mijn zoon op van de bso. ‘Papa is er niet’, zeg ik, ‘die eet samen met zijn collega’s, in de stad’. ‘Maar ik wil hem vertellen over het vrachtschip wat ik heb gemaakt van K’nex, samen met Michael’, zegt hij sip. ‘Misschien kun je dat morgenochtend doen bij het ontbijt’, opper ik. ‘Slaapt papa wel thuis?’ vraagt hij. ‘Natuurlijk’, zeg ik kordaat.

‘Ik heb voor jou een pizza gehaald, Maarten, je favoriete. Ik eet stamppot zuurkool. Of zullen we het omdraaien? zeg ik om grappig te zijn, terwijl ik met hem achterop naar huis fiets. ‘Dan eet ik jouw pizza en eet jij mijn zuurkool’. Ik rijd onze tuin in. Maarten springt van de fiets. Hij gooit zijn rugzak met een zwaai in het gras, kijkt me ernstig aan.
‘Ik wil eerst gewoon Nederlandse hapjes leren eten, zegt hij langzaam en nadrukkelijk. ‘Geen Italiaanse, geen Chinese, gewoon Nederlands’. ‘Maar zuurkoolstamppot is Hollands eten, zeg ik, terwijl ik de fiets in de schuur zet. ‘Hollandser kan het niet’, voeg ik er aan toe. ‘Holland ligt niet in Nederland, mama. Wacht’, corrigeert zoon zichzelf, ‘ik ken wel Hoek van Holland. Dat is het strand. Vlak bij Oma. Nee, ik hoef geen stamppot, ik wil gewoon pizza eten’.

Even later aan tafel zegt zoon tussen twee happen door: ‘ik ben verliefd’. Zo, zeg ik en kijk hem aan. op Zara en op Quinty, vul ik in gedachten in. ‘Op de bomen, want die geven ons zuurstof’ zegt hij triomfantelijk. ‘En recycling is dat je iets ouds in iets nieuws veranderd’. Hij kijkt erbij alsof hij me tuk heeft.
Mag Manuel morgen na school bij me spelen? Ik knik. ‘Hij gaat me laten zien hoe je level vier kunt halen’. Maarten heeft onlangs zijn zelf-bij-elkaar-gepoepte Nintendo DS, in ontvangst mogen nemen. Een plechtig moment. En eerlijk verdiend. Eindelijk heeft hij zijn angst overwonnen.

Na het eten lees ik de mail van Meester Henk: de weeksluiting van de onderbouw gaat dit keer over de natuur, onze aarde en ons project ‘maken en gebruiken’. ‘Aha’, denk ik.

Schrijver: Mohair
Inzender: Monique Louis, 22 mrt. 2014


Geplaatst in de categorie: kinderen

4,7 met 3 stemmen 141Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)