Inloggen
voeg je column toe

Columns

Balcons

'In de zon op mijn balkon. Costa Brava' zongen Johnny en Rijk jaren geleden. Rijk de Gooyer. Kocht van de opbrengst een boerderij in Giethoorn. Dat was toch rianter dan een aan een huis vast gebouwde puist. Hij werd alleen aangegaapt door de andere bezoekers van de kroeg, waar hij zich met grote regelmaat liet vollopen en dorpsbewoners kon uitschelden. Zuipen en beledigen waren zijn grote hobby's. De kroeg was daarvoor de aangewezen plaats. Onder dit alles had zijn werk niet te lijden. Hij is nog steeds een van Nederlands grootste acteurs.

Helaas overleed hij enige jaren geleden, diep in de tachtig. De laatste jaren schijnt hij aan de ziekte van Korzakov geleden te hebben. Zijn lichaam en geest waren een triomf over de medische wetenschap. Hij zette al die zeikers met hun verhalen over ongezonde drank voor lul.

Zijn agressieve grappen werden niet door iedereen gewaardeerd. Niet door degene die zijn boerderij in brand stak, de opstallen waren natuurlijk zwaar onderverzekerd.
Rijk ging terug naar Amsterdam waar hij op latere leeftijd van zijn balkon af viel omdat hij zijn kat wilde redden. De revalidatie nam een behoorlijke tijd in beslag. Rijk bleek heel zijn leven manisch depressief te zijn. Vandaar de drank en agressie, maar gewerkt moest er worden. Hij was een zelfstandige ondernemer, geen baas betaalde zijn salaris als hij in bed bleef.

Overigens wordt zo´n maf balkon tegenwoordig terras genoemd. Iedereen maakt er een verlengstuk van de huiskamer van. Smijten met geld, dat eigenlijk voor wat noodzakelijks bedoeld was.
Op zonnige dagen ziet men ze zitten, de mensen die niets anders te doen hebben. Ze begluren de buren en gaan spoedig naar binnen omdat het te heet of te koud wordt.

Schrijver: Eelt, 31 mei 2014


Geplaatst in de categorie: humor

3.0 met 8 stemmen 221



Er zijn 2 reacties op deze inzending:

Naam:
Eelt
Datum:
18 juni 2014
Email:
a.renselaarsimpc.nl
Met zijn bravoure en lef heeft hij in oorlogstijd meer voor ons land gedaan dan de meeste luizenbossen van de Binnenlandse Strijdkrachten. Na de oorlog hingen zij vlug een band om hun arm en gingen zogenaamde 'moffenhoeren' kaalscheren, die niets van politiek wisten, maar gewoon verliefd waren op een 'Wehrmacht' soldaat. Die jongens werden ook maar gestuurd, op straffe des doods. Die meisjes wisten vaak niet eens wat er precies aan de hand was. Mijn buurmeisje is naar Californië vertrokken met haar soldaat en zijn daar nog steeds modelburgers.
Wat Rijk doorgemaakt moet hebben weet ik helaas maar al te goed.
Naam:
Joanan Rutgers
Datum:
31 mei 2014
Vaak maskeren alcoholici geestesziekten. Desalniettemin was zo iemand als Rijk een topgozer en boordevol liefde! Vaak onbegrepen en onderschat, omdat zijn geestesziekte hem zo anders dan normaal deed zijn!...

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)