Inloggen
voeg je column toe

Columns

Moedergodin Isis

In Groningen in de Folkingestraat ligt al dertig jaar een Antiquariaat met de naam Isis, naar de Egyptische Moedergodin. Godin van Liefde, van Vruchtbaarheid, van Leven en Dood, vereerd in vele culturen door vele eeuwen heen, en zowel in de Wicca als in de brede New Age beweging een goddelijke figuur waar velen bezieling in, en bescherming en begeleiding bij vinden. Het is dan ook niet verwonderlijk dat veel organisaties, profit en non-profit, hun naam ontlenen aan deze historische en legendarische vrouwelijke figuur. Een slimme zet ook in commercieel opzicht, want vruchtbaarheid staat ook voor productief, profijtelijk, rendabel en winstgevend.

Moedergodin Isis staat voor goddelijke magie, universele liefde en verdraagzaamheid. Het is juist daarom zo schokkend dat een terroristische beweging afgelopen zomer zichzelf een afkorting van een naam gaf die op dezelfde wijze werd geschreven en uitgesproken als die van deze liefdevolle Godin. Niets dat verder van haar goddelijke liefde afstaat dan juist de terreurdaden van deze beweging. Voor mij, voor wie Isis al lange tijd een belangrijke Godin is in mijn leven, was dit een regelrechte heiligschennis die mij werkelijk verdriet deed. Ik troostte mij met de gedachte dat het uitspreken van haar naam wellicht een liefdevolle trilling zou uitzenden in het Universum die uiteindelijk de terreurdaden overstemmen zou.

Er is helaas meer geschonden dan alleen mijn godinvererende hart. Organisaties die de naam Isis dragen waren afgelopen maanden letterlijk hun leven niet zeker. Met eenzelfde woede waarmee de terreurbeweging tekeer gaat, ontstond een tegenbeweging die alles wat de naam Isis droeg, aanviel en verwenste naar een andere wereld. In de Folkingestraat kunnen ze daar over meepraten. De winkelruit van het vredelievende antiquariaat wordt dagelijks bekogeld en bespuugd. Bedreigingen en verwensingen worden geuit, omdat men nog nooit gehoord heeft van de naam Isis die al duizenden jaren een Moedergodin is, en men alleen als een kip zonder kop op de actualiteiten reageert. De betreffende boekenwinkel had er op een gegeven moment genoeg van en heeft een boodschap op hun winkelruit geplakt, onder de winkelnaam Isis:

"Voor de analfabeten onder ons: Isis was een Egyptische Moedergodin.
Godin van de Vruchtbaarheid, het Leven en de Wijsheid.
Lees eens een boek!"

Persoonlijk vind ik het een prachtige boodschap. En voor wie de grap analfabeten en lezen ziet: een analfabeet betekent naast ongeletterde ook een domoor en een cultuurbarbaar. Als de domoren van de terreurbeweging die zich inmiddels IS noemt, eens een boek hadden gelezen, ofwel - vrij naar Richard Dawkins - meer dan één boek, dan hadden ze beter geweten dan de naam van deze liefdevolle Godin zo te bezoedelen en misbruiken. En als de cultuurbarbaren die de winkelruit van het vredelievende antiquariaat hebben bespuugd en besmeerd, ook eens een boek hadden gelezen, in plaats van alleen naar seks en geweld op youtube filmpjes te kijken, dan hadden ze geweten waar de naam van de winkel werkelijk voor stond.

Door de domheid van een handjevol terroristen en cultuurbarbaren dreigde een drieduizend jaar lang vereerde Godin in ongenade te raken. Maar zij is de Godin van de Liefde. En liefde is sterker dan haat. Dat is altijd al zo geweest en dat zal altijd zo blijven. Zij die haten, zijn de gevangenen van hun eigen onmacht. Zoals Mandela ooit zei, drinken ze een gifbeker in de hoop dat het gif de vijand doden zal. Zij die de liefde van de Godin in hun hart toelaten, hebben geen vijanden, en zijn vrij om een ieder lief te hebben. De Godin Isis heeft vele pogingen van het patriarchaat om haar te vernietigen de afgelopen tweeduizend jaren overleefd. Deze speldenprik van een paar domkoppen kan er ook nog wel bij.

Luister naar de woorden van de Grote Moeder
Die van oudsher bekend was onder vele namen
Ik ben de Godin die vreugde brengt in het hart der stervelingen
Op aarde schenk ik de kennis van de eeuwige geest
En na de dood breng ik vrede en vrijheid
En hereniging met hen die zijn voorgegaan

Ik ben de schoonheid van de groene aarde
En de zilveren maan tussen de sterren
Het mysterie van de wateren
En het verlangen in het hart van de mensen
Uit mij komt alle leven
En naar mij moet alles terugkeren

En jij die denkt mij te zoeken
Weet dat je zoeken en verlangen tot niets zal leiden
Tenzij je het Mysterie kent
Als je datgene wat je zoekt niet vindt binnen jezelf
Zal je het buiten jezelf ook niet vinden
Want ik ben bij je geweest sinds het begin der tijden
En ik ben datgene wat bereikt wordt aan het einde van alle verlangen

... De tekst op het einde van de column is een korte bewerking van de 'Opdracht van de Godin'. 'De Opdracht van de Godin' is een poëtische tekst waarin de Godin of het Vrouwelijke tot je spreekt. Veel bewerkingen circuleren in Wicca ofwel hekserij kringen. Het origineel heet “Charge of the Goddess”, geschreven door Gerald Gardner, later herschreven door Doreen Valiente. ...

Schrijver: Gabriëla Mommers, 26 augustus 2014


Geplaatst in de categorie: actualiteit

4.6 met 9 stemmen 1.728Er zijn 2 reacties op deze inzending:

Naam:
René Turk
Datum:
26 augustus 2014
Ik ben onder de indruk van je column. Bedankt voor het delen. Ik ga de link naar deze column verspreiden.
Naam:
Joanan Rutgers
Datum:
26 augustus 2014
Lieve, spirituele zuster Gabriëla, wat heb je dit ontzettend integer en waarheidsgetrouw verwoord! Wat erg, dat er dronken onverlaten zijn geweest, die de ruit van antiquariaat ISIS hebben kapot gegooid! Als je stoned bent, zie je overal beren op de weg!
Juist nu, nu er overal zoveel veelal mannen oorlog voeren, is het van het grootste belang, dat jij wijst op de Oermoeder, de Liefdesgodin, die eeuwen en eeuwen langer werd vereerd, dan de mannelijke oorlogsgoden! Sinds de komst van patriarchale godsdienstleren van hooguit 2000 jaar geleden, is alles compleet misgegaan! Als Wicca-hogepriester en geboren sjamaan zet ik spiritueel alles op alles om de afgedwaalde massa te attenderen op de Oergodin!
Jij doet hetzelfde, merk ik, wat ik ten diepste waardeer! Ik deel je verdriet en walging over die onbelezen, geïndoctrineerde, vrouwonvriendelijke straatkillers!
Ik acht je column hoog!...

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)