Inloggen
voeg je column toe

Columns

Macht en Spiritualiteit

Ik voel de haren te berge rijzen van menig spiritueel ingesteld mens bij het lezen van de titel. Macht is toch vies, bah, daar willen we toch zeker niks mee te maken hebben? Nou, ik wel. In mijn beleving is macht voor je eigen gezondheid en spiritualiteit net zo belangrijk als het inademen van lucht. Dat begint met macht over je eigen leven. Je bepaalt zelf hoe je leven er uitziet. En of je bijvoorbeeld wel of niet een medische behandeling wilt. Dat mag alleen met jouw toestemming. Zelfbeschikkingsrecht heet dat met een duur woord.

Verder is het zo dat we allemaal een zekere macht hebben als het om mensen om ons heen gaat. Omdat je bijvoorbeeld kinderen hebt die je opvoedt. Dat geeft een grote verantwoordelijkheid en beslissingen die je moet nemen over hun leven. Die verantwoordelijkheid gaat samen met macht die je bij wet gegeven is. Je hebt dan wettelijke macht. Er wordt van je verwacht dat je met die macht verantwoord omgaat, want als je dat niet doet, dan kan in extreme situaties die macht ook weer weggenomen worden.

Ook kennen mensen om je heen je soms macht toe. Omdat ze bijvoorbeeld ervoor kiezen om voor je te werken. Dat betekent dat jij ze dan kunt vertellen hoe je wilt dat ze hun werk doen. Je hebt dan, zoals dat heet, functionele macht. Dat geeft een grote verantwoordelijkheid om zorgvuldig te communiceren en ervoor te zorgen dat mensen die voor je werken zich daarbij gezond blijven voelen en met plezier hun werk kunnen doen.

Of er zijn mensen die je graag mogen, die geven je dan ook macht, omdat ze waarde hechten aan jouw mening en advies. Dan is het belangrijk ook met die gegeven macht - vaak ook referentiemacht genoemd - op een goede manier om te gaan. En mensen niet jouw mening op te dringen, maar om ze te helpen hun eigen beslissing te nemen waar zij zich goed bij voelen. Het is per slot van rekening hun leven.

Dus of je nu wilt of niet, macht is een gegeven in je leven. Je hebt het misschien tegen wil en dank, maar we hebben het allemaal. Je kunt er prachtige dingen mee doen. Voor je eigen leven en voor dat van anderen. Je kunt er ook verkeerde dingen mee doen, en dat is waar vaak aan gedacht wordt als het woord ‘macht’ gebruikt wordt. Macht wordt dan misbruikt, en misbruik is natuurlijk niet goed.

Misschien dat het tijd wordt om de positieve kracht van macht weer eens flink aandacht te geven. Want alles waar je aandacht aan geeft, groeit. Dus laat je macht groeien, in de meest positieve zin van het woord.

Stel vanavond voor het slapen gaan jezelf eens deze twee vragen:
1. Wat heb je vandaag gedaan om jezelf beter te voelen – hoe heb je de macht die je hebt over je eigen leven daarvoor op een positieve manier gebruikt?
2. Wat heb je vandaag gedaan om een ander zich beter te laten voelen – hoe heb je de macht die jou gegeven is door anderen daarvoor op een positieve manier gebruikt?

Machtig zijn is prachtig. Als je er de goede dingen mee doet.

... Deze column is een bewerking van een eerder verschenen column van mijn hand in de Nieuwsbrief van 8 maart 2011 van de Partij voor Mens en Spirit. Een tijdloos thema dat van toepassing blijft. ...

Schrijver: Gabriëla Mommers, 12 oktober 2014


Geplaatst in de categorie: filosofie

2.9 met 17 stemmen 963Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)