Inloggen
voeg je column toe

Columns

Graaiers, geld en geweten

Die ‘grootgraaiers’ houden ons maar bezig.

We kunnen met z’n allen wel keihard ons ongenoegen uitschreeuwen over de ’ graaicultuur’ van veelverdieners en met name die in de bancaire sector maar we zijn en masse, tot nu en tot in de verre toekomst, roependen in een onafzienbare woestijn vrees ik.

Mijn inziens ware het beter, wederom met z’n allen, in te zien dat enig gegraai voor het gros van de menselijke populatie van nature in ons bloed zit. Enkele lieden met sterk filantropische neigingen wil ik hier wel buiten beschouwing laten maar zelfs in dat geval is er meestal wel een reden aan te wijzen dat de ‘vermeende’ filantropie terug te voeren is op een soort van zelfverrijking die buiten het financiële kader valt maar daarom, in wezen, niet minder laakbaar is.

Hoeveel van ons zouden er nee zeggen tegen een plotseling spontaan opduikend meevallertje van een ton die ons om één of andere schimmige, doch niet illegale, reden ten deel zou vallen? Ik vermoed dat de meesten onder ons, die zulke meevallertjes waarschijnlijk nooit zullen aanschouwen, met lede ogen aanzien dat sommige mensen zich kunnen verrijken waarbij dat wel het geval is. Een buitenkansje die de meesten onder echter ons nooit ten deel zal vallen. Het gegeven ‘waarom potdomme zij wel en wij niet’ is hier vaak het onderliggende sentiment vermoed ik. Maar graaft u gerust zelf maar even want u zonder meer iets in de schoenen willen schuiven gaat me ook wat te ver.

In de wetenschap dat de gelegenheid de dief maakt kunnen we mijns inziens het voorkomen van excessen op dit gebied het beste aanpakken om die gelegenheid zo onaantrekkelijk mogelijk maken. Als goedschiks niet lukt dan maar kwaadschiks waarbij ik denk dat goedschiks er voor de komende eeuwen nog niet inzit. We moeten niet van de mogelijk goede wil uitgaan als die goede wil in de praktijk totaal ontbreekt.

We hebben nu 4 inkomstenbelastingschijven. Bij een inkomen van € 57.585 of meer wordt 52% belasting geheven. Tja zo lukt het natuurlijk nooit. Krijg je er dan een paar ton of een paar miljoen aan bonus of extra salaris bij dan hou je er nog een hele fraaie zakcent aan over.

Een vijfde belastingschijf van laten we zeggen 98% boven het inkomen van twee ton zou zoden aan de dijk zetten vermoed ik. De Balkenendenorm voor 2015 is 178.000 Euro dus me dunkt dat dit een zeer redelijk voorstel is. Bankiers en andere geldbeluste ondernemers spekken van nature niet graag de staatskas. Het zou 'natuurlijk gedrag' moeten worden dat het schaamrood je naar de kaken zou vliegen als je in deze belastingschijf terecht zou komen. Ja dat schaamrood heb ik ook mijn twijfels over maar een lichte blos zou al winst zijn. Zachte heelmeester maken nog altijd stinkende wonden. Dus aanpakken die hap.

Waarschijnlijk ben ik echter een roepende in de woestijn.

Schrijver: Gaffelbaard, 29 maart 2015


Geplaatst in de categorie: actualiteit

3.5 met 2 stemmen 141Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)