Inloggen
voeg je column toe

Columns

De kans op eeuwig leven

Tot nu toe is dit voorrecht alleen weggelegd voor gelovigen en spiritualisten. Voor hen is het trouwens geen kwestie van kans maar een doodgewoon gegeven dat er na dit aardse leven een vreugde- en liefdevol eeuwig ”zijn” in het verschiet ligt.

Degenen die echter niet behept zijn met deze geloofsovertuiging komen er maar bekaaid af. Dood is dood en je kortstondige aanwezigheid op deze planeet zal weldra wegzinken in het moeras der vergetelheid. Maar, beste lezers, ook voor deze personen rijst er hoop. De wetenschap schrijdt voort en het lijkt niet onwaarschijnlijk dat we op korte termijn het vertrek naar de eeuwige jachtvelden kunnen uitstellen omdat we over middelen gaan beschikken waarmee ons verblijf op dit ondermaanse aanzienlijk kan worden verlengd. Het lijkt zelfs niet onmogelijk dat we op termijn de eeuwigheidsstatus kunnen gaan omhelzen. Dit heeft onder andere te maken met het intact houden van de uiteinden van de chromosomen, de zogenaamde telomeren.

De gelovigen en spiritualisten kunnen, als het zover mocht komen, hun queeste naar het eeuwig onzichtbare dan onbekommerd voortzetten en de ongelovigen krijgen de eeuwigheid zo maar in de schoot geworpen. Zo komt alles mooi bij elkaar dacht ik.

Maar...er zijn altijd ”maren”. Als er niemand meer vertrekt en er alleen maar mensen bijkomen dan slibt onze planeet dicht en ontbreekt het haar, binnen afzienbare tijd, aan middelen om ons allen op acceptabele wijze te kunnen herbergen. Het voedselprobleem zal in eerste instantie nog wel kunnen worden opgelost door een betere verdeling van de voorraad over de aardkloot maar het loopt op den duur spaak. Van de problemen die de overbevolking op den duur met zich mee gaan brengen kan ik op dit moment de consequenties niet overzien. Misschien te zijner tijd een quotum instellen onder allerlei randvoorwaarden? Een verplichte afvloeiingsregeling? Ik weet het niet maar dat is van later zorg.

Maar....ik acht het trouwens waarschijnlijker dat we vroegtijdig gedwongen zullen uitstappen als gevolg van het al dan niet opzettelijk optreden van nucleair onheil. Wanhoop echter niet. Ook dan zijn er nog een paar miljard jaren over, voordat onze zon het loodje legt, om weer van voren af aan te beginnen en wie weet wat voor een vredig en liefdevol wezen als een Phoenix uit de as zal herrijzen.

Zo is de cirkel rond en blijft het eeuwigheidsprincipe ongeschonden.

Schrijver: Skald, 1 september 2015


Geplaatst in de categorie: algemeen

4.0 met 2 stemmen 121Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Joanan Rutgers
Datum:
2 september 2015
Terwijl jouw column er staat, wordt op NPO2 de documentaire 'The man who saved the world' uitgezonden, over Stanislav Petrov van de Sovjet-luchtmacht, die het bericht kreeg, dat er Amerikaanse kernraketten richting Rusland gingen. Gelukkig was hij zo alert om te denken aan een storing. Hij bezocht zijn lievelingsacteur Kevin Costner en hij legde uit, dat bij een kernoorlog alle mensen op de wereld zouden sterven. De aarde zou een totale woestijn worden en er zou nooit meer leven op mogelijk zijn. Nooit meer! Dus je visie over eventueel aardeherstel zal niet uitkomen. Ik weet dat het eeuwige leven zonder de aarde kan, maar het tijdelijke leven kan dat niet. De eeuwigheid is overigens niet alleen voor gelovigen en spirituelen weggelegd, maar voor ieder mens. Wellicht kan ieders karma dan op een andere planeet voortgezet worden, maar liever niet. Obama waarschuwt ons, dat we de planeet met alle vervuilingen de strop om de nek leggen. Eerst de massa opfokken met stinkende fabrieken en smerige auto's en zie dat maar eens terug te draaien, maar we zullen wel moeten! Bij Pointless smijten ze met auto's, terwijl de massa dom gehouden wordt. Miljoenen mensen denken bij Obama's oproep 'Ach, het zal wel!' en dat is oergevaarlijk! Overigens geloof ik niet dat de wetenschap het menselijke leven op aarde ooit tot eeuwigheidswaarde kan verheffen. Het mysterie van de dood is een initiatierite, waar je na een heilzaam losmakingsproces doorheen moet om je ziel te verheffen. De spirit overstijgt het afgelegde omhulsel. Daarbij, ongelovigen staan het vrij om zich alsnog in spiritualiteit te gaan verdiepen om de Andere Realiteit te ervaren.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)