Inloggen
voeg je column toe

Columns

SCHIJN BEDRIEGT

Gisteren zag ik in Een Vandaag een erg hoopvol item omtrent het boerenbedrijf.
Laat ik nou toevallig een paar dagen geleden het verhaal ‘De wijze boer’ naar deze site hebben opgestuurd. Het was een enigszins bewerkt verhaal, dat ik al een jaar of wat geleden in een van mijn boekjes heb opgenomen. Maar goed dat even terzijde.
Het frappante is dat het verhaal nog steeds actueel is. Er is weinig tot niets veranderd. Eerder deze week zag ik iets over in hoeverre de boeren verantwoordelijk zijn voor de ammoniakuitstoot in ons land. Het grote probleem bij de boer is dat de urine en de mest bij elkaar worden verzameld en daardoor de hoeveel ammoniak extra groot wordt. En daarna wordt het nog eens uitgereden op het land. Landerijen raken oververzadigd – maar ja boeren moeten het kwijt.

Een oplossing werd aan gedragen door een boerin die beweerde dat haar koeien wel los in het land lopen en daardoor wordt de poep en urine niet vermengd en wordt er veel minder ammoniak gevormd.

Gisteren was er ook een biologische boer aan het woord. De beste man bejubelde het biologisch boeren en bevestigde dat wat ik ook in het verhaaltje ‘De Wijze Boer’ beschrijf. Hij had minder opbrengst, maar veel minder kosten voor krachtvoer, minder dierenartskosten, geen kunstmestkosten en ook minder af- en aanrijden van leveranciers. De man jubelde nog net niet. Al met al hield hij netto meer over en daar gaat het ook de boer om. Hij wees naar de plantjes en bloemetjes in de wei – aandoenlijk een gedreven boer waarvan je kunt zeggen, dat is nou een boer die nog echt bijna romantisch boert. Zo eentje waar je nog respect voor op kunt brengen. Zo eentje die je echt een extra centje voor z’n veel gezondere producten gunt. Zo eentje die samenwerkt met de natuur. Die haar gebruikt – niet misbruikt.
Ach, het was bijna poëzie die de man in z’n betoog bedreef.

En dan staat daartegenover de keiharde Staat, die alle boeren de opdracht heeft gegeven om de veestapel in te krimpen om de ammoniakuitstoot te verkleinen. Helaas ook deze echte boeren moeten inleveren, terwijl ze dat enkele jaren geleden uit eigen beweging al hebben gedaan, door over te stappen naar het bioboeren.

Echt weer een beetje domme en ondoordachte maatregel lijkt me. Wat onder andere een gevolg is dat meerdere van die grote boeren grote gedeelten van hun land dat straks over is, nu al dood gaan spuiten, omploegen en er mais of aardappelen op gaan verbouwen. Op deze manier worden de grond en lucht misschien nog wel ernstiger vervuild, want al die producten worden meerdere keren per jaar rijkelijk met veel gif bespoten.

Regeren is vooruitzien, maar met oogkleppen op is dat nu eenmaal verdraaid moeilijk.

Schrijver: c. ale
Inzender: C.A. de Boer, 12 mei 2018


Geplaatst in de categorie: natuur

4.0 met 1 stemmen 696Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Ton Hettema
Datum:
12 mei 2018
Eenmaal per etmaal zouden alle burgers van de ganse globe tezamen een twee minuten durende, collectieve, hartverscheurende, hemeltergende, klaagzang moeten aanheffen om de goede goden met sirenes van oortetterend geweld uit hun lethargische afstandelijkheid wakker te rukken en hen te noodzaken, nee te dwingen, om met één of meerdere dodelijke stroomstoten van bliksemschichten alle regeringen, rechters, legers, bankdirecteuren, geldwoekeraars, profijtmakers, criminelen, religieuze tussenpersonen, aller landen te verkolen, te verdampen, te verzengen, opdat het vredelievende deel van het wereldvolk met een gigantische oerknal voor eens en altijd bevrijd worde van alle dwingelandij, bemoeizucht en regelpathologie die de overheersers van deze wereld zich hebben toegeëigend onder de zelf verzonnen vlag van 'de noodzaak het onhandelbare gedrag van het gepeupel in ordelijke banen te leiden'..

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)