Inloggen
voeg je column toe

Columns

Arwen vlogt

In het aristocratisch milieu van Romeinse grootgrondbezitters in het Italië van de 2e eeuw v.C. bestierde Cornelia de zaken des huizes als een ware matrona. Naar de heersende opvattingen zou zij de opvoeding van haar twee zoontjes, Gaius en Tiberius, aan haar slavinnen overlaten. Zo niet Cornelia. De jonge weduwe had het van geen vreemde. Als dochter van Scipio Africanus, die de onoverwinnelijke Hannibal had verslagen, nam zij die inferieur en triviaal geachte zaken zelf ter hand. Moeder, opvoedster en lerares ineen.

Eens kreeg zij bezoek van een vriendin, die aan konkelen en pronken een dagtaak had. Vol trots liet zij haar gastvrouw haar juwelen zien. Cornelia gevoelde echter geen enkele behoefte om haar extremiteiten met edelstenen te verfraaien. "Bij Jupiter, ik zie dat u geen juwelen draagt," merkte haar gast op met een mengeling van verbazing en schaamte. "Maar u hebt ze toch wel, mag ik aannemen?" Op dat moment trad Gaius binnen met naast zich zijn broertje. "Dát zijn mijn juwelen," zei Cornelia en stelde hen aan haar voor, elk van hen nog onwetend van de glans die hun naam en faam zouden bereiken.

Bergen en dalen, veroveringen, talloze uitvindingen en ontdekkingen verder zien wij, geleerde spotvogels, een dochtertje van zes jaar achter het scherm van een pc, verbonden met de grote anonieme alligator wier privacyongevoelige kaken dag en nacht openstaan om ons te verslinden. Voor het scherm ligt een kijkboekje, speciaal voor haar uitgezocht. Haar moeder krijgen we niet te zien, maar straks leest zij iets voor. Of zij trots is? Reken maar!

Nu wil het toeval dat zij Arwen heet. Nou ja, toeval, een beetje ouder vernoemt z'n kind in deze tijden van doorgeslagen individualisme het liefst naar zichzelf; dat zullen Arwen en Wendy ook wel hebben gedacht. Het toeval wil dat haar naam en de mijne, Marvin, eensluidende klanken bezitten. Daarom denk ik stiekem dat hun ouders elkaar een jaar of acht geleden hebben leren kennen, zwijmelend op een donkere dansvloer op de ritmische puls van 'Sexual healing'.
Er staat een onafzienlijke rij klaar waaruit aanstaande ouders van nu kunnen kiezen: van Xess Xava tot Phoenix Ray en van Lola-Lily, Lima Lou Lou en Kiki-Kate tot Zola Zaza River. Maar nee, Arwen...wie noemt z'n spruit nou Arwen?...

Arwen is een vlogvogeltje dat slissend en lispelend haar leeftijdgenootjes boekjes aanprijst. Namen worden genoemd, zeer weinig wordt er voorgelezen. Plots klapt ze een kijkboek open en draait het naar de camera, zodat de argeloze kijker kan zien hoe weinig woorden op de kleurrijke platen staan.
Zes is ze en ze schaamt zich niet als ze toegeeft dat ze zo enthousiast is dat ze op school, waar ze geacht worden al hun vaardigheden te ontwikkelen, 'dwars door juf heen praat'...

Kijkend naar deze reïncarnatie van E.T. moest ik denken aan de juwelen van Cornelia. Het moeilijkste is niet het vergaren van zoveel mogelijk volgers op haar vlog, maar lezen. En luisteren....

Schrijver: Max
12 december 2018


Geplaatst in de categorie: planten

4.0 met 7 stemmen 1.872



Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)