Inloggen
voeg je column toe

Columns

Nieuwjaarswens

Elk jaar bij oud-en-nieuw verbaas ik mij over de willekeurigheid van de keuze van de dag waarop we kennelijk collectief tot de slotsom zijn gekomen dat er een nieuw jaar begint en dat dat gevierd moet worden. Blijkbaar past het bij ons, als mensheid, om een keer per jaar een feestje te bouwen vanwege het feit dat we met onze aarde op hetzelfde plekje in de baan rond de zon zijn aangeland als 365 dagen daarvoor.

En als ik dan toch aan het mijmeren ben, dan vraag ik me af hoe het zit met het vertrouwde, houvast-gevende woord “gelukkig” in de universele wens “Gelukkig Nieuw Jaar”? Zo gebruikelijk als het is om een ander bij oud-en-nieuw geluk toe te wensen, zo algemeen vaag is die wens tegelijk ook. Wat houdt “gelukkig” precies in?

Als ik denk aan partnerkeuze of aan de uiteenlopende wijzen waarop mensen hun vrije tijd en vakantie besteden, kan ik niet anders dan concluderen dat wat voor de een de hemel op aarde is, voor een ander een nachtmerrie betekent. Dat geldt ook voor de verschillende beroepen die mensen uitoefenen en de uiteenlopende hobby’s die ze hebben. Grotere verschillen kun je je niet voorstellen. Elk mens richt zijn of haar leven in naar zijn of haar aard, en dus is ieder mens gelukkig op unieke wijze.

Je zou dus kunnen zeggen dat, onderweg van verzender naar ontvanger, de inhoud van het woord “gelukkig” verandert van “algemeen inzetbaar” naar “specifiek en uniek”. De ontvanger bepaalt immers zelf wat haar of hem gelukkig maakt op basis van haar of zijn voorkeuren en eigenheid. Als je weet wie of wat je bent, dan weet je ook wat daarbij past en wat je gelukkig maakt. Zo wordt een komiek gelukkig van een volle zaal en een accountant van een bureau vol jaarrekeningen.

De hamvraag om het woord “gelukkig” te duiden wordt dan: Wie ben je? Pas als je weet wie je bent, weet je wat je gelukkig maakt.

Dat alles maakt dat ik graag een bijsluiter bij de wens “Gelukkig Nieuw Jaar” zou willen doen, en die bijsluiter bevat het volgende:

“Dat je het komende jaar een beter, dieper gevoel mag ontwikkelen van wie je werkelijk bent.”

Schrijver: Hanneke van Almelo, 2 januari 2019


Geplaatst in de categorie: actualiteit

2.0 met 3 stemmen 101



Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)