Inloggen
voeg je column toe

Columns

VROLIJK RECHTS

Ik zag die enge mededeling weer eens van WNL, dat op de NPO slechts 1% ‘vrolijk rechts’ is. Daar word ik niet vrolijk van, van zo’n reclamespotje. Hieruit maak ik op dat er volgens WNL nog niet genoeg ‘vrolijk rechtse rakkers’ zijn. Echt, geloof me, ze zijn er meer dan genoeg, inderdaad misschien iets minder op de NPO – gelukkig maar. Iedere doordeweekse dag worden we op een paar uur Telegraaf, via WNL, getrakteerd. De hele VVD fractie en die malle zogenaamde ‘allesweter’ van de Telegraaf, komen bijna iedere dag aan het woord. De meest ‘vrolijke rechtse rakkers’ bivakkeren vermoedelijk bij de commerciële zenders.
De grootgeldgraaiers de rücksichtlosen die alles doen om hun meer steeds voller te krijgen en daarbij vrolijk te keer gaan. De ‘vrolijke’ ondernemers die zonder enig respect het milieu en de gezondheid van de mensen niet ontzien.

Die mentaliteit herken je in programma’s als die in sommige van WNL. Een programma op RTL, als business class, met die doodenge Harry Mens. Een RTL Z, waar hoofdzakelijk alles wat met geld vergaren (hoe doet er niet toe) in de spotlights staat. Natuurlijk daar is die zender voor in het leven geroepen, dat snap ik ook wel.

Vrolijk rechts - die wapenhandelaar die in Liberia dik geld heeft verdiend aan de handel en nu lekker in Zuid Afrika renteniert. Die als het barbertje, als voorbeeld, moest worden gehangen. Terwijl de Nederlandse staat er zelfs ook niet vies van is. Vrolijk rechts, die sympathieke Trump, waar we nog lang niet vanaf zijn, en die nu eigenlijk al weet dat hij herkozen wordt. Noem ze allemaal maar op die vrolijke jongens, het zijn er te veel.
Vrolijk rechts is Erdogan die blijkbaar genoeg geld heeft gevangen voor de opvang van, of de EU die niet meer geld wil geven om de vluchtelingen daar te houden. De Grieken die de rubberbootjes met kogels van zich afhouden – vrolijk rechts. Zo begrijpelijk nog ook, de EU laat die landen stikken. In de Balkanlanden probeert men de bevolking op te hitsen tot het houden van pogroms – vrolijk rechts. Natuurlijk, ik weet het, het ligt allemaal niet zo simpel. Maar kan dit probleem niet fatsoenlijk met mededogen en menselijkheid worden opgelost? Moet het echt tot zo’n gekkigheid komen, als nu het geval is?

En pas op hè. De situatie tussen Griekenland en Turkije is veel explosiever dan gedacht. Toevallig ben ik het boek ‘Vogels zonder Vleugels’ van Louis de Bernières aan het lezen. Schokkende verhalen over de dodenmarsen van Armeniërs, Grieken en Turkse christenen en moslims. De laatste twee bevolkingsgroepen die hoofdzakelijk op grond van geloof tegen elkaar werden uitgewisseld. Oud zeer, heel oud zeer zit daar, hopelijk diep weggestopt.

Vrolijk rechts, waar men met gemak begrippen als empathie en medemenselijkheid overboord gooit, tenzij het natuurlijk financieel iets kan opleveren.
Nee, laten we vrolijk rechts voor wat de TV aangaat, maar mooi daar laten waar het thuis hoort, voor het merendeel op de commerciële zenders.
Vrolijk rechts bestaat niet. Ja vrolijk voor enkele slimme handige figuren, maar niet voor het volk.

En vrolijk links bestaat zeker wel, zult u vermoedelijk verwachten dat ik dat beweer. Helaas, ik moet u teleurstellen. Vrolijk links bestaat vermoedelijk ook niet.
Vrolijk rechts drijft op uitbuiting van het volk en vrolijk links heeft in principe de bedoeling en poogt het volk te bevoordelen. Maar door dwang schiet het meestal z’n doel voorbij. De vrije geest van de mens laat zich niet dwingen. Laten we daarom doen waar we het beste in zijn en dat is ook hierin vrolijk polderen.

Schrijver: catrinus
8 mrt. 2020

4,0 met 3 stemmen 113Er zijn 5 reacties op deze inzending:

Naam:
catrinus
Datum:
10 mrt. 2020
ik ben het met jullie eens. Mijn sympathie ligt inderdaad niet bij wat als rechts wordt gezien en dan met name de multinationals. Er zijn vele eerbare en medelevende rechtse burgers. Maar dat zielige gedoe van op de NPO is slechts 1% 'vrolijk rechts' is grote onzin. Alleen de VARA en VPRO pretenderen links te zijn. En hetzelfde doet zich op politiek gebied voor. Welke partijen zijn nog echt links? Misschien SP en Groen Links? We moeten oppassen de 'verrechtsing' knaagt heel erg snel om zich heen. Ik ben het met jullie eens, wat is rechts en wat is links. Op beide flanken gebeuren goede en minder goede dingen. Wat mijzelf aangaat kijk ik naar de feiten. Daarom zal ik ook nooit lid van een politiek partij worden. Ik wil mijn geest vrij houden en me niet door een partij of kerk of weet ik wat een denkwijze laten voorschrijven. De geest geeft je echte vrijheid. Nogmaals links is zeker niet zaligmakend, had ik dacht ik ook aangegeven. En nogmaals : wat is nu nog dan links. Rechts wordt steeds duidelijker. Maar de grenzen tussen beide begrippen vervagen onder invloed van het polderen en gewijzigde omstandigheden.
Naam:
Bet Weter
Datum:
10 mrt. 2020
Catrinus: Wat me vooral verontrust in je column is de (nauwelijks verhulde) boodschap dat rechts het kwade is en links het goede. Rechts is geld en macht en links is sociaal en inlevend. Ik ben het hier eens met Ton Hettema. De begrippen links en rechts zijn niet meer dan “handige” tools om iemand of hele groepen in een bepaalde hoek te zetten
Naam:
Ton Hettema
Datum:
10 mrt. 2020
Mijns inziens (maar ik kijk geen tv) (en weet niet wat WNL is) (en lees geen Telegraaf) is de tweespalt links-rechts een bedwelmingsmiddeltje van de opiniemakers, om de gemakszuchtige tv- en krantenburger een uitlaatventiel aan te reiken om de overdruk van z'n z'n eigen emotionele snelkookpan op 'n veilige manier af te kunnen voeren. In de menselijke werkelijkheid (geschiedenis) hebben we de begrippen die we nu links en rechts noemen al in veel verschillende gedaantes zien passeren. Ik denk dat 'de profiteurs' van toen en nu handig gebruik maken van het principe verdeel en heers. Zolang de mens denkt met z'n emoties zal hier geen verandering in komen..
Naam:
catrinus
Datum:
9 mrt. 2020
Misschien had ik beter programmering kunnen zeggen of de inhoud van hun programma's. Het gaat veel over - wat kost het ons(met name het bedrijfsleven), die alleen maar willen nemen en erg weinig terug geven; ten koste van de mensen. Uitbreiding Schiphol(minder meer is toch meer) , nou weer Zandvoort en ook de problemen door de gaswinning wordt nooit echt opgelost.
Naam:
Bet Weter
Datum:
9 mrt. 2020
De benepenheid van “verontwaardigd links” uitstekend verwoord Catrinus.
Vooral de zin, “Vrolijk rechts drijft op uitbuiting van het volk en vrolijk links heeft in principe de bedoeling en poogt het volk te bevoordelen”, getuigt van een verdiept inzicht in de huidige politiek en van een verfrissende genuanceerdheid.

En nog zo´n fraaie: “De grootgeldgraaiers de rücksichtlosen die alles doen om hun meer steeds voller te krijgen en daarbij vrolijk te keer gaan. De ‘vrolijke’ ondernemers die zonder enig respect het milieu en de gezondheid van de mensen niet ontzien. Die mentaliteit herken je in programma’s als die in sommige van WNL”.

Welke programma´s van WNL bedoel je hier eigenlijk?

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)