Inloggen
voeg je column toe

Columns

Als privacy onacceptabel wordt

Waarschijnlijk zal Lilian Marijnissen haar tanden zetten in deze kwestie. Ze had al in de Tweede Kamer op de verborgen schande van ouderenzorg gewezen. In het zondagochtendprogramma ‘Wij Nederland’ kwam ze er op terug. Het ging over geheim gehouden gebeurtenissen in Brabantse verpleeghuizen tijdens de laatste dagen voorafgaand aan de corona-explosie.

De bevlogen politiek leidster van de Socialistische Partij, afkomstig uit Oss, had er zelf mee te maken gekregen omdat twee oud-tantes en een oom in die periode in bejaardencentra in de driehoek tussen Boekel, Nuland en Schijndel verbleven en ze daar op bezoek wilde gaan. De RIVM en het Udense grootziekenhuis Bernhoven meldden kort daarna dat dit deel van Oost-Brabant tot de gevaarlijkste gebieden van het land gerekend werden. En zelfs tot op de dag van vandaag vallen daar de meeste dodelijke slachtoffers. Hoe dat kan? Marc Bonten en Jaap van Dissel wisten het niet: ‘misschien is het personeel oververmoeid’.

Marijnissen: ‘er deden, toen ik er was, geruchten de ronde over ziektes, oma’s en opa’s werden in veiligheid gebracht, de recreatiezaal ging op slot, verplegers moesten zwijgen over corona binnenshuis’.

Deze affaire levert vrijwel zeker een parlementair onderzoek op. Den Haag is niet dol op dit gedwongen collectief purgeren. Niemand komt er met een onbeschadigd blazoen uit, ondanks alle ingestudeerde alibi’s en afschuiving van verantwoordelijkheid. GGD-directies rillen bij de gedachte aan getuigenverhoren en ‘daaraan heb ik geen herinnering’. Als ervaren politica weet mevrouw Lilian dat de aanvraag voor zo’n zwaar middel slim getimed zal moeten zijn. Grootste boosdoener: onze obsessie met voorschriften, zelfs onder de extreemste omstandigheden wijkt men er niet van af. Alle betrokkenen verschuilen zich achter privacy, procedure & protocol. Een receptiedame: ‘wij zijn geen hotel en kunnen niets voor uw familielid doen; probeert u de weekendnooddienst eens’.

Erger uit de hand liepen de situaties in aanleunappartementen. Als je de pech had om in eenzaamheid ten val te komen, dan werd het levensbedreigend. Niemand weet hoe velen dit fataal is geworden.

‘WNL-op-Zondag’ kabbelde verder, met zachtgekookt ei Rick Nieman. Het mediapark fluistert dat hij Pauw opvolgt als duo-partner van Fidan Ekiz. Geen aanlokkelijk vooruitzicht...

Schrijver: Ton Mantoua
17 mei 2020

3.8 met 5 stemmen 95



Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)